През 2007 г. трима астрофизици от Съединените щати предложиха хипотезата

...
През 2007 г. трима астрофизици от Съединените щати предложиха хипотезата
Коментари Харесай

Откриха „тъмни“ звезди, захранвани от тъмна материя

През 2007 година трима астрофизици от Съединените щати предложиха хипотезата за съществуването на „ тъмни “ звезди – обекти, които не се зареждат с сила от термоядрен синтез като елементарните звезди, а с тъмна материя. Оттогава те търсят признаци за такива звезди и неотдавна ги откриха в данните, събрани от галактическата обсерватория „ Джеймс Уеб “. Сега те разполагат с цели три кандидатури за хипотетичните „ тъмни “ звезди.

Първото потомство звезди във Вселената, зародило директно след Големия гърмеж, към момента не е следено от човечеството. Съществуват обаче две съществени теории за тези обекти: те биха могли да бъдат звезди, класифицирани като „ популация III “ – доста тежки звезди, които към този момент са изчезнали. Или пък „ тъмни “ звезди, в които с изключение на хелий и водород са протичали и реакции, включващи тъмна материя.

Ако такива звезди в действителност съществуват, те би трябвало да са доста по-големи от другите известни на астрономите класове – толкоз огромни, че отдалеко да наподобяват като галактики, написа Earth. Те могат да станат свръхмасивни (милион пъти по-тежки от Слънцето) и извънредно ярки (милиард пъти по-ярки от Слънцето). Причината за това е, че източникът на силата им е анихилацията на частици тъмна материя.

 

Трите обекта, следени от телескопа Уеб – JADES-GS-z11, z12 и z13-0 – дават отговор на това изложение, както демонстрират учените в проучване, оповестено в списание PNAS. Като спомагателен мотив в интерес на своята догадка астрофизиците от Тексаския университет в Остин и университета Колгейт показват, че тези звезди не дават отговор на визията за елементарни галактики.

Хипотезата за тъмните звезди гласи, че когато тъмната звезда остарява, тя се срутва в свръхмасивна черна дупка. Това изяснява за какво във Вселената има толкоз доста черни дупки. И в това време и дава отговор на въпроса за какво „ тъмните “ звезди не са били следени преди галактическата обсерватория „ Джеймс Уеб “.

Освен това потвърждаването на съществуването на „ тъмни “ звезди освен ще промени разбирането на учените за звездната еволюция, само че и ще покаже в каква посока да се търсят частиците тъмна материя.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР