През 1999 г. студентите Лоренц Хампл и Мирко Волф Вийгерт

...
През 1999 г. студентите Лоренц Хампл и Мирко Волф Вийгерт
Коментари Харесай

Провокация в балончета

През 1999 година студентите Лоренц Хампл и Мирко Волф Вийгерт се чудят какво да вършат с живота си. Обикалят с трен из Европа и записва хрумвания на лист хартия: да отворят бар, да отворят хостел, да отворят химическо почистване – и ги отхвърлят една след друга. На парче пица и кен кола вземат решение, че ще вършат безалкохолна напитка – нов тип кола. Без изобщо да имат концепция какво има в рецептата или по какъв начин и къде могат да я създадат. Искат рецепта по собствен усет – с повече кофеин и с по-малко наслада. Обикалят крафт пивоварни в Германия, само че никой не се връзва на акъла им. Докато един човек не се заразява от ентусиазма им. Кръщават я Fritz, тъй като „ това е положително северногерманско име “. За него вършат блиц анкета пред локален супермаркет, като интервюираните избират сред 40 имена. На етикета поставят лицата си, тъй като е най-евтино. По същата причина етикетът е черно-бял. Имат разполагаем общите си спестявания от 7000 евро. „ Искаха ни 20 хиляди евро, с цел да ни основат лого. Платихме 100 на съседа, с цел да направи лицата ни красиви с фотошоп. После платихме още 70, с цел да записваме марката “, изяснява Вийгерт.  

Хамбург обаче е може би най-хубавото място в Германия за реализирането на сходна концепция. От една страна като пристанище и търговски център градът не е толкоз „ типично немски “. Много по-цветен е, разнороден и подготвен да посрещне нови неща. И по този начин е било още преди епохи – град страна, който дълги години се е наслаждавал на автономност, самоопределение и разцвет. А като че ли това, че е опустошен през Втората международна война, кара града и хората в него да желаят да живеят даже повече, в сравнение с в по-мрачния и зависещ на Стената Берлин. 

Пари няма. Мазета, градини и килери са хранилища. Офис е всяко място с ток. А с един измъчен остарял фолксваген се правят доставките и продажбите на място. Понякога въпросният ван се употребява и като място за спане. Но гаражната безрезервност и проникващият на всички места възторг са единствено едната страна на монетата. Другата е, че fritz-kola употребява всяка една опция да се подиграва, осмива и иронизира. И тази реклама, нетипична за Германия, не остава незабелязана. Разбира се, и тук шансът играе роля – двете лица на бутилката стават елементарно разпознаваеми. Черно-белият етикет също.

170 каси през януари 2003 година – око­ло 4000 бутилки. Това е началото. А след това стартира заниманието.

Срещу мастодонтите

„ Когато бях възпитаник, едно лято работех в дребна пекарна. През сезона на ягодите продавахме ягодови кейкове в квадратна форма за по 1,80 евро. Пекарят в съседство продаваше своите в кръгли форми, и то със сметана. Даваше ги за 3,80 евро и постоянно имаше опашка. Говорих с шефа и му споделих, че би трябвало да създадем нещо. Исках да взема материали и да опитвам. Моят началник не искаше. Очевидно имах проблем. Това, че не ми разреши, остави дълготрайна диря. Нямаше да бъда нечий чиновник. Желанието ни свободно да дефинираме живота си е основен миг в нашата корпоративна просвета “, изяснява Вийгерт.

Съответно изцяло ясно е, че когато за конкуренция имаш мастодонти, си задължен да ги предизвикваш. Още през 2005 година Хампл и Вийгерт заявяват, че „ желаят да счупят монопола “, и вършат постери, на които се виждат изхвърлени шишета на един от колосите. Той, несъмнено, заплашва със съд, Хампл и Вийгерт стопират акцията. И откакто нещата утихват, още веднъж закачат плакатите.

Когато Coca-Cola пусна Coke Life, подсладена със стевия, през 2014 година, немците ги поздравиха за „ разтърсващата иновация “. И прибавиха, че fritz-kola имат такава напитка от 2011 година

Дали този метод работи? През 2019 година Coca-Cola е продала 74 млн. бутилки от 330 мл в Германия, а fritz-kola – 71 млн. от същата разфасовка.

Заслуга за провокациите има и рекламна организация от Хамбург – Red Rabbit. Агенцията бързо трансформира марката в актуален и готин със серия от нискобюджетни, само че добре таргетирани реклами. Задни елементи, обградени със зърна кафе? Няма проблем. Мацка по секси долни дрехи, забелязана през бутилка от fritz-kola? Още по-добре. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР