През 1989-а и началото на 90-те години хипнотизаторът Анатолий Кашпировски

...
През 1989-а и началото на 90-те години хипнотизаторът Анатолий Кашпировски
Коментари Харесай

Много го помнят, но за новите: Не се вглеждайте в тези очи!

През 1989-а и началото на 90-те години хипнотизаторът Анатолий Кашпировски приковаваше пред екраните на тв приемниците милиони фенове от тогавашния Съветски съюз и някогашните социалистически страни, сред които и нашата. Неговите среднощни сеанси бяха оповестени за лечебни, както и водата, сложена пред екрана да се зареди с силата на психотерапевта. Кашпировски твърдеше, че лекува надали не всичко, освен това не е нужно да го гледаш, а единствено да слушаш гласа му. 

Дълго време не бяхме чували за хипнотизатора, който е съвсем на 84 години. Кашпировски се завърна по време на ковид и отново прави сеанси, единствено че не по малкия екран, а в своя канал в Ytube и в профила си в Instsgram. Сега той не дава обещание изцеление от COVID-19, а се е лимитирал до усилване на имунната система, контролиране на кръвното налягане и възстановяване на зрението, подсети " Труд " преди време.

От локалната психиатрия до международната популярност

Кашпировски е роден на 11 август 1939 година в днешната Хмелницка област в Украйна, тогава част от Съюз на съветските социалистически републики. Баща му е боен, участник във Втората международна война. Докато той е на фронта, фамилията е евакуирано в Казахската ССР. Съученици на бъдещия психотерапевт си спомнят, че доста е наблягал на спорта – на тежката атлетика. Става и занаятчия на спорта на Съюз на съветските социалистически републики. Чете доста литература, изключително се увлича по логиката на психиката. Негов обичан създател е Стефан Цвайг. 

През 1962 година Кашпировски приключва Виницкия медицински институт, а след това 25 години работи като психотерапевт във Виницката психиатрична болница. През 1987 година е лекар-психотерапевт на съветския народен тим по повдигане на тежести. За първи път за неговите лечителски качества се заговаря през 1988 година, когато прави два телемоста Киев-Москва и Москва-Киев. Тогава присъстващите се убеждават, че може да се извърши интервенция под внушаемост от разстояние. На 2 март 1989 година Кашпировски организира телемост Киев-Тбилиси и обезболява отдалечено по едно и също време двама пациенти, подлежащи на интервенция. 

След тези хипнози стартират телевизионните сеанси на психотерапевта. Първият е излъчен на 8 октомври 1989 година по Първа стратегия на съветската централна телевизия. Сеансите са общо 6 с над 300 милиона фенове.

Излъчват се в неделя, един път на две седмици. Кашпировски твърди, че посредством тях е излекувал над 10 милиона души. Той не обича да го назовават маг и екстрасенс, държи на това, че е психотерапевт и няма пояснение за какво хората заспиват или падат на земята, когато им каже. Метода си назовава програмиране на вътрешните запаси на човешкия организъм за самоизцеление. 

През 1993 година Кашпировски е определен за народен представител в съветската Държавна дума от Либерално-демократическата партия на Русия (партията на Жириновски). След края на депутатските си компетенции през 1995 година се преселва в Съединени американски щати. В свое изявление хипнотизаторът споделя, че това се наложило, с цел да избави сина си Сергей. По това време известният преподавател печели стотици хиляди рубли от всеки собствен сеанс на стадион. За съпоставяне – междинната заплата в страната е 150 рубли. До бащата стига сигнал, че се готвят да отвлекат сина му за откуп. 

След няколко години зад граница Кашпировски се връща в Русия и продължава със сеансите. Той гастролира и в Съединени американски щати, Израел, България, Германия, Канада, Полша, Чехия, Словакия.

Съдебни несгоди

Не закъсняват проблемите на психотерапевта с правораздаването. През декември 2006 година, когато е в Челябинск, милицията иззема от него 160 пакета със " заредена “ сол, върху които отсъства маркировка. Прокуратурата го притегля към административна отговорност за противозаконна активност и шикалкавене.

Специалисти от Челябинската държавна здравна академия настояват, че методите на хипнотизиране, употребявани от Кашпировски, могат да увредят здравето, защото не регистрират самостоятелните особености на пациента. Отговорът му е, че може отдалечено да провокира разнообразни промени в организма на чиновниците на милицията и прокуратурата. Няма удостоверение да е осъществил тази своя закана, само че в последна сметка обвиняванията са свалени.

Интересно е присъединяване на хипнотизатора в договарянията сред федералните управляващи и терористите отпред с Шамил Басаев по време на терористичен акт в болничното заведение в Будьоновск през 1995 година Кашпировски дава обещание да хипнотизира терористите и да изведе заложниците. Когато обаче вижда по какъв начин всичко в болничното заведение е в кръв, припада и е изнесен на ръце от спецчастите. Той въпреки всичко съумява да избави част от пленниците, откакто дълги часове беседва уединено с Шамил Басаев. 

В по-ново време Кашпировски продължава да има неприятности в съда. Той завежда дело против уредниците на негов колективен сеанс през 2017 година, които не му изплащат хонорара. Оказва се, че дамата, която дава отговор за финансовите въпроси, е оповестила банкрут през 2019 година, по тази причина съдът въобще не преглежда желае. През 2018 година е отклонена претенцията му против Първи канал на централната телевизия поради подигравка с личността му. Във вечерното шоу на Иван Ургант е показана котка-екстрасенс, на която посредством фотошоп е инсталирано лицето на Кашпировски. 

Децата му емигрират зад Океана

Анатолий Михайлович публично е женен два пъти. Първия брак с Валентина подписва в родния си град Виница доста преди да го споходи международната популярност. През 1968 година се ражда щерка му Елена, през 1974 година – синът му Сергей.

В началото на 90-те години, не можейки да се помири с наличието в живота на мъжа си на многочислени поклоннички, Валентина желае бракоразвод. Тя отпътува от страната и се открива в Канада. След нея Кашпировски изпраща зад Океана сина и щерка си, която по това време към този момент е женена. 

Вторият брак на хипнотизатора е с жителката на Прага Иржина през 1992 година Техните връзки се развиват стремително – на третия ден от запознанството им той й прави предложение и тя незабавно го приема, зарязвайки двете си малолетни дъщери.

Иржина става освен спътница в живота, а и помощничка на мъжа си в годините, когато той е на върха на славата. Двамата не се виждат постоянно, тъй като той доста пътува, живеят дори известно време в разнообразни страни и през 2005 година се разделят. През 2014-а публично се развеждат. От втория си брак Кашпировски няма деца.

Сега той живее в Брайтън Бийч, квартал на Ню Йорк, именуван още " Малката Русия “. Рядко посещава Киев и Москва, където има парцели. Хипнотизаторът към този момент не събира хиляди хора на игрища, само че се радва на сериозна публика. Входът на сеансите му е заплатен – 35 $. 

Нещастие в фамилията

Дъщерята Елена Анатолиевна се омъжва рано и ражда щерка Инга. Заминава с мъжа си в Канада, само че двамата се развеждат и тя се открива в Съединени американски щати. Там ражда наследник – Шон. Не е известно да се е омъжвала наново. От дребна Елена се занимава със спорт. Три пъти става шампионка на Съединени американски щати по карате-до. Също като татко си избира да стане доктор. 

Кашпировски постоянно приказва с горделивост за внуците си, изключително за Инга, която, като майка си, е увлечена по карате-до и два пъти е шампионка на Щатите по този спорт в своята възрастова група. С Шон връзката на екстрасенса не е толкоз близка. Момчето мъчно приказва съветски.

За сина Сергей в мрежата няма съвсем никаква информация. Знае се единствено, че живее в Съединени американски щати и е боксьор. Единствената обща фотография с татко му е оповестена в формалния уебсайт на психотерапевта. 

На 8 март 2008 година фамилията е сполетяно от покруса. 49-годишната Елена пада през прозореца и умира. Никой от околните не схваща дали това е трагичен случай или самоубийство. Кашпировски я придвижва в родината и я погребва до родителите си. 

Неотдавна някогашната жена на психотерапевта Иржина изрече своите съмнения за какво се е случила нещастието. Според нея Елена продължавала да обича някогашния си брачен партньор Ваня и не могла да одобри обстоятелството, че той има нова жена и още две деца – момчета.

Според тайна доктрина върху Кашпировски се е стоварило проклинание, което от дълго време висяло над него като дамоклев меч. Сред главните обвинени са най-известните екстрасенси, сред които и от дълго време преселилата се в отвъдното Ванга. Двамата с нея се срещат преди 1989 година, когато шефове от Министерство на вътрешните работи и кметът на Петрич водят хипнотизатора при пророчицата. А тя още от вратата го почва: " На тебе кой ти сподели да лъжеш хората, бре, измамник подобен, а? “ Нарича го самозванец и умопобъркан, разказва срещата Петър Баков в книгата си " На колене пред Ванга “. " Маймун. Щел да лекува целия свят с ръкомахане “, траяла Ванга. " Божееей, какъв перверзен шарлатанин. Мръсник! Духовно джудже. Марш, марш, марш оттука, бре, мъник подобен. Лилипут подправен “ Кашпировски, от своя страна, упреква пророчицата, че е шарлатанка. Войната им продължава до гибелта й. 

Извънбрачен наследник

През 2020 година 27-годишният украинец Алексей Фуштей оповестява, че е подал иск в Борисполския съд в Киевска област да бъде приет за наследник на Анатолий Кашпировски от някогашната му помощничка Светлана Фуштей. Делото трябвало да се състои през февруари 2020 година, само че било отсрочено, защото екстрасенсът се намирал в Америка, а и отказвал да даде материал за ДНК експертиза. 

Светлана твърди, че Кашпировски е татко на сина й, само че му дала обещание да не споделя на никого за връзката им. Решила се на тази стъпка, едвам откакто схванала за гибелта на щерка му. Помислила, че той ще се зарадва да разбере, че има още един наследник. Алексей признава, че не чака нищо изключително от евентуалния си татко, нито желае парите му. Единствената му цел е да узнае истината за произхода си. Освен това желае да си отговори за какво с изключение на физическа аналогия с него, има и дарбата да лекува.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР