През 2016 г. разрешенията за СРС са се увеличи с

...
През 2016 г. разрешенията за СРС са се увеличи с
Коментари Харесай

Доклад: СРС-тата през 2016 са се увеличили, има и нерегламентирани

През 2016 година разрешенията за СРС са се усили с 21,09% спрямо 2015 година - с 19,74% по първични претенции и 25,9% за удължение на периода. Това се споделя в отчета на Националното бюро за надзор на специфичните разследващи средства за 2016 г, показан пред депутатите.

В залата бяха шефът на Бюрото за надзор на СРС Бойко Рашков, основният прокурор Сотир Цацаров, министърът на вътрешните работи Валентин Радев.

Спрямо петима жители за предходната година са прилагани непозволено специфични разследващи средства.

Най-големите заявители на СРС са Министерство на вътрешните работи и ДАНС.

Рашков: Някой желае да върне безконтролното подслушване

Софийски градски съд разрешил безотговорно подслушване

Най-много позволения - 67,74% от общия брой, са издадени от Специализирания углавен съд,

Окръжен съд-Пловдив и окръжните съдилища в Стара Загора и Благоевград.

Зам.-председателят на парламентарната комисия за надзор на службите и потребление на СРС Славчо Велков, народен представител от Българска социалистическа партия, означи, че в документа не е видял нито един случай за приложено СРС за интервенция по тероризъм, и попита прилагани ли са специфични средства по отношение на политици, публицисти, магистрати. Дали има скрита офанзива при свободната публицистика, настоя за отговор и социалистът Александър Симов.

На два пъти Велков предложи полемиката по отчета да бъде при закрити врата и два пъти то беше отхвърлено.

През 2016 година СРС са приложени за 685 лица,

които по закона се преглеждат като неотложни случаи и използването на спецсредствата стартира незабавно, след приемане на разрешението от арбитър.

Рашков уточни, че има съществени проблеми с ДАНС - освен за тази година, само че и обратно, като настоя тематиката да се сложи за разискване, тъй като мандатът на Бюрото е към края си.

Най-голям брой некачествени претенции за СРС са били направени от тази работа, по думите на Рашков. Във връзка с сходни нарушавания беше отстранена някогашният ръководител на софийския съд Владимира Янева, в това време зам.-председател с повече нарушавания не е отхвърлен, разяснява той.

Не получаваме нужното подпомагане от прокуратурата, разгласи също Рашков пред депутатите.

Той осведоми, че има стотици сигнали за нарушавания при потребление на специфични средства, само че в това време има безмълвие от тези органи, които бюрото уведомява. Като стартираме от Висш съдебен съвет, основния прокурор, министъра на вътрешните работи, ръководителя на ДАНС, изброи Боко Рашков.

Той разгласи, че

Бюрото не може да подсигурява към този момент на 100 % на хората, че може да направи цялостна инспекция дали са били подлагани на ограничавания на гражданските им права посредством СРС,

тъй като "отговорите, както установихме тази година, които дават прилагащите структури не дават отговор на истината ".

В осем случая, уточни Рашков, сме открили, че органите не са дали отговор на Бюрото дали са употребявали СРС, в това число за един политик и за един магистрат, подлаган няколко пъти на СРС, с цел да се откри връзката му с политик от тази зала.

По отношение на корупцията настояванията за СРС са толкоз малко, че не мога да си обясня нуждата да се основава специфичен орган за битка тъкмо с нея, разяснява още ръководителят на Бюрото.

Има ли СРС за интервенции по тероризъм - по този текст от закона няма, по този начин Рашков удостовери констатация на Славчо Велков. В Германия има 300 каузи за тероризъм в прокуратурата, у нас няма нито едно, акцентира Бойко Рашков и добави, че има 8000 позволени оперативни способа, само че неприложени от ДАТО, като няма уведомления за отхвърли от съответната организация.

Ръководителят на Бюрото изиска спомагателни пълномощия за чиновниците, с цел да получават опция да се срещат с причините на заявителите и да се изричат по тях, а не просто да съзерцават в профил. Тази година имало три случая на отвод да се срещнат с причините на ДАНС за СРС, като в единия случай ставало дума за прочут човек, който, акцентира Рашков, не е в залата.

Със 182 гласа "за ", един - "против " и три гласа "въздържал се " Народното събрание одобри отчета за активността на бюрото за 2016 година

В негативен избор ръководителят на правната комисия Данаил Кирилов, народен представител от ГЕРБ, изясни, че

този отчет, който съдържа справедливи данни, статистика, е бил употребен по недодялан политически метод,

с цел да се внуши, че съществуват "ед какви си проблеми ". Дадохме опция, акцентира той, на един от членовете на групов орган да показва персонални отзиви. Това беше брилянтен образец на политическа корист във връзка с контролната функционалност на Народно събрание, възмути се Кирилов, визирайки Рашков.

Живот и здраве да доживеем до последваща процедура за избор на членове на този орган, ще знам и какво да запитвам, приключи той.

В последните му думи водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова видя директна опасност към настоящия шеф на Националното бюро Бойко Рашков, единствено тъй като казвал истината. Депутат от ръководещото болшинство преди малко заплаши определения законно шеф на Бюрото, че ще пристигна процедура за избор и тогава ще забележим кой какво прави, разяснява тя. Това е жестоко тъпчене на демократичните правила на правовата страна, вашите закани за уволняване са политически напън, обърна се водачът на левицата към Крилов.

Парламентарният ръководител Цвета Караянчева, посочи, че Данаил Кирилов е изразил персонална позиция.

Славчо Атанасов от Обединени патриоти обърна внимание, че Рашков не е дал отговор дали има подслушвани политици и публицисти.

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

За още вести харесайте страницата ни във Фейсбук ТУК
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР