През 2002 г. Общото събрание на ООН обяви 29 май

...
През 2002 г. Общото събрание на ООН обяви 29 май
Коментари Харесай

На този ден: Световен ден на мироопазващите сили на ООН

През 2002 година Общото заседание на Организация на обединените нации разгласи 29 май за Световен ден на мироопазващите сили на Организация на обединените нации (International Day of United Nations Peacekeepers). Този ден има за цел да отдаде респект на жертвите и безкористната отдаденост на миротворците, служещи по целия свят. Денят отбелязва обстоятелството, какво е направено от Организация на обединените нации в другите страни, с цел да се облекчи страданието и за помирение на воюващите страни. 
На 29 май почитаме паметта на изявен светец и на смела мъченица Прочетете още
Свети Александър е 19-ят патриарх на Александрия, по тази причина остава в историята на християнството като Александрийски. По времето, в което заема длъжността Александрийски патриарх, Свети Александър съумява да позволи голям брой значими проблеми, свързани с християнството. По време на Първия никейски събор,  Свети Александър застава отпред на съперниците срещу арианството. 

Бил преподавател на Свети Атанасий I Александрийски който също играе значима роля в историята на християнството. Света мъченица Теодосия е родена в Константинопол, по тази причина е известна като Константинополска. Родителите й били смирени и благочестиви християни. Те съумели да възпитат своята щерка в духа на християнските обичаи и безкрайна обич към Бога.

Когато станала на 7 години, бащата умрял. Овдовялата майка изпратила дребната Света Теодосия в манастир, където траяла да развива своята религия в Бога. Когато майката умряла, Света Теодосия получила огромно благосъстояние, само че не го изхарчила за себе си. С част от него подпомагала храмовете, а другата част раздала на бедните.

По времето на император Лъв Исаврянин почнали гонения против християните, макар, че те от дълго време били неразрешени от император Свети Константин. На помощ на императора се притекъл самият патриарх Атанасий. Той по принцип би трябвало да пази вярващите.

Част от набезите на гонителите били свързани и с заличаване на икони. Под прицел попаднала и античната чудотворна икона на Иисус Христос, сложена още от император Константин над портите на царския замък. Един боец се покачил по стълбата, с цел да събори иконата на Иисус Христос. Света Теодосия блъснала стълбата. Войникът паднал и се наранил тежко.

Нищо не подозиращата Света Теодосия взела избавената икона. Занесла я на патриарх Атанасий, с цел да му каже какво се е случило като изнесла проповед срещу иконоборците. А предателят Атанасий станал клеветник и разказал на император Лъв  Исаврянин какво направила монахинята.

Света Теодосия била затворена в тъмницата и подложена на мъчения в продължение на 7 дни. На осмия я влачили из града. От тежките рани Света Теодосия издъхнала на 29 май през 730 година. Когато блъснала стълбата с боеца и свалила иконата, на помощ на Света Теодосия се притекли още монахини, които също били затворени, измъчвани и екзекутирани.

Имен ден на 29 май честват Александър. Алекс, Алекси, Алексей, Алеко, Сандро. Александра, Алекса, Алексия, Теодосия, Тео, Теодоси, Теодосий. 
 
 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР