През 2008 г. семейство Браун наблюдава безпомощно как разрушителните горски

...
През 2008 г. семейство Браун наблюдава безпомощно как разрушителните горски
Коментари Харесай

Климатът се превръща в заплаха за австралийските винари

През 2008 година семейство Браун следи безпомощно по какъв начин разрушителните горски пожари раздират щата Виктория в Австралия.

Това е третият път в границите на няколко години, когато пламъците доближават в рискова непосредственост до лозята, в които пет генерации от тяхното семейство са вложили повече от век обич и труд, пишат от

Затоплянето на климата, намаляването на преваляванията и засушаването са проблеми, които се усложняват от години, само че пожарите са сигнал за паника, който винопроизводителите не могат да подценен.

Изменението на климата се трансформира в най-голямата опасност за фамилния бизнес, споделя Керълайн Браун, само че казусът не е неповторим единствено за нейното семейство, което е измежду най-старите винопроизводители в Австралия.

Страната е петият по величина експортьор на вино в света и е дом на разнороден набор от винени райони, за които множеството други страни могат единствено да мечтаят.

И до момента в който изменението на климата заплашва винопроизводителите по целия свят, промишлеността на Австралия е измежду най-засегнатите, предава BBC.

Тенденция на стопляне и изсушаване

Лозята на Ашли Ратклиф са в един от най-горещите и сухи винени райони на планетата.

В една от последните години в лозята му в региона на Ривърленд в Южна Австралия са паднали единствено 90 мм дъжд на квадратен метър - 10 пъти по-малко от междинната годишна стойност за известния френски винен район Бордо.

„ Беше горещо, мръсно и прашно. И по-късно, на другата прекаленост, получавате в действителност влажни години, когато си мислите, че земята в никакъв случай няма да изсъхне “, споделя Ратклиф.

Климатолозите плануват, че обстановката оттук насетне единствено ще се утежнява. През идващите 20 години междинните годишни температури в Ривърленд ще бъдат с към 1.3 градуса по-високи, а преваляванията ще намалеят.

С това ще дойдат и по-екстремни метеорологични феномени, които към този момент са постоянно срещани в Австралия.

Страната към момента се възвръща от рекордните наводнения, само че с лятото на Ел Ниньо, което евентуално ще докара до сухи и горещи условия в огромна част от страната, суматохата нараства преди сезона на пожарите.

Какво значи това за винопроизводството?

Някои хора назовават лозята „ едни от най-ценните бурени в света “, защото растенията са способни да порастват съвсем на всички места, само че плодовете им са уязвими към околната среда.

Освен това, изменението на климата към този момент стартира да въздейства на усета и качеството. Топлината въздейства върху скоростта, с която узрява гроздето, а с това и върху равнищата на захарност и киселинност.

Вегетационният сезон към този момент се измества напред -на някои места със седмици, което също оказва въздействие върху логистиката и инфраструктурата.

Не е за подценяване и въздействието на рисковите метеорологични феномени, провокирани от изменението на климата, които в най-лошия случай могат да унищожат реколтата за целия сезон.

Всичко това значи, че развъждането на избрани типове винено грозде в Австралия, подобаващи за по-хладен климат, като Совиньон Блан, Шардоне и Пино Ноар, ще стане доста по-трудно.

Адаптацията е основна

Семейната винарна на Ашли Ратклиф стратегически взема решение да засади различни сортове, подобаващи за по-топлия климат, когато купува лозята си през 2003 година

Семейството счита, че рискът от изменението на климата е по-голям от този от продажбата на по-малко известни сортове. " Две десетилетия по-късно всеки, който не има намерение да направи същото, се майтапи ", споделя Ратклиф.

Средностатистическият консуматор надали ще забележи огромна разлика сред обичайните виновност и нововъзникващите различни сортове. Гроздето им е по-издръжливо и постоянно по-благоприятно за планетата, като изисква потреблението на по-малко вода.

Семейство Браун също отглежда различни сортове, в това число и такива, които са основали взаимно с австралийската научна организация. Но в това време те обмислят прекачване на част от обичайните си масиви на други места.

Имайки поради изменението на климата, те започватда купуват лозя в по-хладни места, като Тасмания - наклонност, която се ускорява в цялата промишленост.

„ Осъзнахме, че разполагането на всичките ни лозя на едно място във Виктория значи, че слагаме всичките си яйца в една кошница “, споделя Керълайн Браун.

Но Хейли Пърбрик от винарната Tahbilk е измежду производителите, които избират да останат на мястото си, макар климатичните опасности.

„ Имаме философия, че нашата отговорност е да създадем климат, в който да пораства грозде. Има толкоз доста неща, които можете да извършите на локално равнище и от време на време, когато мислим за изменението на климата в световен мащаб, се увличаме прекалено много от невъзможността за това, което не можем да създадем “, счита Пърбрик.

Лозята на нейното семейство в долината Гоулбърн включват допустимо най-вече сянка и " естествени " охладители. Те са засадени наоколо до влажни зони и са заобиколени от 160 хектара дървета.

Винарната е понижила своите въглеродни излъчвания до нула посредством потребление на слънчева сила, понижаване на отпадъците и багра, отразяваща топлината, с цел да ограничи нуждата от климатизация.

„ Късметлии сме, тъй като температурата при нас е с три градуса по-хладна от места, които се намират единствено на няколко километра “, споделя още Хейли Пърбрик.

Изследователят Том Ремени обаче е на мнение, че адаптирането и смекчаването на климатичните въздействия може да помогне на производителите единствено частично.

При опазване на сегашната наклонност, цяла Австралия ще стане по-топла и сухи, и въпреки че няколко градуса нагоре може и да не звучат доста, те могат да бъдат пагубни.

„ Изместване от три градуса на междинната стойност усилва честотата на извънредно горещите дни с към 10 пъти, в случай че не и повече. Ако цялото земно кълбо се затопли с повече от три градуса, е доста евентуално да не се тревожим за развъждането на лозята, защото заканите пред човечеството ще са доста по-сериозни ", разяснява Ремени.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР