През 2009 г. Нисар Уани ръководи проект по първото в

...
През 2009 г. Нисар Уани ръководи проект по първото в
Коментари Харесай

Клонирането на камили е скъп и все по-търсен бизнес в Дубай

През 2009 година Нисар Уани управлява план по първото в света клониране на камили.

Днес той развъжда по няколко десетки животни годишно в лаборатория в Дубай – мощно разрастващ се бизнес в района на Персийския залив, където камилите са високо ценени и могат да завоюват големи суми в състезания за хубост и надпревари, написа Reuters.

" Събираме яйцеклетки от яйчниците на заклани животни. Трябва да узреят в лабораторията в продължение на 24 часа, преди да доближат стадия, в който можем да ги използваме за процеса на клониране ", изяснява Уани.

При репродуктивното клониране на животни се употребява развой, наименуван соматичен клетъчен нуклеарен трансфер.

ДНК се отстранява от яйцеклетка на камила и се замества с ДНК от замразена телесна клетка на камила, която е скъпа поради някакво изключително качество - да вземем за пример експедитивност или хубав тип. След това яйцеклетката се развива в ембрион, без да е нужен сперматозоид.

Клонирането на животни обаче лишава доста време и е с ниска успеваемост.

" От 100 ембриона, които пренасяме, можем да имаме пет до 10 бременности, а от време на време може да се родят три до шест бебета ", споделя Уани.

Дипломиран ветеринарен доктор, сега той има докторска степен по репродукция на животни, добавя още Reuters.

Центърът за репродуктивни биотехнологии в Дубай работи за опазване на клетките и възпроизвеждане на елитни спортни камили, победителки в състезания за хубост, дойни камили и скъпи мъжки екземпляри.

Използва се и технология за междувидово клониране за запазване на застрашени типове.

" В клонирането не вършим нищо ново. Бог е основал целия материал, основал е клетките, ние единствено оказваме помощ на процеса ", сподели Уани като прибавя, че това е единствено една от редица техники на асистираната репродукция.

По-голямата част от работата на центъра за опазване на елитни характерности на камили се прави посредством по-конвенционален способ за трансфер на ембриони.

Яйчникът на оценената като подобаваща камила се подтиква, с цел да създаде голям брой яйцеклетки. След оплождане с скъпи сперматозоиди множеството ембриони могат да бъдат трансферирани на сурогатни камили.

" Тази година да вземем за пример имаме 20 бременности от един добър мъжки и една добра женска ", изяснява Уани.

Ученият взе участие и в клониране на сериозно застрашените двугърби диви бактрийски камили, като употребява яйцеклетки и сурогатни майки на едногърби камили, добавя Reuters.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР