През 2001 г. най-големият враг на Запада беше Ал Каида,

...
През 2001 г. най-големият враг на Запада беше Ал Каида,
Коментари Харесай

Пълен провал: Загуби ли Западът войната срещу джихада?

През 2001 година най-големият зложелател на Запада беше Ал Каида, олицетворявана от своя водач Осама бин Ладен. Двайсет години по-късно неуспехът надали предстои на подозрение: джихадизмът е пуснал метастази, групировките са както по-многобройни, по този начин и с по-добро географско систематизиране.

Пепелта от кулите близнаци на Световния търговски център към момента тлееше, когато президентът на Съединени американски щати Джордж Буш стартира това, което назова след това " кръстоносен поход " или " война " против тероризма. Строго видяно, режимът на талибаните в Афганистан е отговорен, че е разрешил на Ал Каида да приготви най-смъртоносната офанзива, осъществявана в миналото против западна страна.

Две години и една военна победа по-късно, Буш сподели през януари 2003 година в обичайното си послание " За положението на Съюза ": " В Афганистан ние помогнахме за освобождението на потиснатия народ и ще продължим да му оказваме помощ да си върне страната, да възвърне своето общество и да образова всичките си деца, момчета и девойки. "

Историята обаче го опроверга. Талибаните превзеха Кабул и вкараха шериата. Независимо дали успокояващите им думи се считат за достоверни или не, страната към този момент се ръководи от ултрарадикални ислямисти, доста близки до Ал Каида.

Означава ли това, че войната против тероризма се провали? " Те съумяха да убият Бин Ладен, само че в случай че задачата беше да се постави завършек на транснационалния джихадизъм, това е цялостен неуспех ", споделя ребром Абдул Сайед, политолог от Университета в Лунд, Швеция.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР