През 1990г. е извършен първият в света полет с цепелин.

...
През 1990г. е извършен първият в света полет с цепелин.
Коментари Харесай

На този ден: Отбелязваме световния ден на НЛО

През 1990г. е осъществен първият в света полет с цепелин . LZ1, е издигнат от граф Фердинанд декор Цепелин и носи неговото име. Той прави сполучлив 18-минутен полет край Бодненското езеро. Този вид дирижабъл е с твърда структура, а размерите на издигнатия от граф декор Цепелин са внушителни - дължината му е била цели 128 метра. До 1937г. цепелините са били едно от главните средства за пътешестване. След злополуката с " Хинденбург ", който се възпламенява при кацането си в Ню Джърси и освен това умират част от пасажерите, съчетана и с други фактори превоза с цепелини напълно залязва и даже изчезва.



Амелия Ерхарт изчезва по време на първия околосветски полет над Екватора . На 17 март тя излетява с навигаторите Фред Нунан и Хари Манинг от Оукланд. Полетът, който тримата възнамеряват, нямало да е първото околосветско пътешестване със аероплан, само че е щяло да бъде най-дългото - 43 000 км. На 2 юли потеглят от Лае към остров Хауланд, където ги чака американската брегова защита. Самолетът на Ерхарт обаче изчезва безследно. В продължение на 9 дни тримата се търсят, само че без триумф.

Появяват се доста теории за изгубването ѝ - някои подозират, че горивото е свършило и се е разрушила в океана, други - че се е разрушила в останките на товарен транспортен съд. Трети имат вяра, че е попаднала в плен на японски военни.

През 1949г. умира Георги Димитров и министър-председател на България става Васил Коларов.

През 2000-а година в употреба е пуснат мостът Йоресунд - най-дългият смесен авто и железопътен мост в Европа . Строителството му продължава четири години. Съоръжението е дълго 7 845 метра и минава границата сред Дания и Швеция. Също по този начин мостът свързва пътната и железопътната мрежа на Скандинавия и Централна и Западна Европа.

Световен ден на НЛО се отбелязва през днешния ден . Чества се от 2001 година насам по предложение на основателя на Международния музей на НЛО в Истанбул Хактан Акдоган. Датата съответствува с годишнината от случая в Розуел. През 1947 година там е открит аварирал извънземен транспортен съд. Първоначалното изказване на военновъздушните сили било, че това е уред с извънземен генезис, само че то било отречено доста бързо. След това версията за случая била, че става дума за метеорологичен балон, без нищо извънземно в него.

Десетки очевидци настояват, че са виждали елементи от аварирал галактически транспортен съд, изработен от непознати материали. Вечерта на 2 юли жителите на града видели с очите си бързодвижещ се обект, който приличал на диск.

Случилото се в града е насочна точка за цяла една просвета - уфологията.

Рожден ден честват певицата Росица Кирилова , актрисата Ернестина Шинова , футболистите Илиан Илиев и Георги Иванов - Гонзо .

2 юли ще се отбелязва Международния ден на спортния публицист . Отбелязва се от 1995 година по самодейност на Международната асоциация на спортната преса.

Първият конгрес на асоциацията е извършен в Париж от 1 до 3 юли 1924 година с присъединяване на представители на 29 страни.

Спортната публицистика отразява обществените и професионалните аспекти на спорта.

Първото българско спортно издание е „ Български колоездач “. За пръв път излиза от щемпел на 15 април 1899 година

 Росица Кирилова
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР