През 2015 г. сп. Time публикува списък на най-заможните хора

...
През 2015 г. сп. Time публикува списък на най-заможните хора
Коментари Харесай

Списание Time разкри богатството на Сталин

През 2015 година сп. Time разгласява лист на най-заможните хора в историята на човечеството. Наред с Чингис Хан, Бил Гейтс и Рокфелер, в него се появява и Йосиф Висарионович Сталин.

Бил ли е толкоз богат водачът на руската страна?

Благополучието на Сталин не може да се преглежда настрана от благосъстоянието на цялата страна като цяло. Генералисимусът бил на цялостна държавна прехрана.

Тя плащала за поддръжката на голям брой дачи, къщи и жилища, както и услугите на лекари, готвачи и гувернантки. Сталин даже не знаел какъв брой са изхарчени от държавната хазна за всичко нагоре.

Освен това Сталин в никакъв случай не е носил със себе си даже дребни пари. И по този начин, един път, като бил на дача в Боржоми, Йосиф Висарионович се срещнал със свои познати-грузинци.

В диалога те споделили, че изпитват известни финансови усложнения. Сталин пуснал шапката измежду подчинените си, в това число измежду чиновниците по сигурността. Отчел 300 рубли.

Поради обстоятелството, че Сталин живеел на готово за всичко, от време на време даже не знаел кое какъв брой коства.

Според щерка му Светлана Алилуева татко й считал, че 100 рубли, както преди революцията, са голяма сума.

„ Затова, когато ми даде 2-3 хиляди, той смяташе, че дава милион “, признава Светлана.

Въпреки цялостната държавна поддръжка Йосиф Висарионович постоянно получавал заплата. В началото тя била три пъти по-ниска от междинната работна заплата в страната. До края на ръководството му обаче заплатата на Сталин към този момент била към 10 хиляди рубли.

Само най-изтъкнатите учени - учени и професори, получавали същата сума.

Сталин слагал пари в торби на бюрото си. Нямало къде да ги похарчи, с изключение на да заплати членския си импорт в размер на 300 рубли.

В допълнение към заплатата си, Сталин постоянно получавал хонорари за своите трудове. Книгите му били оповестени, в това число в чужбина.

След гибелта на Сталин в лятната му резиденция е изработен списък на имуществото на вожда.

Освен движимости и писалищен материали, тя включвала и спестовна брошура, в която имало 900 рубли. Още една банкова сметка също е известна сигурно.

След гибелта на водача, на децата му била дадена брошура с 30 хиляди рубли.

Историк на името на Колесник обаче твърди, че това е надалеч от цялото благосъстояние на Сталин. Когато водачът умрял, в персоналния му сейф били открити над 3,5 милиона рубли, както и разписки, сочещи, че всички пари са от възнаграждения, изплащани в разнообразни моменти за написването на многочислените му творби.

Превод: БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР