През 2015 година, когато службите за започнали разследване за отравянето

...
През 2015 година, когато службите за започнали разследване за отравянето
Коментари Харесай

Плевнелиев настоя институциите да дадат отговори по случая Гебрев

През 2015 година, когато службите за почнали следствие за отравянето на предприемача Емилиян Гебрев, сина му и още един човек, президентът от интервала 2012 - 2017 година Росен Плевнелиев не е бил осведомен за случая. Лично в студиото на Нова телевизия Росен Плевнелиев удостовери, че никаква информация или сигнал от службите не е стигнал до президентството.

Плевнелиев разяснява проблема " Гебрев " като неуспех на институциите, които за следващ път не са си свършили работата. " Четири години по-късно към момента сме на равнище съпоставяне на версии ", съобщи Плевнелиев и дефинира случая изрично като офанзива и опит за ликвидиране на едно семейство. " Това несъмнено е неуспех ", уточни президентът и изясни, че неразрешаването на случая е симптоматично за това по какъв начин ние разбираме решенията на страната, нейната работа и потребността от работещи институции, които да употребяват ресурса си, в това число и интернационалните сътрудници. " Институциите са длъжници на българските жители ", уточни Плевнелиев, като за други такива случаи образец е развиването по КТБ, банкрута на банките от 90-те години, както и приватизацията.

Росен Плевнелиев поддържа дейностите на държавното управление, в това число и изявата на основния прокурор и поръчката на Министерство на вътрешните работи, че работи по всички версии, само че зададе въпроса къде са резултатите.

Плевнелиев настоя причинителите и поръчителите да бъдат открити, посочени и ясно декларирани, в това число и на интернационално равнище, с цел да е ясно, че българската страна и служби са на мястото си.

" За страдание, през тези 4 години не сме стигнали до дъно, не сме разрешили проблема ", отговори Плевнелиев на въпрос дали остава подозрението, че действаме единствено под напън и когато нямаме избор, притиснати от интернационалния отзив.

Росен Плевнелиев е угрижен от реакциите на българските служби и институции на фона на идните тази година избори. Президентът от интервала 2012 - 2017 година напомни, че през 2015 година по време на локалните избори и провеждането на инициирани от него референдум България е била обект на най-силната и мощна офанзива, случвала се в миналото на Балканите. Плевнелиев напомни, че цялостният колапс се случи в изборния ден. " Това беше по този начин против България, само че и против българската народна власт ", уточни Плевнелиев и добави, че реакцията му е била моментална, а в следствие е показал, в това число и на Консултативен съвет по национална сигурност, отчетите на службите, че офанзивата е с генезис групата, която се свързва с съветското военно разузнаване и случаите на кражба на данни на Бундестага, изборите в Съединени американски щати и други Плевнелиев напомни и че тъкмо тогава е бил нападнат доста тежко.

Сега ни предстоят избори, а валят подозрения и обвинявания, предизвести Плевнелиев, заявявайки, че българските служби би трябвало да са подготвени да отговорят и най-много би трябвало да са авансово готови на фона на опита от 2015 година.

" Риба се лови в мътна вода ", цитира националната мъдрост Плевнелиев и акцентира, че въпросът е обвързван с успеваемостта на институциите.

" Искаме ли да има още един Костинброд? Да продължи ли да витае тази фаза на подозрение и терзание ", попита Росен Плевнелиев.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР