През 1983 г. археолозите са открили пещера в Палестина с

...
През 1983 г. археолозите са открили пещера в Палестина с
Коментари Харесай

Какво прави асфалт върху череп на 9000 години?

През 1983 година археолозите са разкрили пещера в Палестина с човешки кости, датиращи от 7-ото хилядолетие пр.н.е. Костите (особено черепите) са съвършено непокътнати заради сухия климат на Юдейската пустиня. Върху три от шестте черепа имало странни модели, само че дълго време оставало незнайно с какво са нанесени - методите на археолозите от тези години били по-скромни от тези на актуалните учени. И в този момент представители на израелското Управление по антики описват какви шарки има върху костите.

Това е асфалт. За нас тази композиция може да наподобява необикновена, в случай че не си спомняме историята. За необятното потребление на естествения асфалт е известно от антични източници: той е прилаган в строителството (като хидроизолация) в Египет и Асирия, а също и, съдейки по археологическите находки - от финикийците. Най-големият източник на естествен асфалт е било Мъртво море, което римляните наричали Асфалтово езеро (Lacus Asphaltites). В някои източници асфалтът е именуван " юдейска смола ".
Келтско злато е намерено в Германия
Близо до село Байц в немската провинция Бранденбург археологът фен Волфганг Херкт е разкрил 10 златни монети. Херкт обаче едвам...
Прочети повече
Именно с " юдейска смола " хората - съгласно първичната датировка преди девет хиляди години - решили да украсят черепите на своите мъртъвци. Очевидно първо е бил нанесян тъничък пласт асфалт върху задната част на черепа. След това от него били направени тънки влакна, като материалът бил разточван сред дланите и поставян върху първия пласт, с цел да се сътвори тип на мрежа - или даже шапка, както се вижда на фотографията.



Върху задната част на черепа добре севижда мрежа от асфалт. Снимка: Israel Antiquities Authority

Кой се е занимавал с това? Изследване на аналогични находки е открило, че обработката и моделите върху черепите на мъртви хора са присъщи за Натуфийската просвета. И тук стартират странностите. Факт е, че Натуфийската просвета от мезолита е съществувала почти в интервала 12 500-9500 година пр.н.е. в Леванта, главно в Палестина. А черепите, както си спомняме, датират от 7-ото хилядолетие преди Христа. Какво общо има Натуфийската просвета с това? Нека го разгледаме по-отблизо.

Първите находки на монументи на натуфийците са направени преди 100 години. И дълго време тази просвета не можеше да бъде обвързвана с предшестващите. По-нататъшните разкопки обаче посочили нейното роднинство с Кебарската просвета (тя поражда 18 хиляди години преди нашата ера). Както е всекидневно за мезолита, кремъчната промишленост на натуфийците изобилства от микролити, които са служили като вложки в костни или дървени рамки. Имало е и опити за шлифоване на камък, което се е развило в специфична техника още през неолита. От кости се правели харпуни и риболовни куки.

Натуфийците живеели от лов, лов на риба и събиране на диви зърнени култури. Интересното е, че са имали специфични ножове за беритба (подобни на сърповете) за събиране на зърнени култури, а реколтата е била събирана в общи хамбари. Оттук до селското стопанство е една крачка. И някои откриватели считат, че представителите на Натуфската просвета са създали тази стъпка, ставайки първите земеделци в света. Освен това няма никакви подозрения, че са опитомили кучето: много остатъци от възрастни животни и кученца са открити в селища на тази просвета.
Гръко-римска гробница с 20 мумии е открита в Египет
Гробница от гръко-римския интервал с 20 мумии е открита от взаимна египетско-италианска задача, провеждаща разкопки покрай град Асуан...
Прочети повече
Най-вече археолозите били сюрпризирани от структурата на натуфийските селища: те живеели в кръгли каменни къщи, от време на време заровени като землянки, а сред тях имало гробове. Очевидно натуфийцие са първите хора, които почнали да се заселват покрай гробовете на своите предшественици. Освен това погребалният ритуал бил много комплициран.



Натуфийско заравяне. Снимка: CC BY-SA 2.5

Всички открити погребения са очевидно вторични. Черепите на заровените постоянно били украсени най-вече с плетени диадеми, само че от време на време и с рисунки (резби). Тоест в началото телата евентуално са били изнасяни от селището, поставяни във краткотрайни гробове или оставяни на въздух (осигурявайки отбрана от хищници), а по-късно, когато меките тъкани се разпаднели, украсявали костите и ги погребвали до къщата. Това е извънредно необикновен способ на заравяне без известни директни аналози в други археологически култури.

Ето за какво израелските археолози приписват черепите с асфалтови шарки на Натуфийската просвета. Времевото противоречие може да се изясни с неправилна датировка, която в този момент се ревизира още веднъж. Изследователите считат, че обичаят за изобразяване на черепи е зародил по отношение на поклонението на предците - може би за усилване на възприятието за принадлежност. В селскостопанските общества, където плътността на популацията непрестанно се увеличавала, принадлежността към фамилията значително е определяла мястото и икономическия статус на всеки човек в обществото. 

 
Големи сфинксове на Аменхотеп III са открити в Луксор
Немско-египетска задача, водена от Хуриг Сурузиан, е разкрила големи варовикови плочи с двойка кралски сфинксове, както и остатъци от сте...
Прочети повече
Още от ИНТЕРЕСНО:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР