През 2016 г. 50% от българските деца са влизали в

...
През 2016 г. 50% от българските деца са влизали в
Коментари Харесай

50% от българските деца през 2016 г. са влизали в интернет още преди да тръгнат на училище


През 2016 година 50% от българските деца са влизали в интернет още преди да тръгнат на училище- този факт бе обявен през днешния ден по време на научно-практическата конференция „ Децата и медиите ”, съпътстваща 17-тия Международен семинар на фондация „ Азия- Европа ”, която се организира през днешния ден и на следващия ден в аулата на СУ ”Св.Климент Охридски ”, съобщи кореспондент на БГНЕС.

„ Всичко, което вършим е с мисъл за нашите деца, за тяхното обучение, само че и за тяхната сигурност при използването и потреблението на актуалните осведомителни и информационни технологии ”.Това съобщи ректорът на СУ ”Св.Климент Охридски ” проф. Анастас Герджиков в приветствието си при започване на научно-практическата конференция.

Радвам се, че Държавната организация за отбрана на детето избра Софийски университет за сътрудник в този теоретичен конгрес, сподели той. Впечатлен съм от необятния набор на въпросите, които ще обсъждате тези два дни- от практиките на медийната педагогика като причина за образуването на медийна просветеност измежду децата и подрастващите, през правната уредба на детските права във връзка с медиите, качественото наличие и безвредното потребление на интернет, до очертаването на вероятни практики на медиите, свързани с представянето на облика на децата в общественото пространство, акцентира проф. Герджиков.

Целта на форума е да събере представители на научната общественост, Неправителствени организации бранша, политици и експерти, работещи в областите педагогика, обучение, право, логика на психиката, публицистика, връзки и високи технологии, които дружно да разпознават проблеми, да предложат решения, свързани с тематиката. Конференцията се провежда взаимно от Държавната организация за протекция на детето и СУ ”Св.Климент Охридски ”.

Сред тематиките на форума, който се организира през днешния ден и на следващия ден, са: „ Формиране и развиване на дигитално-медийната просветеност ”, „ Осигуряване на ефикасна правна отбрана на ползите на децата при актуалната медийна среда ”, „ Етични аспекти на казуса „ Децата и медиите ”, „ Медийна нравственос и медиен бизнес ” и други

Ние сме тук, в София, с цел да приказваме за човешките права и за правата на децата, съобщи в приветствието си и изпълнителният шеф на фондация „ Азия- Европа ”, Карстен Варнеке. Обсъжданата тематика е изключително настояща, обвързвана е със актуалните връзки, с интернет, които са към този момент част от образователните стратегии, продължи той. Но по-важното е подрастващите да се научат да употребяват безвреден интернет, обвързване на учителите и на обществото е да покажат на децата по какъв начин става това, да ги предпазят от дебнещите рискове, счита Варнеке.

Най-сериозните наказания за медиите са планувани за нарушени права на децата, уточни представителят на Съвет за електронни медии, само че добави, че не е по-малка отговорността и на родителите. Въпросът е къде е тънката граница сред правото на информация, публичния интерес и нарушаването на правата на децата. Децата към този момент в интернет с един клик могат да стигнат до каквато желаят информация и би трябвало да се намерят тези нови механизми, които да предпазят децата от заплахите в мрежата, да ги защитим по този начин, че те да пораснат пълноценни жители, съобщи представителят на Съвет за електронни медии.

От Съвета на децата предложиха да се преразгледа наличието на медиите, с цел да не доминират неприятните, а положителните, позитивните вести.

Бе регистрирано, че измежду аргументите за експанзията в учебно заведение са освен антипримерите, които медиите демонстрират, само че и разминаването сред просветителните стандарти и потребностите на децата. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР