През 2000 г. Ричард Джоунс е обвинен и изпратен в

...
През 2000 г. Ричард Джоунс е обвинен и изпратен в
Коментари Харесай

Мъж лежал 17 години в затвора заради престъпление на свой двойник

През 2000 година Ричард Джоунс е упрекнат и изпратен в пандиза. Престъплението е осъществено през 1999 година на паркинга на магазин Уолмар в Роланд Парк, Канзас, Съединени американски щати. Нападателят се опитал да отмъкне чанта от жена, само че дамата се съпротивлявала и мъжът избягал единствено с мобилния й телефон.

По време на битката дамата паднала и наранила коляното си, трансформирайки рутинната кражба на телефон в обир при утежняващи условия.

В хода на първичния развой обвиняването се основавало значително на показанията на очевидци. Когато видели Джоунс, те незабавно го разпознали като лицето, направило закононарушението. Ричард постоянно е твърдял, че е почтен и се е опитвал да потвърди, че е бил на рожден ден по време на обира, където е бил забелязан от няколко души.

По време на процеса никой не обърнал внимание на обстоятелството, че той има надеждно оправдание и няма материални доказателства, които да го свързват с мястото на престъплението. 

Вместо това всички погледи били вперени в очевидците, които упорствали, че са видели на паркинга „ светлокож испанец или афроамериканец с дълга коса, опъната обратно “. За страдание, Джоунс бил наказан на 19 години и почнал да излежава време в пандиза. Той подал няколко тъжби, само че всички били отхвърлени.

След като Ричард прекарал много време в пандиза, другите пандизчии му показали, че има различен пандизчия, който наподобява тъкмо като него. Щом научава за своя двойник, Джоунс се свързва с организация с нестопанска цел, която дава правни услуги за „ неправилно “ наказани хора, наречена Midwest Innocent Project.

Най-сетне правораздаване

Правният екип на Университета на Канзас и Midwest Innocent Project се заинтересували от случая и се пробвали да открият истината зад историята на този тайнствен двойник. Те провели лично следствие и създали запитвания за мъж на име Рики Амос, който излежавал присъда в същия затвор като Ричард.

Адвокатите съумели да открият, че Рики живее покрай мястото, където е осъществен обирът и който в действителност има поразителна образна аналогия с мъжа, излежаващ дълга присъда в пандиза за грабеж, който не е направил.

Правният екип на Джоунс обезпечил ново правосъдно съвещание, в което показал, че „ очевидци, в това число жертвата на обира, на които били показани фотоси на двамата мъже дружно, към този момент не можели да кажат сигурно, че Ричард Джоунс е крадецът “.

Окръжният арбитър от окръг Джонсън Кевин Мориарти все пак наредил Джоунс да бъде освободен на съображение, че „ никой рационален съд не би осъдил Ричард “ единствено въз основата на показания на очевидци, знаейки за неговия двойник. За страдание Рики Амос не можел да бъде упрекнат, защото отминалостта за закононарушението е изтекла.

Новото начало

След като прекарал 17 години в пандиза за закононарушение, осъществено от мъж, който поразително приличал на него, Джоунс най-сетне получил шанса да стартира нов живот. Напускайки пандиза на окръг Джонсън, той споделил следното:

„ Изминаха 17 години. Какво ли не направих, с цел да потвърдя, че не съм отговорен за нищо. Благодарен съм на всички, които повярваха в мен и в моята непорочност. Благословен съм. “

Tова бил под напрежение и прочувствен миг, изключително когато той прегърнал фамилията и приятелите си, които били до него в този сложен миг. Известно време по-късно Джоунс подава петиция против щата Канзас. Той изискал страната публично да разгласи невинността му и също изискал 1,1 милиона $ обезщетение.

По-късно в прессъобщение основният прокурор на Канзас Дерек Шмид удостовери, че е реализирано съглашение. 42-годишният Ричард получил 1 103 945 $ според нов закон, който разрешава на пандизчиите да търсят обезщетение за непозволено отнемане от независимост.

Освен това му е издадено уверение за невиновност и ще получава психически съвещания и медицински грижи за сметка на страната в продължение на две години. Канзас е изцяло зает с използването на новия закон за непозволени присъди, който бил признат от законодателната власт, сподели Шмид.

Джоунс станал първият човек, получил пари посредством този закон.

Източник: svobodnazona.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР