През 2007 г., когато излезе първият iPhone, хората, които отчаяно

...
През 2007 г., когато излезе първият iPhone, хората, които отчаяно
Коментари Харесай

Историята за жената, която опита да купи оригинални iPhone-и за 100 хиляди, но не успя

През 2007 година, когато излезе първият iPhone, хората, които обезверено желаеха да се снабдят с него, трябваше да се борят за всяка численост. Сега към този момент знаем какво направиха смарт телефоните в света на технологиите и какво влияние оказват върху персоналния ни живот.

Вероятно четете това на смарт телефона си сега.

Преди появяването на iPhone обаче хората прекарваха цялото си време с Blackberry, телефон с капаче или някоя от тези съвсем неразрушими Нокии, на които най-хубавото, което можеше да се чака, беше да можеш да играеш на Змия.

Ето за какво, когато iPhone беше пуснат на пазара, хората се струпваха пред магазините, с цел да се наредят първи на опашките и да се снабдят с него.

Планът на една жена да бъде първа и да се снабди с колкото се може повече смарт телефони тогава се обърка. 

Един ден в края на юни 2007 година истинският iPhone е пуснат на пазара и пред магазин в Далас, Тексас, се появява една жена със 100 000 $. Тя е решена да си тръгне с допустимо най-вече телефони.

Въпреки еуфорията от устройството, доста хора подлагат под въпрос желанието ѝ.

Оказва се, че проектът и е да опита да купи нови iPhone-и на стойност 100 000 $, за  да ги препродаде в eBay. Или както към този момент през днешния ден описваме все по-честата процедура – да бъде скалпер. 

Хора, които професионално изкупват всичко допустимо най-бързо и след това го продават на забавилите се с огромна надценка. 

Когато за първи път бяха пуснати в продажба, истинските iPhone-и костваха по 499 $, само че тя беше сигурна, че може да завоюва двойно повече от всеки закупен iPhone.

Планът ѝ обаче се провалил, когато магазинът отворил порти и тя била първият влезнал клиент.

Веднага ѝ съобщили, че лимитират продажбите до един брой на клиент.

Това е мярка, въведена точно за да се попречи на някого да направи това, което тя желае. Да се подсигурява, че колкото се може повече хора, които са се наредили на опашката, ще могат да се снабдят с един брой.

И по този начин, единственият човек, който е спечелил от този проект е този, на който е дала 800 $, с цел да заеме мястото му. В последна сметка той е могъл да си купи една численост гратис и да има още малко пари за нещо друго. 

Историята е остаряла, само че по много забавен метод демонстрира първите по-мащабни опити за скалпиране.

Да, от днешна позиция, когато процесът се прави с ботове, скриптове и основно онлайн, тогавашните ѝ проекти наподобяват примитивно. Но въпреки всичко са показателни. 

Има обаче и още едно нещо, което през днешния ден следим като забавно обвързвано събитие, въпреки че даже тогавашната новаторка не го е подозирала. 

Днес следим на разнообразни търгове по какъв начин истински iPhone-и, стига да са в опаковката си, се продават за десетки хиляди долари. Може би следва да забележим идната итерация на скалперството. Да изкупиш допустимо най-вече бройки от нещо ново и хипотетично революционно, само че да не ги продадеш незабавно. А да ги държиш като инвестиция, която ще се възвърне неведнъж в бъдеще.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР