През 2015 г. международен екип от Тайван и САЩ получава

...
През 2015 г. международен екип от Тайван и САЩ получава
Коментари Харесай

Защо не бива да пишкаме повече или по-малко от 21 секунди

През 2015 година интернационален екип от Тайван и Съединени американски щати получава антинобелова премия (Ig Nobel) по физика за откриването на нова универсална константа.

За задачата те снимат високоскоростни фрагменти на уриниращи животни в зоологически градини. Екипът прави голям брой измервания и открива това, което назовава " Закон за уриниране ".

Това е елементарен, само че любопитен закон: животни, които са над три кг, изпразват пикочния си мехур за към 21 секунди. При по-малки животни - да вземем за пример плъхове - уринирането може да стане за елементи от секундата. Изследването оказа помощ да се удостовери, че продължителността на освобождението от урината не е обвързвана единствено с налягането на пикочния мехур, само че и с гравитацията. При по-малките животни времето за това деяние е лимитирано от повърхностното напрежение на урината.
 Снимка 582120

" Как могат пикочни мехури от 0.5 кг и 100 кг да се изпразнят за съвсем еднообразно време? По-големите животни имат по-дълги уретри и, затова, по-голямата гравитационна мощ, движеща потока. Тези дълги уретри усилват скоростта на потока на по-големите животни, което им разрешава да извършат подвига за изпразване на забележителните си пикочни мехури за почти същата дълготрайност ", написа екипът в своята публикация.

Учените откриват, че уретрата е аналогична на бъчвата на Паскал, действайки като устройство за въвеждане на сила. Чрез обезпечаване на водонепропусклива тръба за ориентиране на урината надолу, уретрата усилва гравитационната мощ, настояща върху урината и по този начин скоростта, с която урината се изхвърля от тялото. По този метод уретрата е от решаващо значение за способността на пикочния мехур да се изпразва бързо, когато мащабите се усилват.
 Снимка 582117

Всичко това може и да наподобява занимателно, само че истината е, че то има и практично приложение, като ни оказва помощ за диагностицирането на разнообразни проблеми с пикочния мехур . С помощта на събраните данни учените основават уравнение, което демонстрира какъв брой дълго би следвало да уринира всяко едно животно. Отклоняването от това уравнение може да е индикация за здравословен проблем, обвързван с пикочния мехур, отичане, зараза или проблеми с простатата.

Правилото за 21 секунди

Урологът Никол Айзенбраун споделя пред Well and Good, че това " предписание за 21 секунди " може да се употребява, с цел да следим личното си здраве и привички. По принцип, в случай че измерваме времето за пишкане (за избран интервал от време, а не еднократно) и установим, че лишава доста повече или по-малко от 21 секунди, това може да значи, че задържаме прекомерно дълго или незадоволително.

Да кажем, че работата ни е такава, че не всеки път имаме опция да отидем до тоалетната в точния момент и се принуждаваме да се стискаме. Това може да уголеми пикочния мехур (хронично) и с течение на времето да докара до редица функционални проблеми.
 Снимка 582119

Ако пишкаме прекомерно постоянно (уринирането за по-малко от 21 секунди е добър знак за това), може да се окажем със " свръхактивен пикочен мехур " - пикочният мехур се усеща цялостен и би трябвало да уринираме, даже когато действително нямаме потребност да го вършим.

Както бе упоменато в изследването нагоре, променените скорости на потока могат да бъдат индикация за по-сериозни здравословни проблеми, както и за други по-малки. Ако усещаме, че пикаем постоянно и по тази причина размерът е по-малък, това евентуално е симптом за камъни в пикочния мехур или цистит. По-продължителното уриниране при по-ниско налягане може да значи проблеми с простатата.
 Пишкането, стискането и какво се случва, в случай че постоянно се стискаме дълго време
Защо не трябва да стискаме, когато ни се пишка

Нищо положително за здравето ни

Трябва да се означи, че с придвижване на възрастта скоростта на потока при мъжете понижава, само че в случай че имаме някакви терзания по отношение на уринирането - изключително в случай че изпитваме други признаци като болежка или дискомфорт - коства си да се консултираме с доктор, поучават от IFL Science.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР