През 2012 г. Джими Джонг идентифицира софтуерна уязвимост в незаконна

...
През 2012 г. Джими Джонг идентифицира софтуерна уязвимост в незаконна
Коментари Харесай

Историята на мъжа, който открадна $3 милиарда в Биткойн и после ги загуби

През 2012 година Джими Джонг разпознава софтуерна накърнимост в противозаконна платформа в тъмната мрежа, като пожъна към 50.000 BTC токена. Независимо от това, обширното следствие, напредналите технологии и изключителната работа на полицията в последна сметка доведоха до задържането на Джонг, което докара до втората по величина конфискация на финансови средства в историята на Съединени американски щати.

Впоследствие той се призна за отговорен и сега излежава присъдата си в пандиза.

Кой е Джими Джонг?

Джонг посещава Университета на Джорджия от 2008 година до 2014 година, като специализира компютърни науки и се занимава с рандеман на Биткойн. За страдание Джонг се бори с проблеми с алкохола и е забъркан с опиати като кокаин, съгласно психиатричната му оценка, в детайли разказана в правосъдните му документи, оповестиха от Fortune.

Разследването разкрива, че Джонг е един от първите разработчици, съдействали за усъвършенстването на Биткойн след основаването му през 2009 година Макар че приносът му е бил относително непретенциозен, той е дал скъпи сведения на първите разработчици. По неочакван метод това лице, което е изиграло роля в развиването на Биткойн, в последна сметка се трансформира в един от най-известните крадци на Биткойн в историята.

Какво е направил Джими Джонг?

През 2012 година той се натъква в тъмната мрежа на уебсайт, наименуван Silk Road (Пътят на коприната) – пазар, прочут с улеснението на противозаконни транзакции, най-вече с опиати, по време на действието си от 2011 до 2013 година

Преди края на Silk Road Джонг, търсещ кокаин в платформата, към този момент е заграбил Биткойн токени на стойност изумителните $3.5 милиарда. Според прокуратурата на Съединени американски щати той се е възползвал от минус, откривайки, че посредством двойно кликване върху бутона за евакуиране може да получи два пъти по-голяма сума от плануванаъа. Това му е разрешило да натрупа към 50,000 BTC посредством повече от 140 транзакции в най-малко девет акаунта в Silk Road.

Как е бил хванат?

Първоначално хакерската офанзива от 2012 година е проучена от чиновници на данъчната работа, само че анонимният темперамент на криптовалутата попречва забележителния прогрес. Случаят обаче се възобновява, когато Джонг оповестява за кражбата на криптовалута на стойност хиляди долари на службите за незабавна помощ в Атина, щата Джорджия.

Chainalysis, компания за блокчейн разбори, наблюдава цифровите портфейли, съдържащи откраднатите активи от Silk Road, разкривайки самоличността на Джонг, когато той трансферира Биткойн токени на стойност $800 на крипто борса.

Тази информация накара данъчната работа да се свърже с полицейското ръководство на окръг Атина-Кларк, което катализира следствието. При интервенцията в жилището на Джонг са открити значими доказателства, в това число компютър, съхраняващ откраднатите Биткойн токени, и сейф с благородни метали, пари в брой, физически BTC и портфейл, съдържащ Биткойн токени от обира по Silk Road през 2012 година

Конфискация и присъда

Правителството конфискува почти 51,680.32 BTC на стойност над $3.4 милиарда по това време, като това е най-голямото изземване на криптовалута в историята на Министерството на правораздаването на Съединени американски щати и второто по величина финансово изземване в историята.

През 2022 година Джонг непринудено съобщи спомагателни Биткойн токени и се призна за отговорен по обвиняване в телеграфна машинация.

Къде е Джими Джонг в този момент?

Юридическият екип на Джонг се стреми да понижи присъдата му, като се базира на бурно образование, компликации в детството и тормоз от страна на възрастните. Те настояват, че той не е имал система за поддръжка, написа cryptodnes.bg.

Освен това юристите настояват, че дейностите му не са навредили на държавното управление, защото получените от него Биткойн токени са довели до облага, като са коствали доста по-малко, в случай че са били иззети от Silk Road през 2015 година Прокурорът на Съединените щати за Южния окръг на Ню Йорк разгласи, че Джеймс Джонг е наказан на една година и един ден затвор. От 14 юли 2023 година той излежава присъдата си във федералния затворнически лагер в Монтгомъри, Алабама.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР