През 2010 година група от хора, които обичат баскетбола и

...
През 2010 година група от хора, които обичат баскетбола и
Коментари Харесай

Архитект Терзийски, който продължава да променя човешки съдби |

През 2010 година група от хора, които обичат баскетбола и спорта се събират, с цел да основат тим по баскетбол...

Дотук нищо изключително. Особеното е, че всички до един са в инвалидни колички. Но все пак те желаят да спортуват. Както споделя един от най-старите състезатели в тима - Иво - " Този тим, този състезателен план промени живота на доста хора. Промени и моят живот. И продължава да го трансформира " .

Но един план не може да се случи, в случай че зад него не стоят хора, които имат голямото предпочитание и упоритост за смяна. Промяна на мисленето, смяна на разпоредбите.

И по този начин зад тази идея застава проектант Йордан Терзийски.



Архитект Терзийски или както го назовават състезателите от баскетболния тим в инвалидни колички " Балкан " - Данчо, е великотърновец, заставал зад не една или две дела. През 2019 година да вземем за пример той е измежду някогашните ученици на Природо-математическата гимназия “Васил Друмев ” от Випуск 2003 във Велико Търново, които обновиха един от кабинетите в учебното заведение. Проектът за класната стая е напълно негов. 

През 2010 той е създател и на първия в България баскетболен тим за хора в инвалидни колички - " Балкан ". “Този спорт се разви доста, направиха се тимове в София, Варна, има и народен шампионат. В София имаше европейско състезание. Гордея с това, което направихме ” - споделя пред медиите Йордан Терзийски.

Оттогава тимът трансформира човешки ориси. Но трансформира и обстановката в спорта въобще, тъй като след " Балкан " стартират да се появяват и още тимове за хора в инвалидни колички. Създадени са тимове във Варна, Бургас, след което и народен тим на България. Инициативата към този момент търпи развиване и в други български градове.

" Баскетболът промени живота ми фрапантно. Той усъвършенства както физическото ми положение, по този начин и ми вдъхна убеденост в себе си. Освен това съм непрекъснато дружно с други хора със орис като моята. Това ми оказа помощ да продължа напред и мога да кажа, че тимът е моето второ семейство " - споделя 42 годишния Атанас Парушев, който е част от " Балкан " от самото му основаване.

Промяната към този момент е реалност. А хората просто имат потребност да повярват в нея. За това всички състезатели от тима на " Балкан " благодарят на проектант Йордан Терзийски, който застава зад тяхната идея на точното място и в точното време.

Днес Йордан Терзийски е едно от новите лица на Политическа партия Продължаваме промяната, лидер на листата във Велико Търново. Той ще се изправи против Делян Пеевски.

Промяната би трябвало да продължи. Да променяме себе си и да променяме обществото, с цел да го създадем по-добро. Състезателите от тима по баскетбол в инвалидни колички " Балкан " към този момент знаят това.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР