През 2008 г. решихме, че НАТО ще даде на Бивша

...
През 2008 г. решихме, че НАТО ще даде на Бивша
Коментари Харесай

Македония получи покана за преговори с НАТО

" През 2008 година взехме решение, че НАТО ще даде на Бивша югославска република Македония (БЮРМ) покана за присъединение към Алианса, откакто се откри взаимно задоволително съглашение за името в границите на Организация на обединените нации. Приветстваме историческото съглашение сред Атина и Скопие за решение на разногласието за името. В сходство с нашата политика взехме решение да поканим държавното управление в Скопие да стартира договаряния с Алианса. Пълното използване на всички планувани вътрешни процедури във връзка с съглашението за споразумяване на името е изискване за сполучливото довеждане докрай на процеса на присъединение ".
Това е записано в плана за финален документ на срещата на върха на НАТО, оповестява БГНЕС.
На процедура Македония получава през днешния ден (11 юли) покана за започване на договаряния за участие в Алианса, а присъединението ще бъде откакто приключат всички вътрешни процедури по споразумяване на името.
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг удостовери решението на Алианса.
" Ние приветстваме съглашението сред Атина и Скопие и сме съгласни да поканим държавното управление в Скопие да стартира договаряния за присъединение, откакто бъдат завършени всички вътрешни процедури за завършване на договорката. Страната ще влезе в НАТО като 30-ата държава-членка ", съобщи той след първото съвещание на Северноатлантическия съвет на срещата на върха на НАТО.
" Хората в Македония би трябвало да решат, а това е опция, която идва един път в живота. Те или ще поддържат съглашението и страната ще стане член, или няма да го поддържат страната и няма да стане член, не може да получи двете неща. Няма участие без смяна на името, само че хората би трябвало да решат ", означи Столтенберг.
В проектодокумента има и други акценти: не са пропуснати напъните на македонското държавното управление да реформира страната и да заздрави връзките си с България.
" Ние приветстваме напъните на държавното управление през последната година и забележителния прогрес, реализиран за някои незабавни цели за промени и насърчаваме спомагателни промени, с цел да се ускори приноса към Алианса ".
НАТО приветства и напъните за създаване на многоетническо общество и приканва за спомагателни старания в тази област.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР