През 1998 г., водени от желанието да се създаде нова

...
През 1998 г., водени от желанието да се създаде нова
Коментари Харесай

12 октомври - Ден на българската община

През 1998 година, водени от желанието да се сътвори нова традиция в историята на българските общини, която да свързва предишното, сегашното и бъдещето на локалното самоуправление в България, делегатите на Общото заседание на Национално съдружие на общините вземат решение отбелязването на Деня на българската община да бъде на 12 октомври.

На тази дата през 1882 година в брой 117 на Държавен вестник е оповестен първиятЗакон за общинитеи градското ръководство. В него за първи път се регламентира активността на общинските препоръки, на кметовете и техните помощници.

Българската община играе значима роля през другите исторически интервали от развиването на страната. Идеята за определяне и разрастване на локалното самоуправление е заложена още в първата демократична Конституция на независимата българска страна - Търновската, призната на 16 април 1879 година Глава 1, член 3 - " Територията административно се дели на окръжия, околии и общини ".

През 1991 година в новата Конституция в член 1, алинея 2 е записано, че " Република България е единна страна с локално самоуправление ", а член 136 дефинира общината, като " съществена административно-териториална единица, в която се реализира локалното самоуправление ".
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР