През 2016 г. разрешенията за СРС са се увеличили с

...
През 2016 г. разрешенията за СРС са се увеличили с
Коментари Харесай

През 2016 г. разрешенията за СРС са се увеличили с 21,09 на сто в сравнение с 2015 г.



През 2016 година разрешенията за СРС са се нараснали с 21,09 на 100 спрямо 2015 година, респективно с 19,74 по първични претенции и 25,9 % за удължение на периода. Това се споделя в отчета на Националното бюро за надзор на специфичните разследващи средства за 2016 г, показан пред депутатите.

Спрямо петима жители за предходната година са прилагани непозволено специфични разследващи средства. Най-големите заявители на СРС са Министерство на вътрешните работи и ДАНС. Най-много позволения - 67,74 на 100 от общия брой, са издадени от Специализирания углавен съд, Окръжен съд-Пловдив и окръжните съдилища в Стара Загора и Благоевград.

Зам.-председателят на парламентарната комисия за надзор на службите и потребление на СРС Славчо Велков от Българска социалистическа партия означи, че в документа не е видял нито един случай за приложено СРС за интервенция по тероризъм, и попита прилагани ли са специфични средства по отношение на политици, публицисти, магистрати. Дали има скрита офанзива при свободната публицистика, настоя за отговор и социалистът Александър Симов. На два пъти Велков предложи полемиката по отчета да бъде при закрити врата и два пъти то беше отхвърлено. Мотивът бяха възможни въпроси, засягащи съответни лица и квалифицирана информация.

Таско Ерменков от левицата установи, че Бюрото има по-скоро статистически функционалности и попита дали е подавало сигнали до способените органи, какъв брой са получили по-нататъшно развиване, има ли противоположна връзка. Депутатът изиска мнението на ръководителя на Бюрото Бойко Рашков има ли потребност от още законодателни промени, които да подкрепят контрола.

През 2011 година има трайна наклонност за понижаване броя на лицата, следени със СРС, а през 2016 г - стабилизиране, се регистрира още в отчета. Това се дължало на засиления надзор на ръководителите на органите за оправдано потребление на специфичните средства. За предходната година бюрото е направило 287 инспекции на органи, формирани са 88 преписки за инспекции на законността за потребление на СРС. През 2016 година СРС са приложени за 685 лица, които по закона се преглеждат като неотложни случаи и използването на спецсредствата стартира незабавно, след приемане на разрешението от арбитър.

В пленарната зала са шефът на Бюрото Бойко Рашков, основният прокурор Сотир Цацаров Сотир Цацаров е роден на 28 септември 1966 година в гр. Пловдив. Средното си... към профила, министърът на вътрешните работи Валентин Радев Валентин Иванов Радев е министър на вътрешните работи. Роден е на 6... към профила.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР