През 2017 г., когато хиляди млади хора в цяла Русия

...
През 2017 г., когато хиляди млади хора в цяла Русия
Коментари Харесай

Досиетата Вулкан“: параноични служби за сигурност и цифрово въоръжаване

През 2017 година, когато хиляди младежи в цяла Русия демонстрираха против четвъртия мандат на Владимир Путин, те - естествено - ръководят митингите си цифрово. Също толкоз естествено е, че Алексей Навални, 40-годишен тогава деятел за битка с корупцията, ръководи тези митинги цифрово. Той популяризира посланието си посредством интернет - заобикаляйки следените от страната телевизионни канали, посредством които съвсем всички по-възрастни руснаци получават новините си.

Кремъл не може да спре стачкуващите, всичко се случва прекомерно бързо и прекомерно цифрово. Но хората на Путин въпреки всичко можаха да арестуват стотици хора, някои от тях са пребити на улицата от особено поделение. Година по-късно някои младежи са упрекнати за политически изявления в обществените мрежи като " Вконтакте ", конфискуват се мобилни телефони, компютри и карти-памет, а обвиняването е най-много: Подбуждане към тирада на омразата и екстремизъм.

" Параноични " служби за сигурност

" За Русия обществените мрежи са огромно предизвикателство ", споделя съветският специалист по разузнаване и проверяващ публицист Андрей Солдатов, който е взел участие в изследването на файловете " Вулкан ", които са изтекли преди месеци, само че станаха обществено притежание предходната. Още по време на така наречен московски митинги през 2011 година и 2012 година съветските разследващи служби бяха натоварени да наблюдават обществените мрежи. Те видяха в тях " магическия инструмент " на американците за подкопаване на политическата непоклатимост в Русия. " И тогава съветските служби за сигурност станаха доста параноични ", споделя Солдатов, с който беседва Der Standard. Заради това и Кремъл е вложил доста средства в цифрово въоръжаване.

" Фокусът пада върху предотвратяването на обществени безредици и революции, което значи, че би трябвало да идентифицирате нарушителите на реда, преди те да излязат на улицата и да провокират проблеми ", споделя Солдатов. " А за това е нужна в действителност всеобхватна стратегия за наблюдаване - би трябвало да се откри метод да се разпознават тези хора въз основа на това, което споделят и разгласяват. И от 2012 година насам сме очевидци на доста стратегии, поръчани от съветските служби за сигурност. "

По негова оценка системите са били разработвани редом и потреблението им частично се е провалило заради обработката на големи количества данни. Доколко тази система, създадена от " Вулкан ", е част от съветската стратегия за наблюдаване на ФСБ, в резюме SORM, специалистът мъчно може да реши. SORM прихваща и съхранява интернет и телефонни данни в Русия.

" Любителите на книги " като клиенти

Московската софтуерна компания " Вулкан " е виновна за най-малко една такава стратегия. Това излиза наяве от изказванията на вътрешен за компанията човек и от доказателствата от изтеклите досиета. Поръчката към " Вулкан " е била: сканирайте обществените мрежи, търсете евентуални извършители на реда и съхранявайте всичко за тези хора в голяма база данни. Според документите от файловете на " Вулкан " планът се наричал " Фракция ".

Клиентът? Някой, който се крие зад кодовото име " книголюбци " (на съветски: Книголюбы) и седи на улица " Мясницкая " в центъра на Москва: центърът за осведомителна сигурност на вътрешното разузнаване ФСБ. Вътрешният човек и специалист по разузнаване Андрей Солдатов изяснява съвсем сантименталната за тайните служби кодова дума " фенове на книги " по този начин: Вътре в постройката се намира книжарницата Biblio Globus, която явно е доста известна в Москва.

Според Андрей Солдатов този център за осведомителна сигурност е " едно от най-важните кибер уреди на ФСБ ". За организацията се популяризира история, съгласно която тъкмо престъпните хакери, които се намесват в Съединени американски щати или Европа, на драго сърце се вербуват точно там, " принудително вербувани ": Там постъпвала информация от ФБР, централната организация за сигурност на Съединени американски щати, по-късно се обръщали към хакерите и най-после им давали избор " или да прекарат десетилетия в пандиза в Съединени американски щати, или да работят за ФСБ ", изяснява Солдатов. Освен това съгласно украинското разузнаване съветската хакерска група " Армагедон " - специфичен план, който се концентрира върху Украйна - евентуално също се координира от този център.

Автоматизирано търсене на " смутители на реда "

В документите от досието на " Вулкан " към този момент има препратки към поръчки за разнообразни планове, свързани с този център за осведомителна сигурност. Особено трогателен е планът " Фракция ". Според вътрешен източник той включва пречистване на информация благодарение на така наречен crawler - компютърен инструмент, който може автоматизирано да открива хиляди изявления в обществените мрежи на съветски език 24 часа в денонощието и да ги резервира като текстови файлове. Например информация за създателите, къде живеят или къде и по кое време ще се организира протестна акция. Но също по този начин и за обсега на дадена обява и за това кой я свързва или споделя. " Фракция " търси и намира изказвания в обществените мрежи на хора, които са по-малко известни на обществеността от Алексей Навални, хора, за които ФСБ към момента не знае - само че които биха могли да се трансфорат в заплаха в бъдеще.

Според изтеклите документи " Вулкан " е почнала работа по програмата към 2015 година, само че документите съдържат описи, които включват " Фракция " най-малко до 2020 година Вътрешен човек споделя, че планът се е считал за сполучлив в компанията, защото съгласно ръководителя на плана клиентът - ФСБ - е бил удовлетворен и " Фракция " евентуално към този момент се е употребила.

Черни описи

Има черни описи и това се схваща и от файлове на " Вулкан " от 2020 година

До напускането си от съветската компания един от ръководителите явно е бил човек на име Сергей Н. Той към този момент е напуснал напуснал Русия и в този момент работи за Amazon Web Services в Ирландия. Попитан по този въпрос, Сергей Н. е отказал да разяснява работата си за " Вулкан ", а от Amazon единствено са декларирали, че сигурността на данните на клиентите им е главен приоритет.

За специалиста по разузнаване Андрей Солдатов е ясно, че стратегия като " Фракция " може да способства за наблюдението на съветските жители от страна на ФСБ и за по-нататъшното попълване на черните описи. Но Солдатов отива и по-далеч: " Вече имаме стотици случаи, в които хора са били освен задържани и санкционирани, само че даже и вкарани в пандиза за това, че са разгласили нещо в обществените мрежи. Така че към този момент става дума и за репресии, а освен за наблюдаване. "
 Досиетата „ Вулкан “ – чете се съветската хибридна и кибервойна
Досиетата „ Вулкан “ – чете се съветската хибридна и кибервойна

Мащабно приключване на информация за първи път разкрива войната на Русия в мрежата
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР