През 1993 г. Холивуд пуска филма Истинската МакКой“ и разказва

...
През 1993 г. Холивуд пуска филма Истинската МакКой“ и разказва
Коментари Харесай

Кой е истинският МакКой – историята все още няма отговор на тази загадка

През 1993 година Холивуд пуска кино лентата „ Истинската МакКой “ и споделя историята на Карън МакКой – някогашна банкова обирджийка, която за следващ път е въвлеченва в осъществяването на нов грабеж. Заглавието в действителност сграбчва вниманието на публиката и заради простата причина, че този термин участва доста преди кино лентата и се популяризира като история и даже разполага с тайнствен фолклор.

Името МакКой се среща в редица истории и през годините мнозина са се пробвали да открият първоизточника. Една занимателна страна е, че съвсем всеки човек има своя версия и твърди, че както МакКой, по този начин и тя самата е законната и първата. И до през днешния ден обаче липсва неупровержимо доказателство. Днес терминът влиза в приложимост, с цел да маркира оригиналността на избран артикул или услуга. Споровете не престават да се водят, за генезис можем да открием разнородни истории, с които ще се срещнем в идващите редове:

Един от вероятните МакКой в историята може да бъде Илайджа Джей. Роден е през 1844 година и прекарва целия си живот като един от значимите изобретатели в Съединени американски щати. На негово име са записани повече от 57 патента, като измежду тях участват достижения като смазването на парния мотор. Илайджа се ражда в Канада, само че фамилията му се мести в Съединени американски щати, до момента в който е още на 3 години и по този начин получава американско поданство. Продължава образованието си в Единбург през 1859 година и се дипломира като механен инженер. Вниманието към моторите не става по негов личен избор, когато идва в Мичиган, той не може да си откри никаква друга работа, с изключение на като пожарникар или смазочник в железницата.

 Elijah_McCoy

Снимка: By Rights Held by: Ypsilanti Historical Society – Copyright: Creative Commons (Attribution, Non-Commercial, Share-alike), CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=55717775

Работата по смазването на моторите му се сторила много глупава и доста скоро решил да спести заниманията си като добави автоматизиран лубрикатор на масло, а през 1872 година съумява да го патентова. Оказва се, че наличието на това откритие направило моторите по-бързи и по-здрави. Впрочем към 50 от неговите патенти са ориентирани точно в тази посока и всичко почнало с предизвикването за икономисване на време на работната позиция. Едно от изобретенията е домашна напоителна система за градината. Фразата за „ Истинският МакКой “ идва с желанието на машинистите да се конфигурира системата за капково смазване на мотора. Когато стартира да се създава и копира, редица машинисти упорствали да се постави „ Истинската система на МакКой “ и съгласно мнозина терминът е останал дълго по-късно, визирайки първокласен и ефикасен артикул.

Друго забавно предложение за същинския МакКой идва от алкохолния свят на Англия. Според някои източници към 80-те години на XIX век можем да открием много фенове на алкохола, най-много в Шотландия. Те желали да открият допустимо най-високото и качествено уиски. Имайки поради, че името е постоянно срещано, най-вероятно можем да допуснем, че измежду пивоварите се е срещал един занаятчия, който можел да създаде шедьовър. Това привличало клиенти и доста скоро всички търсили същинския МакКой в бутилка. Историците считат, че когато заселниците тръгнали към новия свят, те траяли практиката с уиски и в следствие траяли да търсят майстора и името като документ за качество.

Историята може да има и друга посока, изключително в случай че насочим вниманието си към спорта и Норман Шелби. Той се ражда през 1872 година в Москва, Ръш Каунти, Индиана – явно в този регион са се заселили редица руснаци, които помогнали за кръщаването на местността. Това обаче не значи, че Норман има каквато и да е съветска връзка, той е американец. Интересен факт е, че в следствие сменя името си на Чарлз „ Хлапето “ МакКой и с появяването на неговия емблематичен тирбушонов удар. Най-вероятно сте забелязали, че когато боксьор хвърля прави удари, той може да завърти ръката си като отвертка и с това да увеличи доста силата на удара си. Това била нововъведението, която „ Хлапето “ добавил. Според историята, той е бил извънредно техничен и обмислен войник, който бързо можел да обезврежда безусловно всеки на кръга.

 KidMcCoy

Снимка: PD-US, https://en.wikipedia.org/w/index.php?curid=1969951

Спортната му кариера има изиграни 100 боксови срещи, 79 победи, 59 от тях с нокаут, 7 загуби, 10 равенства и 4 боксови срещи, които не се случват. Историята има продължение. Една вечер МакКой пиел в бар, когато един от локалните хулигани решил да се блъсне в него. Макар и боксьорът да не обърнал внимание, приятелите на хулигана му споделили да внимава, тъй като това е „ Хлапето “ МакКой. Героят не повярвал, провокирал професионалиста и бързо получил редица тежки удари. Когато съумели да го свестят, той споделил, че това е същинският МакКой и в никакъв случай повече не подложил думите на подозрение.

Макар и към този момент да споделихме, че МакКой се среща в алкохолните среди, съгласно мнозина, той е бил рекламен слоган в Единбург през 1870 година Идеята за „ real Mackay “ пристигнала от името на компанията „ G. Mackay and Co “. Съответно съчетанието на двете довело до раждането на „ McCoy “. Някои историци откриват в разнообразни антикварни магазини и буркани за сладки, чийто капачки са брандирани по същия метод и считат, че точно тази марка е предиздвикала името да бъде толкоз постоянно срещано.

Съществува и легендата за две семейства в планините на Вирджиния – Хатфийлд и МакКой. През XIX век омразата сред тях била толкоз огромна, че мнозина чували единствено легендите за враждата даже и отвън окръга. Битката за превъзходство траяла няколко генерации, регистрирани са редица смъртни случаи и най-после страната била принудена да се намеси, с цел да изглади връзките. Това до някаква степен съумяло да постави завършек на проблемите и борбата завършила. Семействата да не престават свещената си борба, само че с доста по-малко принуждение. Интригуващият миг обаче идва по друга линия – в историята остава единствено семейството на МакКой и се употребява като документ за достоверност. По-забавното е, че огромна част от всички поданици в зоната ще потвърдят, че те са същински МакКой, въпреки и по тази причина да няма никаква гаранция.

Можем да попаднем и на легендата за гробокопач в долната част на Манхатан, който по никакъв метод не обслужвал и не приемал клиенти. Историята на този същински МакКой е обвързана с добре основан заслон за алкохол, който служил дълго време на жадните в сухия режим. Има и друга история, че МакКой е бил най-вероятно един от най-хубавите снабдители, както на уиски, по този начин и на ром, като за второто се приказва, че питето е товарено непосредствено от пристанището.

Практически става много мъчно да се открие същински МакКой, историите са доста повече, в сравнение с можем да подозираме, само че пък би трябвало да признаем, че всяка една от тях е задоволително увлекателна и изборът остава само и единствено за читателя. Впрочем, в случай че в миналото чуете, че това е същински МакКой, може да бъдете сигурни в качествата на продукта. Името остава и се употребява и до през днешния ден.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР