През 2016 г. Google е преместила 15,9 милиарда евро в

...
През 2016 г. Google е преместила 15,9 милиарда евро в
Коментари Харесай

Холандски сандвич: Как Google скри €16 милиарда от данъчните

През 2016 година Гугъл е преместила 15,9 милиарда евро в " куха " компания, записана на Бермудските острови, демонстрират доклади, представени от Bloomberg. Така софтуерният колос си е икономисал милиарди налози.

Гугъл употребява две схеми – познати като " Двойно ирландско " и " Холандски сандвич " – с цел да скрие голяма част от интернационалните си доходи от данъчно облагане. Те включват прехвърлянето на доходи от една дъщерна компания, записана в Ирландия, на друга дъщерна компания в Холандия без чиновници, а по-късно на трета " пощенска кутия " на Бермудските острови, притежавана от друга записана в Ирландия компания.

Общата сума, която Гугъл е трансферирала посредством тази скица, е със седем % по-висока през 2016 година, в сравнение с година по-рано, демонстрират докладите. " Плащаме всички дължими налози и съблюдаваме данъчното законодателство във всяка страната в света, в която работим ", съобщи в отговор представител на Гугъл.

Технологичният колос е под напън от регулаторните органи и управляващите по света поради неплащането на задоволително налози. През предходната година Гугъл съумя да се избави от заплащането на 1,12 милиарда евро налози във Франция. Европейският съюз към този момент разисква разновидности, посредством които да накарат американските софтуерни компании, доста от които употребяват сходни схеми, да заплащат повече на страните.

Ирландското държавно управление затвори малката врата в данъчното законодателство, която позволяваше " Двойното ирландско ", още през 2015 година Но разреши на компании, които към този момент употребяват схемата, да продължат да го вършат до края на 2020 година

Според финансови доклади, подадени в Съединени американски щати, Гугъл е трябвало да заплати 19,3% налози върху приходите си през 2016 година Тя обаче е съумяла да " скрие " част от средствата и си е икономисала 3,7 милиарда $ единствено от прехвърлянето на средства на Бермудските острови. В края на 2016 година Гугъл е държала 60,7 милиарда $ отвън Съединени американски щати. Компанията не е платила налог в Щатите за тези средства.

С години данъчното законодателство в Съединени американски щати стимулираше американските компании да държат средствата си отвън страната. Но през тази година това се промени с данъчната промяна на Доналд Тръмп. Новият закон планува всички компании да платят налог върху приходите си от чужбина, натрупадни до днешна дата. Те ще би трябвало да заделят за налози или 15,5 %, в случай че държи запасите си в кеш. Или 8%, в случай че са в по-нисколиквидни активи. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР