През 1987 г. кината представят едно ново заглавие Less Than

...
През 1987 г. кината представят едно ново заглавие Less Than
Коментари Харесай

Робърт Дауни Джуниър и наркотичната въртележка по пътя нагоре

През 1987 година кината показват едно ново заглавие „ Less Than Zero “, което частично се възползва от романа на Брет Елис със същото заглавие. Историята ни среща с Клей Ийстън – принципен колежанин с доста фантазии и хрумвания за бъдещето, който се завръща назад в родния си дом в Лос Анджелис за коледната почивка. Завръщането му идва с някои изненади, неговите другари са се трансформирали доста съществено, гаджето му е пристрастено към кокаин, неговият най-хубав другар Джулиан също е тръгнал в тази посока. Филмът се пробва да покаже какъв брой изкушаващи завои има пътят на наркомана и до известна степен даже критиците са съгласни с представянето и дават позитивни оценки.

Тази мелодрама на 80-те години стартира да демонстрира своите първи първи проблясъци за кариерата на артиста, който изиграва ролята на Джулиан – Робърт Дауни Джуниър. От 80-те години нататък, героят и артистът като че ли влизат в една симбиоза, която продължава и отвън снимачната площадка. Робърт от дълго време е флиртувал с опиатите, до някаква степен всичко това идва и благодарение на бохемския метод на живот в фамилията, само че също по този начин можем да видим и появяването на по-сериозното пристрастяване.

Заедно с фамилията напуска Ню Йорк и се мести в Калифорния през 70-те години на предишния век.  Робърт се отхвърля от учебно заведение, с цел да се върне назад в родния град и да преследва фантазията си – кино кариера и проучване на актьорското майсторство. Талантът и умеенето да влезе в обувките на по-сериозните и тежки функции, оказват помощ доста за този триумф, също така е задоволително хубав, с цел да получи роля. Лека бавно и критиците стартират да го разпознват като обещаващ млад гений, похвалите също не закъсняват.

 gettyimages-159829314-594x594

Нещо повече, огромният гений постоянно внася доза професионализъм даже в посредствените функции, а това няма по какъв начин да остане под холивудските радари. 90-те години се оказват златни, всеки желае Робърт в своя филм, публиката ще отиде да гледа новото заглавие, с цел да види по какъв начин се оправя Дауни, а с това стартират да текат и по-сериозните финансови хонорари. Величието, в композиция с опиатите и похвалите, стартира да образува един прелестен въртоп от прекарвания. Можем да видим първата изненада във кино лентата Air America, където Дауни се пробва да впечатли Мел Гибсън, с цел да получи роля в „ Смъртоносно оръжие “.

 gettyimages-1146655-594x594

Тогава обаче сценаристите стартират да виждат, че главните проблеми се зараждат тъкмо около опиатите. Робърт се дами за Дебора Фалконър тъкмо след 42 дни от запознанството им, а тя самата по този начин и не осъзнава с какъв брой демона дружи Робърт, когато подписва брак. В средата на 90-те години публиката стартира да се забавлява с нещастието на своя любим. Всеки месец се чака най-малко едно именито влизане в пандиза, съпроводено със сбивания, нарушение на гаранцията, съпроводено с купища извинения на съдии, служители на реда и всички останали, които са потърпевши от неприятното въодушевление на артиста. Медиите също печелят, описвайки го като капризно хлапе, което профуква гения си.

През 1999 година получава присъда от три години и е изпратен в пандиза. По същото време взе участие в телевизионното шоу „ Али Макбийл “, където е номиниран за премията „ Златен глобус “. Оказва се, че Робърт може да бъде нечовечен отвън снимачната площадка, само че опитът и геният влизат в невероятна симбиоза за публиката. Въпреки опитите да се усъвършенства, въртележката още веднъж се завърта и коства още едно уволняване. Робърт лека бавно запчова да замязва на Чарли Шийн. Нещо по-лошо, сценаристите не желаят да го наемат, тъй като никой не знае по кое време ще бъде на колене от зависимостите си, които биха коствали неуспех на целия филм.

 gettyimages-80828805-594x594

Лошата популярност обаче не взема решение казуса с финансите, а дилърите стартират да желаят своите пари. Думичката „ фалит “ се появява все по-често в устата на счетоводителите. Колкото и черен да е за Холивуд, артистът продължава да демонстрира нещо, което другите нямат – сексапил. Дори и в най-тежките си моменти при започване на 2000-та година, той продължава да бъде в светлината на прожекторите, без значение какъв брой тъкмо несгоди е съумял да сътвори. През 2003 година стартира да проблясва и светлината в тунела. Подадената ръка идва от Мел Гибсън и ролята за The Singing Detective. Двамата се срещат и очи в очи се схващат, че в случай че този план пропадне, Дауни в никакъв случай повече няма да работи като артист.

Заканата е обезпечена от Гибсън. През 2005 година Дауни се дами за следващ път, само че този път е избрал верния човек до себе си. Сюзан Левин се оказва нужната опора за артиста и точно тя го поддържа да влезе в комуна и да стартира да работи с тежката наркотична взаимозависимост. Покрай лечението, Дауни стартира да тренира и бойни изкуства, усвоява доста източната философия и осъзнава, че има освен това от огромните и тежки празненства, на които е привикнал да подлага тялото си.

 gettyimages-51043232-594x594

Страстта, която почва да блика от едно занимание, бързо се насочва към идващото, а след това и към идващото. Ако се чудите за какво 50-годишният Робърт наподобява по този начин, повода се крие в непрекъснатото приучване на духа и тялото, което може да помогне за най-различни красиви провокации. През 2008 година получава ролята за „ Iron Man “ и признава, че тъкмо това предизвикателство е извадило най-хубавото от него. Комбинацията от сексапил, комизъм и отношение, може да се забележи освен от неговите сътрудници на снимачната площадка, само че и от феновете.

Гай Ричи също вижда гения и ни разрешава да се срещнем с една още по-интересна опция за именития Шерлок Холмс. Тогава мнозина виждат, че остарелият артист с всички вероятни пороци на света е изпратен в предишното и явно няма да се върне. Пътят на възобновяване е задоволително сложен, с цел да го държи настрани от всички недостатъци, които е проявявал обратно във времето. И в случай че има нещо, което този холивидуски гений потвърждава, това е шансът за едно свежо начало. Очевидно в никакъв случай не е късно. Впрочем не би трябвало да забравяме, че до момента в който е бил в затвор, артистът споделя, че в никакъв случай няма да каже какво тъкмо се е случило там, само че и няма да не помни претърпяното.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР