През 2014 г. беше проведен референдум за независимост на Шотландия.

...
През 2014 г. беше проведен референдум за независимост на Шотландия.
Коментари Харесай

Шотландия започва официална подготовка за втори референдум за независимост

През 2014 година беше извършен референдум за самостоятелност на Шотландия. Тогава минимум 55% от участниците поддържаха запазването на съюза сред Единбург и Лондон.

Правителството на Шотландия стартира публична подготовка за втори референдум за самостоятелност през 2022 година, като задачата е националното гласоподаване да се организира до края на 2023 година

Лидерът на Шотландската национална партия (ШНП) и първи министър на Шотландия Никола Стърджън увери в това делегатите в заключителната си тирада на 87-ия годишен конгрес на ръководещата партия в този английски район, който се организира онлайн.

" През идната година ще предизвиквам процеса, нужен за провеждането на референдум преди края на 2023 година ", цитира " Файненшъл Таймс " думите на Стърджън.

Тя съобщи, че акцията за активизиране на поддръжка за референдума ще " продължи съществено " през идната година, в случай че пандемията от ковид разреши това. Ако английският министър-председател Борис Джонсън почита демокрацията, тойще " остави народа на Шотландия да реши " какво да прави по-нататък, добави Стърджин, предава Dnes.bg.

Делегатите на форума на ръководещата партия се оповестиха и за основаването на централна банка, която да работи като " паричен орган " на Шотландия при положение на самостоятелност на английския район. С голямо болшинство те одобриха резолюция, в която приканват ШНП да стартира да изготвя законодателство за такава финансова институция.

Въпреки това ШНП, която има болшинство в локалния парламент, се възползва от резултата от референдума в Обединеното кралство за продължение на участието на Англия в Европейския съюз, на който шотландското население, за разлика от Обединеното кралство като цяло, не поддържа Брекзит. Това даде мотив на шотландските националисти да разпространяват концепцията за ново национално допитване за самостоятелност.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР