През 1999 г. Андон Миталов моли да излезе от военната

...
През 1999 г. Андон Миталов моли да излезе от военната
Коментари Харесай

Кариерата на съдията, получил забрана да влиза в САЩ

През 1999 година Андон Миталов моли да излезе от военната прокуратура. 11 години по-късно твърди, че не е подписвал молбата за овакантяване, само че е изхарчил няколкото хиляди лв., които е получил като обезщетение

l Изкарал 3,95 на устния изпит при кандидатстването да се върне като арбитър

l В разстояние единствено на един работен ден - 28 октомври, той получава искане и позволява срещата на най-големия русофил с Путин.

3,95 е оценката на арбитър Андон Миталов на устния изпит пред Висш съдебен съвет през 2013 година, когато за повторно се пробва да се върне в правосъдната система. Това демонстрира дело по негова тъжба във Върховния административен съд, който анулира отхвърли на Висшия правосъден съвет да го назначи за спецсъдия.

Две години по-рано Миталов завежда едно от най-странните каузи в същия съд -

срещу оставката

като прокурор,

която самичък е

подал през 1999

година.

Андон Миталов от Специализирания углавен съд за пръв път нашумя, откакто пусна в Москва обвинения за шпионаж в интерес на две съветски организации Николай Малинов, с цел да получи медал от Путин.

А през днешния ден Държавният секретар на САШ Майк Помпео разгласи, че той и фамилията му получават възбрана да влизат в Съединени американски щати зради негови корупционни дейности.

Оказа се, че по никакъв начин не е елементарно да се откри информация за арбитър Миталов. Не успяхме да открием даже негова фотография. След диалози с много хора от правосъдната система стигнахме до къс вид на историята на кариерното развиване на този арбитър. А тя е повече от любопитна.

На 4 март 1991 година старши лейтенант Андон Миталов встъпва в редовете на Прокуратурата на Въоръжените сили.

Назначен е за

боен

следовател в

Софийската

военна окръжна

прокуратура

Само след 3 години и 3 месеца на тази служба Миталов към този момент е преназначен за боен прокурор. Достига до звание майор, когато изненадващо на 29 юли 1999 година подава оставка.

Официално тя е стимулирана със “здравословни аргументи ”, само че каква е истината, знаят малко на брой, измежду които може би тогавашният основен прокурор Никола Филчев.

Колегите на Миталов от това време не са изключително разговорливи по тематиката. Единодушни са обаче, че майорът е бил напълно здрав и “диагнозата ” е друга. Молбата за оставка е придвижена от военната прокуратура в София до кабинета на основния прокурор и е импортирана във Висшия правосъден съвет, каквато е процедурата.

На 15 септември 1999 година Висш съдебен съвет освобождава Андон Миталов “по лично предпочитание ”, считано от 29 септември - както самият той е поискал. Майорът сдава длъжността, подписва наложителния за военните обходен лист,

получава

дължимото

обезщетение

от 8 брутни

заплати за

прослужени

8 години,

минава в запаса исе отдава на адвокатска кариера.

11 години по-късно Андон Миталов подхваща неочакван ход, сподели инспекция на “24 часа ” в системата на Върховния административен съд.

Майорът от запаса и настоящ юрист подава тъжба с искане решението за освобождението му като прокурор да бъде прогласено за незначително, тъй като оставката е импортирана във Висш съдебен съвет от “некомпетентен орган ”. И един още по-странен мотив - тъй като молбата за оставка не е подписана от него самия. Тримата административни съдии, които изслушват Миталов в съвещанието на съда на 8 ноември 2011 година, са

втрещени от

изказванието му,

че подписът

не е негов,

както и от признанието, че е получил персонално заповед за освобождение, уверение за прослужено време и 8 заплати, които към този момент е изхарчил.

Жалбата е отхвърлена. Съдът приема, че е предявена постоянна молба за оставка и че внеслият я във Висш съдебен съвет основен прокурор не просто е имал право на това, а е бил задължен да го стори.

Бившият майор обаче държи на своето и прави финален опит за завръщане във военната прокуратура, който обаче също е несполучлив.

Петчленен състав на Върховния административен съд удостоверява постановеното решение и по този начин поставя точка на разногласието, издигнат от Миталов.

Юристът обаче не се отхвърля от желанието си още веднъж да е част от правосъдната система. Изчаква до 2013 година, когато се организира конкурс за в началото назначение на съдии за новосъздадения Специализиран углавен съд. Писменият изпит се организира на 15 юли, а тримата проверяващи правят оценка работата на юрист Миталов надлежно с 4,50, 5,00 и 4,75.

Устният изпит се

оказва тежко

тестване за него На 27 юли оценките на петимата членове на конкурсната комисия са 4,50, 3,50, 3,75, 4,00 и отново 4,00, с последна оценка 3,95.

Висш съдебен съвет би трябвало да реши дали да назначи Андон Миталов за арбитър на 10 октомври 2013 година По време на съвещанието се организира бурна полемика. Тримата претенденти за спецсъдии, издържали състезанието, са дисциплинарно уволнени някогашен прокурор и някогашен арбитър, а третият е Миталов, чиито оценки от състезанието обаче слагат въпроса дали има нужната подготовка да правораздава в Специализирания съд. След едночасови диспути съветът отхвърля предопределение и на тримата. Тогава

Миталов още веднъж

се обръща към

Върховния

административен

съд, който към този момент

му е отказал да

се върне

като боен прокурор. Този път обаче печели делото. Тричленен състав с ръководител Александър Еленков анулира решението на Висш съдебен съвет и по този начин майорът от запаса Андон Миталов става арбитър през 2014-а.

Никой нямаше да чуе името му, в случай че преди седмица не беше “прегазил ” член 68 от Наказателнопроцесуалния кодекс, разрешавайки на обвинявания в шпионаж Николай Малинов да излети за Москва.

Двамата юристи на ръководителя на националното придвижване “Русофили ” предявяват в детайли искане за анулация на възбраната му да пътува зад граница. Вместо да се произнесе по него, Миталов прави това, за което не е сезиран - позволява Малинов да обитава в Москва за 5 дни. Явно не регистрира дребната детайлност, че

с цел да стане това,

по закон първо

би трябвало да има

отвод на прокурор и едвам тогава този отвод може да се апелира пред съд. Дали резултатите от изпитите на арбитър Миталов имат нещо общо с това му решение и дали то се дължи на непознаване на закона, можем единствено да гадаем.

Има обаче няколко незначителни на пръв взор детайла, които са обстоятелства, а не гатанки. Искането на Николай Малинов постъпва напряко в Специализирания съд при арбитър Андон Миталов и той изисква делото от прокуратурата.

Знае кой е Малинов и за какво ще пътува - юристите му са описали в детайли заслугите му пред Руската федерация, дали са и подробна информация за церемонията, на която Путин персонално ще връчи ордена на Малинов.

На 28 октомври

прокурорите

изпращат делото

в съда и още до

края на

работното време

някогашният майор към този момент е постановил своето правосъдно решение. То е изпратено на Гранична полиция и на отбраната на Малинов незабавно, а на прокуратурата едвам на 1 ноември - петък, в края на работното време. По това време Николай Малинов към този момент се снима с Путин в Москва.

Ден след награждаването му с ордена “Дружба ” в Деня на националното единение имаше даже изказване от представителя на Кремъл, че гонене на ръководителя на придвижване “Русофили ” може да има “пагубни последствия ”. Самият Малинов се завърна у нас и напряко на летището даде изявление, в което описа, че е бил и на баня с ген. Решетников. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР