През 1987 г. е направена първата копка на грандиозен нов

...
През 1987 г. е направена първата копка на грандиозен нов
Коментари Харесай

Севернокорейският Хотел на гибелта, който за малко да стане част от веригата Кемпински

През 1987 година е направена първата копка на величествен нов хотел в столицата на Северна Корея, Пхенян. Свръхвисокият небостъргач с форма на пирамида трябваше да надвишава 1000 фута (304.8 метра) височина и беше планиран да обитава минимум 3000 стаи, както и пет въртящи се ресторанта с панорамна панорама.

Хотел Ryugyong кръстен на историческия псевдоним на Пхенян, означаващ " столицата на върбите " трябваше да отвори порти единствено две години по-късно. Но това по този начин и не се случи, написа.

Докато структурата доближи плануваната си височина през 1992 година, тя стоеше без прозорци и празна още 16 години, оголеният й бетон беше открит, като заплашително страшилище, надвиснало над града. През това време постройката, която засенчва всичко към себе си, си завоюва прозвището " Хотелът на гибелта ".

Оттогава хотелът е облечен в метал и стъкло, а по-късно е оборудван с LED светлини, с цел да се трансформира в пъстър нощен театър. Строителните работи по плана са започвали и спирали неведнъж, подхранвайки непрекъснатите спекулации дали в миналото ще отвори порти за посетители.
 Снимка 606849
Източник:

Все още затворен до ден сегашен, хотел Ryugyong е най-високата необитаема постройка в света.

Пешка от Студената война

Хотел Ryugyong е артикул на съперничеството по време на Студената война сред подкрепяната от Съединени американски щати Южна Корея и подкрепяния от Съветския съюз Север. Година преди да стартира строителството, южнокорейска компания построи най-високия по това време хотел в света, Westin Stamford в Сингапур. Междувременно южната столица Сеул се приготвяше да бъде хазаин на Летните олимпийски игри през 1988 година, като страната преминаваше към капиталистическа народна власт.
 Защо й е на Северна Корея да внася породисти коне от Русия за стотици хиляди долари?
Защо й е на Северна Корея да внася породисти коне от Русия за стотици хиляди долари?

Двете страни възобновиха трансграничната железопътна търговия през единствения си общ граничен пункт

Като част от политическия отговор на Северна Корея на достиженията на Юга, Пхенян провежда Световния фестивал на младежта и студентите през 1989 година, нещо като социалистическа версия на Олимпийските игри. Страната планираше да построи големия хотел тъкмо в точния момент за събитието, открадвайки международния връх от Юга.

Но заради инженерни проблеми хотелът по този начин и не беше приключен в точния момент за фестивала. Правителството към този момент беше наляло милиарди в събитието, построявайки нов стадион, разширявайки летището на Пхенян и прокарвайки нови пътища. Това натовари нежната стопанска система на отшелническата страна, до момента в който разпадането на Съветския съюз го остави лишено от жизненоважна помощ и вложения.

Северна Корея беше обречена на икономическа рецесия. Въпреки че външната структура е приключена, строителството е спряно през 1992 година и кранът е зарязан на върха на постройката.

Бетонна структура

Сградата се състои от три крила, всяко наклонено под ъгъл от 75 градуса, сливащи се в конус, обхващащ горните 15 етажа, които са предопределени за заведения за хранене и площадки за наблюдаване.

Пирамидалната форма е освен това от хармония - това е по този начин, тъй като Ryugyong, извънредно за небостъргач, е изработен от стоманобетон, а не от стомана.
 Ким Чен Ун разкри
Ким Чен Ун разкри " задачата с най-голям приоритет " за Северна Корея

Той участва на церемонията по откриването на нова солидна оранжерийна плантация, издигната върху някогашна военновъздушна база

" Беше издигнат по този начин, тъй като горните равнища трябваше да бъдат по-леки ", сподели Калвин Чуа, основан в Сингапур проектант, който е проучвал задълбочено урбанизма на Пхенян. " Те не разполагаха с съвременни строителни материали, тъй че постройката беше издигната напълно от бетон. Не можете да постигнете тънка кула по този метод, би трябвало да имате солидна основа със подострен връх.

" Ако погледнете историята на строителството в Северна Корея след края на Корейската война, множеството здания са направени от бетон: това е материалът, с който те са осведомени, а прехвърлянето на технологии сред руските или комунистическите страни е чисто основан към бетон. "

Според Чуа, който е работил в Северна Корея с локални архитекти, Ryugyong може да е планиран да наподобява като планина, а не като пирамида, тъй като планините играят значима роля в символиката на страната. Официалната биография на Ким Чен Ир, умрелият татко на сегашния държател Ким Чен Ун, гласи, че той е роден в скришен боен лагер на планината Паекту, най-високата планина на Корейския полуостров, която е изобразена в националната емблема на Северна Корея. (Много историци считат, че Ким Чен Ир в действителност е роден в Русия.)
 Снимка 606850
Източник:

" Това е доста емблематична постройка, само че мисля, че е значимо да се обмисли къде се намира по отношение на цялата градска тъкан на Пхенян ", сподели Чуа. " Това е като нещо като обелиск ".

Втори старт

През 2008 година, след 16-годишна пауза, строителството ненадейно беше обновено като част от договорката с Orascom, египетски конгломерат, с който беше подписан контракт за построяването на 3G мрежата на Северна Корея.
 Северна Корея изкусно употребява Деня на труда
Северна Корея изкусно употребява Деня на труда

Държавните медии значително употребяват празника на служащите като още една опция да възхвалят династията Ким

Ръждясалият остарял кран, който стоеше на върха на постройката две десетилетия, най-сетне беше отстранен. Работници, подкрепени от египетски инженери, инсталираха стъклени и железни панели към бетонната структура на цена от 180 милиона $, остъклявайки я изцяло и придавайки на постройката гладък, грациозен тип. Проектът, приключен през 2011 година, подхрани спекулациите за откриването на хотела. В края на 2012 година немската група за първокласни хотели Kempinski разгласи, че Ryugyong ще отвори отчасти под нейно ръководство в средата на 2013 година, само че по-късно се отдръпна няколко месеца по-късно, заявявайки, че навлизането на пазара " сега не е допустимо ".

Главният изпълнителен шеф на групата, роден в Швейцария Рето Витвер, предвижда тогава, че хотелът ще " монополизира целия бизнес в града " и ще бъде " машина за отпечатване на пари, в случай че Северна Корея отвори порти ".

Дългогодишните клюки, че постройката е структурно нездрава заради неприятни строителни техники и материали, още веднъж набраха мощ. През 2014 година 23-етажна жилищна постройка се срути в Пхенян, защото строителството " не беше осъществено вярно ", съгласно отчети на севернокорейските държавни медии.

" Съдейки по екстериора, постройката наподобява структурно здрава, макар че при интериора може да е друга историята ", сподели Чуа. " Мисля, че същинският проблем е че ще отнеме доста време, с цел да се вградят нужните услуги и вентилационни системи, които в началото са били основани съгласно спецификациите от 80-те години. Това би било доста по-лесно със стоманена структура. "

Снимки на интериора на хотела от 2012 година разкриват, че вътре е свършена доста малко работа. Изображенията са направени от Саймън Кокерел, общоприет управител на Koryo Group, основана в Пекин компания, профилирана в обиколки на Северна Корея, и един от дребното чужденци, които са били в хотел Ryugyong.
 В Северна Корея бедните, а не богатите живеят в мезонети, ето за какво
В Северна Корея бедните, а не богатите живеят в мезонети, ето за какво

Асансьорите в постройките постоянно не работят или изпълни липсват, а до високите етажи не стига вода

" Беше уредено посредством корейска връзка като подарък за рождения ми ден ", сподели той. " Първо, имахме презентация от шефа на обекта с видеоклипове, направени преди много време. След това ни заведоха във фоайето, където имаше доста открит цимент. След това отидохме с един работещ асансьор до върха, който беше 99-ия етаж, мисля. Отне доста време, с цел да стигнем до там, тъй като беше длъжностен асансьор, а не съвременен асансьор с низ от бутони. Имаше лифтьор, който определяше къде да спрем. На върха разгледахме, направихме няколко фотоси и още веднъж се върнахме във фоайето. "

По-светло бъдеще?

Ryugyong се върна към живот през 2018 година, когато на фасадата му бяха инсталирани светодиоди, трансформирайки постройката в най-голямото светлинно шоу на Пхенян, както и в машина за агитация. Четириминутна стратегия демонстрира историята на Северна Корея и разнообразни политически лозунги, до момента в който в горната част изпъква голямо севернокорейско знаме.

" Наистина е поразително, когато го видите за първи път, изключително след толкоз доста години постройката да стои там в мрачевина ", сподели Уил Рипли, сътрудник на CNN, който е подхванал многократни пътувания до Пхенян. " Знам, че го включват постоянно, когато има огромни събития в града, само че не е включен от самото начало - допускам, че по този начин се пести от нищожно електричество. "

New signage above the main entrance to the Ryugyong Hotel bearing its name and logo. A sign that it will soon be open for business?

류경호텔 정문에 걸려있는 새 간판. 간판은 류경호텔의 이름과 상표를 표시하고 있다. 개업날이 다가오고 있는가?
— Alek Sigley (@AlekSigley)
През последните години беше осъществена обширна работа на мястото към хотела, което неотдавна беше отворено, което даде опция на всеки да стигне до предния вход (но не и да влезе). През юни 2018 година към постройката беше прибавен знак, който гласеше просто " The Ryugyong Hotel " на корейски и британски.
 Северна Корея се трансформира в най-новата нуклеарна мощ. Какъв ще бъде методът на Съединени американски щати?
Северна Корея се трансформира в най-новата нуклеарна мощ. Какъв ще бъде методът на Съединени американски щати?

Докато Русия се приготвяше за инвазия в Украйна, севернокорейският водач Ким Чен Ун наподобява видя опция

Остава въпросът: ще отвори ли в миналото? " Много е мъчно да се каже, тъй като защото постройката беше облицована със стъкло, не можете да видите какво има вътре ", сподели Кокерел. " Без подозрение нещо се случва. Това е доста огромна постройка. Не е немислимо част от нея да се отвори, преди да се отвори цялата. Ако беше моята постройка, щях да се съсредоточа върху горната и долната част. "

Хотел Ryugyong към този момент не е най-високата постройка на Корейския полуостров: The Lotte World Tower в Сеул, приключен през 2017 година, го надмина с близо 800 фута (240 метра). Ryugyong обаче към момента е най-високият в Северна Корея, макар че в последно време в Пхенян се следи внезапен напредък на високи жилищни кули, като най-високата е единствено 197 фута (60 метра) по-ниска от Ryugyong.
 Снимка 606847
Източник:

Години наред, с цел да избегне неудобството, държавното управление на Северна Корея премахваше постройката от формалните фотоси на Пхенян. Но инсталирането на LED осветяване може да алармира, че има проект за бъдещето му.

" Мисля, че севернокорейското държавно управление несъмнено би желало да направи нещо с него ", сподели Рипли. " Години наред това беше смущаваща болежка в очите - изключително преди монтирането на стъкления екстериор. Предполагам, че в случай че го завършат и Ким Чен Ун направи инспекция и това ще трансформира хотела в център на града ".
 Снимка 606846
Източник:
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР