През 2000 г. е имало 151 милиона хора с диабет

...
През 2000 г. е имало 151 милиона хора с диабет
Коментари Харесай

Проф. Здравко Каменов: Живеем в пандемия от захарен диабет

" През 2000 година е имало 151 милиона хора с диабет на Земята. Досега, единствено в границите на тези двайсетина години, броят им се е нараснал близо три пъти. Най-вероятно след още двайсетина години ще стигне съвсем 650 милиона, тъй че ние живеем в една пандемия от захарен диабет и един от 11 души на Земята във възрастта от 20 до 79 години има болестта ", съобщи ендокринологът проф. Здравко Каменов по БНР.

``
реклама

По данни на Българското сдружение по ендокринология от 2019 година болните от диабет у нас са 426 000, а недиагностицираните 137 000. Общата заболеваемост от диабет по света е повишена 3 пъти за последните 20 години.

По думите на проф. Каменов комплексното лекуване, което се организира сега, дава опция да се избегнат последствията от болестта - сърдечносъдовия и бъбречния риск.

Експертът добави, че от 2008 година съществуват безапелационни данни от доказателствената медицина, че единствено контролът на кръвната захар не е задоволителен, с цел да се понижи сърдечносъдовия риск. Това съгласно него значи, че той би трябвало да е индивидуализиран, няма общовалидни рекомендации. 

Проф. Каменов заяви, че към този момент са факт голям брой огромни клинични изследвания, с които са разпознати медикаменти с доста положително деяние при сърдечносъдов и бъбречен риск на хората с диабет.

Специалистът е един от домакините на конгреса на Централноевропейската диабетна асоциация, който ще се организира в столицата от 31 октомври до 2 ноември.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар: <
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР