През 2000 г. филмът Гладиатор“ с участието на Ръсел Кроу,

...
През 2000 г. филмът Гладиатор“ с участието на Ръсел Кроу,
Коментари Харесай

Комод – най-мразеният император на Римската империя

През 2000 година филмът „ Гладиатор “ с присъединяване на Ръсел Кроу, завоюва премия „ Оскар “ и показа историята на един вманиачен император – ролята беше изиграна съвършено от Жуакин Финикс. Император Комод е ръководи сред 161-192 година и ще открием, че някои антични историци го назовават: „ Проклятие за римляните, по-жестоко от всеки мор и закононарушение “.

Тук е моментът да напомним, че за историците този филм е по-скоро комедия, а някои от по-запалените фенове даже показват всички налични неточности и обстоятелства, само че дано се фокусираме върху самия Комод. Носят се митове за половия вкус и любовта към насилието. В апогея си има повече от 600 партньорки, като те включват дами и дребни момчета.

Ако императорът се измори от дадена партньорка или сътрудник, просто ги пускал на гладиаторската сцена, където да се любува на убийствата им. Не са били и малко случаите, в които самичък убива, с цел да се къпе в кръвта им. Това са легендите, истината може да бъде по-обрана. Древните източници, съгласно модерните историци, са цялостни с най-различни злословия, само че един император е показан в малко по-добра светлина – Марк Аврелий. Бащата на Комод построява добро име, което най-вероятно е било записвано от сенатори или от хора, заплатени доста добре от сенаторите.

Забавно е по какъв начин с малко повече средства, човечеството в никакъв случай няма да открие тъмната страна на един държател. Практиката като че ли продължава и до през днешния ден. Марк Аврелий би трябвало да изиграе ролята на обеденител, управляващ империя по време на чума, отстоявайки границите си и отблъсквайки редица немски племена. Освен тези триумфи, императорът има време да напише и някои метафизичен записки, с цел да даде малко повече светлина на стоиците. Комод се оказва единственият оживял наследник, който да получи трона. Още на 15 години, той получава купата вице-император, а на 17 години се включва в походите на Римската империя против другите нападатели. Единствените непокътнати архиви за Комод по отношение на неговото детство, идват от Касиус Дио, сенатор и обожател на историята, само че не и на новия държател.

Най-вероятно е допустимо да преувеличава доста в разказите си, само че пристрастията са единствено едната страна на монетата.

„ Комод по природа не е слаб, само че остава по-нескопосан от всеки различен мъж, който в миналото е живял. Неговата велика простота, съпроводена със страха, го прави плебей на компаньоните му, с помощта на тях и нелепостта, той пропусна един по-добър живот и беше токсичен с перверзия и свирепост, които щяха да бъдат втора прирорда. “

На 19-годишна възраст Комод става император, неговият татко умира – естествена гибел, а не ликвидиране, както е във кино лентата – до през днешния ден се счита, че най-вероятно е бил застигнат от чумата. За да не се постанова на императора да продължи да се бори с немските племена, новият държател подписва мир и договоря границите, с цел да остане в града и да се любува на охолството му – войната не е за него. В Рим, преследването и убиването на сената е една извънредно естествена задача. Всеки, който има благосъстояние и задоволително въздействие, с цел да го смъкна от поста, без значение какви тъкмо са желанията му, заплахата е огромна и животът с подобен риск въобще не е прелестен. Всички по-сложни и сложни задания са връчени на определени правилни помощници, които да се занимават с проблемите и да не занимават императора.

Състезанията с колесници и други приятни действия, съблазняват доста повече от работата със сената и решаването на главните проблеми. Един от отговорниците е Перенис – пълководец на преторианците. Благодарение на неговата експанзия и нелепост, армията бързо подписва и извършва смъртна присъда, която потегля до девето коляно. Гладиаторските борби са развлечение, само че Комод не желае да бъде част от публиката, той счита, че би трябвало да се облече като гладиатор и да показва мощ. Ако се чудите от кое място идва термина „ Шампионът на народа “, най-вероятно това е една от главните версии. Преди да излезе на кръга, императорът коли диви животни и по-късно продължава с хора. Не си правете илюзии, че се е бил свободно против тях – като човек с грозно лице и душа – владетелят ги нападал през клетката с копие. Битките против хора били с дървен меч, с цел да показва умения и качества на застрашителен войник, само че участията му са платени, освен това с милиони от гладиаторския фонд.

Ако гладиатор откаже да пролее кръв на конкурент, императорът декларира, че или всички ще умрат или ще има единствено един победител. На всички писатели подрежда да го разказват като „ Римския Херкулес “ и даже се облича с кожа от лъв, разхождайки се със същата типична бухалка. Влечението към гръцката митология е толкоз огромно, че в един миг даже пресъздава историята на Херкулес, побеждавайки колосите. Избира всички, които са останали без крайници от разнообразни заболявания и произшествия. Качва ги на избрани стойки, преоблича ги като прословутите колоси и им разрешава да хвърлят гъби, вместо камъни. Комод излиза с същинско оръжие и избива всички до един. В негова чест Рим се прекръства на Колония Комодиана – градът на Комод. Преименува някои месеци като, Амазоний, Августус и Херкулес.

До сената изпраща и цялостен лист с имена, които са разрешени за послание. Макар и до през днешния ден да се счита, че историците са преувеличили, мнозина считат, че обликът може да е много непосредствен до описанията. За 12 години Комод съумява да настрои всички против себе си. Въпреки омразата, той съумява да преживее редица опити за ликвидиране, като един от всички е проведен от родната му сестра – екзекутирана е след разкриването на заговора. Късметът свършва на Нова година през 192 година, когато е удошен в банята от своя сътрудник по битка. Неговата обичана държанка Марсия е главният обвинен в заговора. До през днешния ден се счита, че Комод е един от императорите, които слагат края на Римската империя.

След него идва друга династия, само че се ражда след изключително кървава революция. Самият Комод в никакъв случай не прави това преднамерено или за възмездие, той просто не е квалифициран и не знае по какъв начин да реагира в толкоз тежки и сложни моменти, не е знаел какво наследява и тъкмо затова е един от малко ръководещите императори.

Снимка: Wikipedia

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР