През 2012 г. компанията Nissan обяви план Power 88, с

...
През 2012 г. компанията Nissan обяви план Power 88, с
Коментари Харесай

Nissan ще жертва цяла марка, за да излезе от кризата

През 2012 година компанията Nissan разгласи проект Power 88, с който беше възродена марката Datsun. Лично тогавашният изпълнителен шеф на японския производител Карлос Гон даде старт на производството на нейните модели в Индия, Индонезия, Южна Африка и Русия. След ареста на Гон през предходната година обаче Nissan изпадна в огромна рецесия и в този момент търси способи да излизане от нея. Първата стъпка в тази посока е точно разлъка с наследството, оставено от Гон.
Новият президент на Nissan - Макото Учида, разгласи, че компанията се отхвърля от нерентабилните артикули и стартира да понижава производството. Реформата ще засегне най-много разрастващите се пазари, които ще бъдат жертвани поради бизнеса в Съединени американски щати и Китай. Както оповестява Reuters, първата жертва на реструктуризацията ще е точно Datsun, който така и така е бодил в очите на управлението на Nissan, защото с евтините си модели " краде " част от клиентите на марката.


Оптимизацията на производството е поверена на старши вицепрезидента на Nissan - Дзюн Секи, който ще има решаващата дума за понижаване на мощностите във всички фабрики, като се изключи тези в Китай. Закриването на цели дружество не влиза в проектите.
Сред дилемите обаче е премахване на порочната процедура, въведена от Гон, при която се продават коли с огромни отстъпки за корпоративни автопаркове. Това беше един от методите на някогашния началник на Nissan, който продаваше колите на безценица, като с това подриваше престижа на марката.


Според медиите в Япония, производството на Datsun в Русия и Индонезия ще бъде прекъснато през 2020 година Оказва се, че продажбите на възродената марка са минималния - едвам 1% от общите на Nissan, и това я прави изцяло ненужна. Засега се резервира производството в Индия, до момента в който бъдещето на марката в Русия продължава да бъде неразбираемо.
Има вид, съгласно който Nissan изцяло да се изтегли от този пазар, защото за последните 9 месеца продажбите на марката спаднаха с 21%, а заводът в Санкт Петербург работи на половин мощ. Не е изключено в същото дружество да стартира произвеждане на модели на Mitsubishi, с цел да може то да бъде употребявано с цялостния му потенциал.
 
 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР