През 2016-а година KJK придоби 60% дял в пловдивската фабрика

...
През 2016-а година KJK придоби 60% дял в пловдивската фабрика
Коментари Харесай

Основният акционер в "Лидер 96" купи най-големия завод за велосипеди в Северна Европа

През 2016-а година KJK закупи 60% дял в пловдивската фабрика на " Лидер 96 "

© Цветелина Белутова Финландският фонд KJK, който има вложения и в България, закупи най-голямата фабрика за произвеждане на колела в Северна Европа - Baltik Vairas. Това го трансформира в един от водещите играчи в бранша на Стария континент с потенциал на продажбите от 700 хиляди велосипеда годишно. Цената на договорката не се оповестява, а завършването й се чака да завърши през третото тримесечие на тази година и зависи от регулаторни утвърждения.

Придобивка с мащаб

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Покупката е станала през дивизията KJK Sports на фонда KJK Fund III, която е фокусирана върху придобивания в региона на спортната екипировка. В началото на юли тя е придобила 100% от капитала на Baltic Bicycle Trade, която е компания - майка на Baltik Vairas - най-големия производител на типичен и електрически колела в Северна Европа. Създадена през 1948 година в Литва, компанията има в портфолиото си 1700 марки колела, а с шестте си поточни линии има индустриален потенциал от 500 хиляди бройки годишно. Продукцията се продава на пазарите в 14 страни - главно Германия, Холандия, Дания, Швейцария, Австрия, Финландия.

Преди тази инвестиция, през 2016-а година KJK влезе във велосипедния бранш с покупката на 60% от капитала на пловдивският " Лидер 96 " против 7 млн. евро. Така упованията са, че с Baltik Vairas и пловдивския " Лидер 96 " KJK Soprts ще бъде един от най-големите производители на колела в Европейския съюз с потенциал от 700 хиляди велосипеда годишно. Досега той бе позициониран като втория по величина европейски производител на екипировка за водни спортове и петият максимален в света в произвеждане на ски съоръжение. " KJK интензивно работи за идентифициране на опциите за синергии сред фирмите от портфейла, предоставйки опция на мениджърите им да реализират още по-големи триумфи ", се показва в прессъобщение във връзка договорката.

Познат в България

Финландският вложител има и други експозиции към България посредством последните си два фонда, ориентирани към района на Балканите - KJK държи миноритарни дялови участия в " Софарма ", " ЧЕЗ Разпределение " и " Еврохолд България ", а при започване на 2016 година влезе и в първата си стратегическа инвестиция в страната - дружно с Empower Capital те получиха по 42.5% в двете най-големи локални фасилити мениджмънт компании, които бяха обединени в ново сдружение " Мундус сървисиз ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР