През 1974 година Нараяна Мурти, който днес е тъст на

...
През 1974 година Нараяна Мурти, който днес е тъст на
Коментари Харесай

Тъстът на Сунак лежал в БГ затвор при комунизма! Това го накарало да изостави социалистическите идеи

През 1974 година Нараяна Мурти, който през днешния ден е тъст на новия английски министър председател Риши Сунак, е бил задържан в България поради опита си да поговори за живота в страната с локална двойка. Самият Мурти, който е именуван " Бил Гейтс на Индия ", неведнъж е разказвал през годините в изявленията и на обществени събития за тридневния си арест в комунистическата страна. Според описа на предприемача точно отношението към него тогава го е предиздвикало да премисли социалистическите хрумвания, в които е вярвал.

 

Нараяна Мурти е татко на Акшата Мурти, брачна половинка на Риши Сунак, и създател на една от огромните индийски световни осведомителни компании Infosys. При пътешестване сред Париж и Индия през далечната 1974 тъстът на бъдещия английски министър председател минал през разнообразни европейски страни. След като Мурти взел влака от Ниш до София, в България последвало прекарване, което по личното му самопризнание го отказало от левичарството и го трансформирало в " съчувствен капиталист ".

  

" Опитах се да приказвам с българи "

" Опитах се да завържа диалог с тях ", спомня си Мурти своя разговор с българин и българка в изявление за сборника " Устни свидетелства за историята " на Музея на историята на компютрите в Калифорния. " Първо се пробвах на съветски, тогава знаех съветски. Но нито един от двамата не искаше да приказва с мен на съветски, тъй като евентуално мразеха Русия. После пробвах на британски, само че те не знаеха и британски. Най-накрая пробвах на френски и с момичето говорихме на френски. По някаква причина момчето се разстрои и докара полицията. Полицията води момичето, взеха багажа ми и спалния ми чувал. "

 

След това индиецът бил свален от влака и отведен в малко арестантско помещение, което се намирало на гарата. Заключили го там и съгласно описа му последвали няколко дни без вода и храна: " В 1 ч. през нощта в сряда отвориха вратата. Завлякоха ме в помещението на пазачите на заминаващ товарен трен. После споделиха нещо, което напълно промени живота ми. Казаха: " Ти си от другарската страна, наречена Индия. Затова те пускаме. "

 

" Не желая да съм част от това общество "

Бизнесменът твърди, че таман това го предиздвикало да премисли светогледа си. " Ако това общество третира приятелите си по този начин, аз не желая да съм част от него. Това ме трансформира от комплициран левичар в съчувстващ капиталист ", спомня си Нараяна Мурти. Разказва още, че решил да се върне в родната си Индия и да реализира собствен предприемачески опит. Компанията му Infosys е учредена през 1981 година.

 

Дъщерята на Нараяна Мурти - Акшата - е брачна половинка на новия министър председател на Англия Риши Сунак. 42-годишната предприемачка стартира кариерата си в региона на финансите в Калифорния през 2009 година. След това основава и фешън компания " Акшата Дизайнс ", показва БиБиСи. Акшата Мурти и Риши Сунак имат две деца.

 

Източник: Факти

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в !
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР