През 1990 г., докато населението още се реди на опашки,

...
През 1990 г., докато населението още се реди на опашки,
Коментари Харесай

Търси се Христо Христов, или по следите на Заминалия човек

През 1990 година, до момента в който популацията още се реди на опашки, стачкува, ликува, упреква се взаимно, гласоподава в първите свободни избори и въобще претърпява шока от промяната на режима, група българи си купуват самолетни билети за Куба. Маршрутът минава през Москва и след това - Гандер, малко летище на канадския острова Нюфаундленд, където по това време презокеанските полети презареждат, а пасажерите съвсем наложително слизат. Мълвата за това се предава от уста на уста; множеството тръгващи се терзаят от параноя, че тъкмо техният полет ще бъде друг. Но това не ги стопира: за няколко месеца през 1990-а близо 3500 българи поемат по този път, " забравяйки " да се качат назад на борда в Гандер - и подават молба за политическо леговище в Канада.

С тази история стартира " Нов живот "

- вторият документален филм на известния български оператор Стефан Иванов, който бе показан първо на " София филм фест ", а в този момент може да бъде забелязан в няколко киносалона в столицата. " Отдавна желаех да направя нещо, което да даде глас на това потомство, което някак си анонимно напусна страната тогава ", споделя Иванов, също бежанец в Канада, само че от няколко години по-късно. " Това потомство потегли в нищото. Хората през 1990-а година не знаеха какво ще се случи в страната. Не знаеха къде отиват. Някои от тях даже не са били сигурни, че ще кацнат в Гендер - едно доста глухо и забутано летище. "

Групата е представителна за България от това време - от инженери, хора на изкуството, лекари, до престъпно проявени - " авантюристи, които са тръгнализащото е имало опция ", споделя режисьорът. Пристигането им внася ужас в самотния Гендер, където главното прехранване - риболовът, в този миг е в крах поради мораториум над лова на локалните типове. За малко стопанската система на градчето се завърта към новодошлите - хотелите се пълнят с брадати източноевропейци и техните юристи, всичко за сметка на канадската страна. " Имаше много разкази от Нюфаундленд - комични и патетични ", споделя Стефан Иванов. " Едни юнаци влезнали в магазин за коли и излезли напряко с колата през витрината - само че къде да се скрият, нали са на остров. "

" Заминалият човек "

Филмът обаче не е за тях, а за живота в емиграция - за " Заминалия човек ", както го назовава създателят му. " Не желая да го назовавам " емигранта ". Той е човек, тръгнал нанякъде. Тези хора са ми забавни, тъй като толкоз им се е желало да видят друго нещо, че са тръгнали ей-така. " Героите, които Иванов избира, са близки до неговото прекарване в емиграция и обединени от общото си другарство с един човек, чиито следи се губят в Канада - оператора Христо Христов.

През 1990 година Иванов и Рали Ралчев го снимат за документалния филм на Иглика Трифонова " Лето господне 1990-о ", който запечатва тази турбулентна година. Скоро по-късно Христов поема към Канада, вдъхновявайки и други да го последват. Известно време се занимава с кино, след това взема решение внезапно да смени посоката и да стане водач на камион. И до през днешния ден екипът не е съумял да го откри. " Той е все по този начин липсващ в безкрайния канадски пейзаж. Той е фантоматичният персонаж на кино лентата, който дава мотив да тръгнем по тази траектория и да срещнем всички други със сходна орис. И е връзката с днешния ден - нещата, които споделя, са извънредно сходни с думите на младите артисти (филмът съдържа фрагменти от постановката на спектакъл " Сфумато " " Самолетът закъснява " ). Едно от нещата, които обликът му за мен съставлява е, че човек, поемайки пътя към една заблуда, може да се загуби също. "

В Канада няма шефове на водопади

Повечето герои във кино лентата обаче са по-скоро открити - художници и музиканти, които са съумели да се осъществят в Канада. Много от тях са оставили илюзиите си още тогава - за " бързия " преход в България, само че и за себе си. Когато заминеш, последователно губиш пластовете, които за положително или неприятно са те правили част от едно общество и оставаш самичък със личните си благоприятни условия, споделя една от героините във кино лентата. Кирил Манчев, барабанистът на " Ревю ", " Нова генерация " и " Кале ", който дружно с част от ранния състав на групите поема със същата вълна и основава нова група в Канада, вижда идването си като сбъдната рок фантазия. В " Нов живот " той е в забавен неприсъствен диалог със себе си отпреди 30 години - в документалния филм " Директор на водопад ", който студия " Екран " прави за " Ревю " през 1989 година (Едноименната ария е по негов текст.)

" Заминалият човек " към момента е обвързван с България

счита Стефан Иванов. Така операторът гледа и на себе си, въпреки че отпътува през 1996 година и при други условия. " Нашата специалност много се интернационализира, в смисъл, че операторът може да живее някъде и да снима на напълно друго място. Възможността да имаш повече хоризонти и да участваш в разнообразни кинематографии - канадската, френската, а и българската - по-скоро ме обогатява, професионално и като човек. "

България намира за мощно изменена и надълбоко обвързвана с останалата част от света, въпреки и не без своите проблеми. Синът му, също оператор, е избрал да живее и работи тук. " Българското кино е в напредък, само че паниката ми е, че като има някакъв напредък би трябвало производството да продължи, а то стопира. Средствата все не доближават, което е доста тъжно и необяснимо ", споделя режисьорът.

Самият Иванов в последните години е оператор известния френски сериал " Капитан Мерло ", поредност от пълнометражни престъпни истории. Но има една покана, за която се надява да му се наложи да се върне в България - нов кино план на режисьора Георги Дюлгеров. Дюлгеров преди няколко години разгласи пенсионирането си, само че по думите му пред Стефан Иванов, " сърце юнашко не трае ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР