През 2017 г. Apple за първи път премина към OLED

...
През 2017 г. Apple за първи път премина към OLED
Коментари Харесай

Преходът на Apple към OLED дисплеи в таблетите и лаптопите ще промени сериозно целия пазар

През 2017 година Apple за първи път мина към OLED екрани в по-старите модели на настоящото тогава потомство iPhone. През първото тримесечие на тази година смарт телефоните с OLED екрани от всички марки заемат съвсем половината от пазара, а OLED последователно навлиза в сегментите на преносимите компютри и таблетите. Тъй като тези панели стават необятно публикувани в таблетите и портативните компютри на Apple, салдото на силите на пазара за доставка на този тип съставни елементи също ще се промени.

До такива изводи са стигнали представителите на ресурса Nikkei Asian Review, които са съумели да схванат, че старшите модели iPad ще преминат към потреблението на OLED панели през идната година, а преносимите компютри MacBook с екран от този вид също са в развой на разработка, само че на пазара ще се появят не по-рано от втората половина на 2025 година Според слуховете Apple даже обмисля да пусне таблет с еластичен OLED-дисплей, само че тази концепция към момента няма съответен период за реализация.

Между другото, Huawei към този момент интензивно внедрява OLED-дисплеи в своите таблети, тъй че в тази област Apple няма да бъде пионер, само че защото заема 37,4% от пазара на устройствата от този вид, това ще окаже съществено въздействие върху цялата промишленост. Според изчисленията на Counterpoint Research в този момент OLED таблетите съставляват не повече от 8% от пазара, само че до второто тримесечие на идната година този дял ще нарасне до 15%.

Южнокорейските компании Samsung Display, LG Display и китайската BOE Technology, която понастоящем доставя своята продукция за iPhone на Apple, също доставя OLED панели. До края на 2025 година се чака да бъде пуснат в употреба цех за произвеждане на OLED панели на стойност 8,65 милиарда $, който ще отстъпва единствено на един от обектите на Samsung Display, считан за най-големия в света.

Според участниците на пазара концентрацията на производителите на смарт телефони, таблети и преносими компютри върху потреблението на OLED-панели ще принуди доставчиците на типичен LCD-панели да търсят нови пазари и, в случай че е належащо, да понижат размерите на произвеждане. Много от тях ще се концентрират върху автомобилния сегмент, само че заради засилената конкуренция ще стане по-трудно да работят в него. Най-малкото маржът на облагата ще би трябвало да бъде отчасти рискуван.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР