През 1950 година за втори пореден път три мача, играни

...
През 1950 година за втори пореден път три мача, играни
Коментари Харесай

Големите финали за Купата между Левски и ЦСКА: Епизод 2

През 1950 година за втори следващ път три мача, играни в продължение на 330 минути дефинират носителя на Купата на руската войска - Освободителка. Времевата отдалеченост от повторението на титаничния конфликт ПСК Левски - ЦДНВ (Динамо - Отбор на националната войска) е година и половина, само че за това време целият живот и и футболът в частност са претърпели голяма смяна.
 Как беше поставено началото на Вечното дерби: Левски - ЦСКА
Как беше поставено началото на Вечното дерби: Левски - ЦСКА

Вижте описа за четвъртото издание на Купата на Съветската войска, когато три финала дефинираха спечелилия

След прекъсването на шампионата през септември 1949 година всички клубове са реорганизирани по руски модел, основан на производствено-ведомствен принцип. Новите имена са: Динамо, Спартак, Торпедо, Строител, Червено знаме и Академик. Футболистите са длъжни да играят за " доброволното спортно обединяване ", което е към тяхното работно място. Във всеки огромен град имената са едни и същи, като съответното Държавно стопанско обединение се явява подчинено на софийското, което се явява внушителен отбор на структурата.
 Снимка 481578
Източник:

Така на процедура всички най-хубави спортисти се концентрират в София. В републиканските шампионати по баскетбол и волейбол към този момент няма място за провинциални тимове. За да има някаква последователност квотите за Републиканската група и " Б " група се резервират по отношение на представителството в прекратения шампионат. Така София има право на пет места измежду най-хубавите. В шампионата, игран в студените месеци на ноември и декември 1949 година се случва немислимото. Бъдещият хегемон в спорта у нас ЦДНВ остава на шесто място, единствено на точка от присъединяване в Републиканската дивизия.

Тогава военните вземат соломоново решение. Под претекст за обединяване на всички военни тимове, те основават нов Отбор на националната армия. Той заема мястото на спечелилия една от двете пловдивски квоти Ботев при ДНВ. Бъдещите " канарчета " са изпратени в окръжната група, само че след един сезон заточение са оправдани и заемат мястото си в елита. Другите два военни тима варненският Ботев при ДНВ и софийският Военновъздушни сили също са пратени в третото равнище.

Независимо, че сезоните са обърнати, на процедура шампионата е изигран от март до август 1950 година. Все отново купата се взема решение чак през октомври, тъй като последните кръгове и отсрочените срещи се проточват дълго.

Турнирът за Купата на руската войска - Освободителка се приема с по-голяма значимост, тъй като в него играят всички физкултурни колективи в страната. Първоначално се изиграват безчет мачове, които излъчват представителите на 14-е окръга, на които тогава е разграничена България.

В края на юли към окръжните първенци се причисляват 20-е тима от двете Б групи - Южна и Северна. В три елиминационни кръга те излъчват 6 отбора, които на осминафиналите се причисляват към десетте отбора от републиканската група.

4 тима от Б група - Спартак (София), Торпедо (Димитрово), Строител (Бургас) и Торпедо (Русе), Спартак (Плевен) от окръжното състезание и селският колектив от Своге добиха право да се срещнат с елита.

Жребият опълчва любимеца за трофея Динамо, както е прекръстен Левски, на селския отбор от Своге. Въпреки голямата разлика в класите " пощенци " печелят единствено с 3:1 и се класират за четвъртфинала.

Срещите от тази фаза се играят при започване на септември при доста хубаво време. В Пловдив локалният Торпедо (това на процедура е Локомотив) за малко не сервира сензация против Отбора на войската. Едва в 107-а минута Стефан Стефанов бележи единствения гол и праща " армейците " напред.

В София се играе с изключение на мача на Динамо, още единствено Академик (София) - Торпедо (Димитрово) гостите печелят с 1:2, само че подадена контестация от страна на " студентите " ще обърка доста конкуренцията по-нататък.

Преиграване има единствено в Плевен. Торпедо и столичният Спартак приключват 2:2, само че на другия ден представителният отбор на милицията печели с 3:0. Спартак, като ЦДНВ пропуща класирането за републиканската дивизия и се постанова да играе един сезон в " Б " група.
 Снимка 477989
Източник:

Предимството на столичните отбори е смазващо и до четвъртфиналите пробиват Спартак (Плевен), който въпреки, че е по-силният тим от града играе в окръжната група и Торпедо (Димитрово).

Динамо побеждава безапелационно Спартак с 3:0 на стадион Юнак. Също на Юнак Червено знаме преодолява димитровското Торпедо с 2:0. Но за разлика от предходната година се играят и мачове на стадиона на Народната армия в Парка на свободата. Там домакините побеждават Торпедо (Локомотив) с 2:0.

Единствената изненада е в Плевен, Спартак разгромява претендента за купата в този миг Строител (това е Славия) с 4:0.

След тези развръзки са планувани полуфиналите. На 18 октомври в Плевен би трябвало да играят Спартак и Червено знаме, а на 19 октомври в София са щели да се срещнат Динамо и Отбора на националната армия. Така трагичният край от предходната година е нямало късмет да бъде още един.

Най-неочаквано контестацията на Академик от осминафинала с Торпедо (Димитрово) е почетена и е присъдена служебна победа за " студентите ". Така успеха на Червено знаме над Торпедо (Димитрово) е анулирана и служащите от търговията би трябвало за повторно да играят четвъртфинал. Този път против Академик.

Преиграването е забавено и се изиграва след датата определна за край 26 октомври. Академик, който е събрал доста мощен състав печели безапелационно с 3:0 и от изнемощял осминафиналист става полуфиналист. В състава е минал от Динамо именитият Васил Спасов-Валяка, който е студент и би трябвало да играе за този колектив.

Последва промяна на полуфиналните двойки. Така за Плевен, вместо Академик пътува любимеца Динамо. Шампионите побеждават с гол на Йордан Томов в 18-ата минута в доста сложен мач, в който домакините от Спартак упражняват сериозен напън до края му.

В София Войската съумява да се оправи с класиралия се на трето място в Републиканската дивизия Академик след два мача. В сряда на 22 ноември след 120 игра мачът приключва 0:0. На другия ден военният отбор прави доста промени в състава, разчитайки на доста дългата си аварийна скаймейка. " Студентите " са си същите и нямат сили да се опълчват на младите " армейци " Резултатът е 4:1 за Войската и мечтаното повтаряне на предходния край става факт.
 Снимка 481576
Източник:

Този път епичните срещи не се играят на сгурията на стадион Юнак, а в калта на стадиона на Войската, който другояче е затревен. Символиката в смяната участва, както във времето, което е неприятно и студено, по този начин и в играта, която отхвърля опцията да се играе бърз и комбинативен футбол.

В неделя на 26 декември съдията Тодор Стоянов извежда двете единадесторки пред повече от 30 хиляди фенове. Играта е некачествена и нервна. В 15-ата минута е първата полемична обстановка:

Народен спорт: " Съдията Т. Стоянов не вижда засадата, в която е изпаднал Русев (ОНВ). Необезпокояван от никого, послденият се откъсва и Андреев с рисковано излизане в краката му преодолява опасноността ".

В края на първото полувреме и при започване на второто " военните атакуват устремно ". Те вършат няколко пропуща. Голът обаче пада в тяхната врата.

Народен спорт: " Шестдесет и първата минута е една от решителните за изхода на мач. Бързият Цветков съумява да се освободи от Насев, подвига добре и Хранов с отличен удар с глава открива резултата - 1-0 за Динамо ".

" Сега личи положителната морално-волева подготовка на военните. Те не губят религия в крайната победа и стартират целенасочено да атакуват. Отборът на Динамо прави тактическа неточност. връщайки се в защита ".

Играта става доста отворена и даже първенците имат късмет за втори гол след мощен отдалечен удар на Хранов. Малко селд това се стига до равнене.

Народен спорт: " Панайотов II, който е минал на дясното крило, комбинира прелестно с Божков. Настава рисково безредие и Панайотов II от два метра бие в опразнената врата - 1:1. Андреев има огромна виновност за гола ".

В продълженията с помощта на по-добрата устойчивост Народна армия има превъзходстово, само че до нов гол не се стига.

На другия ден 27 ноември, понеделник се играе вторият край. В него не са били планувани продължения.

Народен спорт: " Вторият край е доста мъчно да се преценя в тактическо и техническо отношение, заради невъзможния за игра терен, който затруднява еднообразно и двата тима. През по-голямата част от мача, не състезателите командуваха, а топката командуваше тях, защото локвите и калта поднасяха изненада ".

Още във втората минута Божков получава отлична топка от Минев и със мощен невисок удар откри резултата - 1:0 за Народна армия. За апострофиране на футболния арбитър голамйсторът от първия мач за Динамо Хранов е отхвърлен от игра. По-късно поради неучтивост е отхвърлен и Цанов (ОНВ). Двамата щяха да пропуснат решителния трети край.

Народен спорт: " Динамо стартира второто полувреме със мощна упоритост да изравни и сви обръч към вратата на военните. Непрекъснатият половинчасов напън се увенча с триумф - след едно огромно безредие пред вратата на Геренски, топката попадна у Такев, който с доста лек удар изравни - 1:1 ".

Така идната неделя 3 декември би трябвало да се играе трети мач. Динамвци понасят тежък удар, като титулярният вратар Спас Андреев се контузва в 15-ата минута. На негово място влиза неопитният Димитър Еленков, който се оправя чудесно и не позволява гол.

Отново се стига до продължение. Драмата в него настава в 97-ата минута. След корнер за Динамо, изпълнен от Йордан Томов, вратарят на Войската Стефан Геренски-Рибата. Стражът е изцяло убеден, че ще се оправи с центрирането и вика мощно " Аз ". Борислав Футеков оставя комфортната за изтребване топка. Геренски в първия миг хваща кълбото, само че по-късно комично го изпуска във вратата. 1:0 за Динамо и първенците за втора поредна година вършат дубъл.

Бившият Левски за девет години от 1942 до 1950 година печели пет пъти, както шампионата, по този начин и Купата на страната (4 пъти Купата на руската войска и един път Царската купа).
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР