През 2009 година ЦСКА привлича Иван Стоянов, който много бързо

...
През 2009 година ЦСКА привлича Иван Стоянов, който много бързо
Коментари Харесай

Иван Стоянов: ЦСКА все още не е готов да свали Лудогорец от върха

През 2009 година ЦСКА притегля Иван Стоянов, който доста бързо се трансформира в любим на почитателите. През есента изиграва 14 мача с алената фланелка, като бележи 8 гола, а един от тях е при успеха над Левски с 2:0. Силните игри му обезпечават трансфер през зимната пауза в съветския Алания, където минава дружно с Иван Иванов. Във Владикавказ Стоянов остава до 2011-а, като записва 32 мача с 2 гола, а по-късно отива в Лудогорец. Той е част от тима, спечелил първите три шампионски трофеи и купата на страната, а в дебютната си акция става и голмайстор на шампионата дружно с Жуниор Мораеш от ЦСКА с по 16 гола. През 2014-а Стоянов се завръща на " Българска войска ", с цел да изиграе още 21 мача, в които има 3 попадения.

Роденият през 1983 година флангови футболист, който сега е играещ помощник-треньор на Сливен, отговори на въпросите на " Тема Спорт ", свързани с идния дуел сред ЦСКА и Лудогорец.
 Паро: Време е да ги сложим на място!
Паро: Време е да ги сложим на място!

Сезонът завършва, в случай че не вземем мача, споделя легендата на ЦСКА

Иване, следва конфликт сред ЦСКА и Лудогорец. Може ли да кажем, че този мач значително ще предреши борбата за купата?

- Залогът несъмнено е голям и въпреки пред двата тима да остават с изключение на него още седем доста сложни и значими дуела, то този конфликт сигурно ще изиграе основна роля. При тъждество статуквото ще се резервира и това ще донесе още повече адреналин и страст за почитателите, като напрежението ще пораства с всеки идващ мач. При победа на ЦСКА армейците съвсем несъмнено ще са първенци, тъй като ще пернат с пет точки пред Лудогорец.

А при победа на разградчани?

- Тогава те ще изместят ЦСКА от върха и алените би трябвало да покажат сериозна психическа непоклатимост, темперамент и умения. За тях не всичко ще е изгубено, само че ще е доста мъчно.

Смяташ ли, че в лицето на ЦСКА се е намерил заслужен кандидат, който да постави завършек на 11-годишната надмощие?

- Според мен ЦСКА към момента не е подготвен да смъкна Лудогорец от върха. Разградчани имат по-голяма самостоятелна класа и самочувствие. Червените не демонстрират неизменност, въпреки че са единственият тим, който в последните години пробва и крачка по крачка се приближава до Лудогорец, като това е действителният кандидат, който е кадърен да се пребори за купата.

Ще те върна към първата купа на разградчани, за която имаш голяма заслуга... Какво помниш от оня мач в последния кръг на 2012 година и смяташ ли, че в случай че бе влезнала една от трите греди, които удариха алените, то историята в този момент щеше да е напълно друга?

- Футболът по тази причина е забавен спорт. Пет кръга преди края ние изоставахме с 8 точки и никой не вярваше, че сме способни да станем първенци. За наш шанс се стигна до съдбоносен мач в Разград. Георги Кабаков, който ще свири и мача в този момент, сподели по един червен картон и за нас, и за тях. И двата тима играха доста мощно. Стана доста забавен и оспорван мач. Миро Иванов вкара през първото полувреме, а ориста очевидно бе решила да бъде на наша страна и ние триумфирахме в края. Тогава ние бяхме в приповдигнато въодушевление, тъй като малко по-рано бяхме победили Локо Пд във финала за купата, а алените бяха напрегнат, защото бяха изпуснали сериозен задатък. Със сигурност този триумф даде началото на серията на Лудогорец и промени историята в българския футбол.
 Ад чака Делев и Десподов на
Ад чака Делев и Десподов на " Армията "

Непремерените им приказки разгневиха почитателите

Единадесет години доминация, европейски триумфи, само че Лудогорец по този начин и не съумя да натрупа фенска маса. На какво се дължи съгласно теб това? В интерес на истината в първите година-две, когато бе и по-българска версия, тимът бе приветлив, само че по-късно натрупа отрицателни усеща от страна на останалите последователи...

- Разград е дребен град. Има-няма 30 хиляди. Лудогорец не може да се мери с ЦСКА, Левски, Ботев Пд, Локо Пд... Но аз съм изцяло склонен с теб. За страдание, ние българите изиграхме картите в първите два сезона. Поставихме началото на този план. Ако ги нямаше нашите триумфи кой чужденец щеше да пристигна в Лудогорец? Никой! След това обаче не бяхме нужни. Въпреки това аз считам, че разградчани и в идващите години играеха най-хубав футбол. Там се влага най-вече в база. И дано другите взимат образец от тях, а да се спре да се приказва, че били хванали някой и по този начин нататък.

Ти си носил екипа и на двата тима - къде се усещаше повече в свои води?

- Аз в никакъв случай не съм крил, че моето сърце е алено и да играя в ЦСКА бе моята сбъдната детска фантазия. Но и в Разград изживях прелестни мигове. Там завоювах 3, хайде 2 и половина трофеи, тъй като на третата година си потеглих...

За да се завърнеш вкъщи в ЦСКА. Защо го направи? Ти си единственият, извървял противоположния път от Разград към " Армията ". Какво пречи на повече играчи да го вършат - организация, финанси или...

- Завърнах се в ЦСКА, тъй като желаех да играя футбол пред цялостни трибуни и екзалтирана аудитория. Няма за какво да се лъжем - всеки футболист желае, когато играе, да усеща поддръжка, каквато могат да окажат почитателите на ЦСКА. А за какво не изминават противоположния път не мога да кажа, само че несъмнено има истина и в изказванията за финанси, организация, а може и от ЦСКА да не са ги поискали.

За кой ще стискаш палци в този мач?

- Не, не! Не желая да акордирам почитателите. Нека стане прекрасен мач и по-добрият и по-заслужилият да победи.

Кои са мощните и слабите страни на двата тима?

- Лудогорец е мощен в офанзива. Там тимът има най-вече самостоятелна класа и хора с ексцентрични хрумвания. ЦСКА пък е по-добър във фаза отбрана, където е по-компактен, порядъчен и добре проведен. Това прави мача още по-интересен и любопитен за наблюдение. Червените обаче ще имат и преимуществото на своя 12-и състезател. Убеден съм, че почитателите ще основат неповторима конюнктура. Те са способни сами да завоюват мача за армейците.

Работил си с Ивайло Петев, смяташ ли, че той беше изчезналата част или просто качествата и моралът на играчите не дават отговор на огромните упования и летвата, която бе вдигната доста високо през годините, тъй като при Шимунджа се следиха съществени съмнения?

- Шимунджа изповядваше напълно различен жанр на игра. Моето мнение е, че възходът на Лудогорец в последните мачове е напълно заслуга на Ивайло Петев.
 Лудогорец честити юбилея на някогашен армеец
Лудогорец честити юбилея на някогашен армеец

Антон Недялков чукна 30

Кой е треньорът, от който си научил най-вече през годините?

- О, доста са. Имах щастието да работя с Любо Пенев, Дуци Симонович, Ивайло Петев, Ники Костов в Ботев Пд... Моето мнение е, че в България има доста положителни треньори, само че те имат потребност от самообладание и доверие. Нека им се даде късмет да работят 2-3 години, а не да ги сменят на 3-ти, 4-ти месец...

Кои са най-хубавите футболисти, с които си играл в двата тима?

- Всички бяха супер.

А кои са играчите от двата тима, които най-вече ти харесват в този момент?

- Имена няма да кажа, тъй като не желая да пропусна някого и да ми се разсърди (смее се). Пожелавам им да играят прекрасен футбол, а не да гледаме тъга като тази от мача ЦСКА - Левски. Разбирам, че в този мач напрежението и залогът бяха огромни, само че сходно държание на терена не одобрявам, а и почитателите не желаят да виждат това. И нека се дава късмет на повече български футболисти. Защото след това приказваме, че желаеме мощен народен тим. Е, от кое място да дойдат тези играчи? Без мощни български футболисти в ЦСКА и Левски няма по какъв начин да стане!
 Фенове на ЦСКА смутиха съня на лудогорци
Фенове на ЦСКА смутиха съня на лудогорци

Хвърляли бомбички в покрайнините на хотела на разградчани
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР