През 1943 г. Британското правителство е предложило на Царска България

...
През 1943 г. Британското правителство е предложило на Царска България
Коментари Харесай

Спасяването на българските евреи: Български изследователи с нови факти от британския архив


През 1943 година Британското държавно управление е предложило на Царска България да изтегля в Палестина 8 хиляди евреи. Това разкриват наши учени от Института за исторически проучвания към Българска академия на науките и Независимо историческо сдружение. Те изследват документи, които се пазят в английския Национален списък.

Българското държавно управление е получило предложение български евреи да се заселят в земите на тогавашна Палестина, която е била под английско притежание.

Това демонстрират разкрити архивни документи на британското посолство в Швейцария, посредством което са поддържани българо-британските дипломатически връзки по време на Втората международна война.

Британското предложение, е отправено към няколко европейски страни при започване на 1943 година, в разгара на геноцида на нацистите против евреите. Сред страните, които го получават е и България.

“Предложението е във време, в което, евреин да напусне Европа, е невероятно. 1943 година е най-мъчителната, най-кошмарната, за евреите в Европа. Това е незабавно след “окончателното решение ", когато визи за овакантяване на Европа, съвсем не получават ”, сподели Силвия Авдала.

Британският парламент разисква предложенията си, като броя на евентуалните емигранти е променяна неведнъж.

“През Втората международна война има опити за избавяне на евреи, като очевидно от дебатите в Британския парламент, които са на 3 февруари 1943 година, излиза наяве, че публична оферта за изплъзване бързо на голяма група от Европа е призната единствено и само от българските управляващи ”, добави Авдала.

В обява във Вестник “Зора ” от 3 март 1943 година излиза наяве, че е реализирана сделка за изселването в Палестина на 4000 възрастни и 4000 деца. Въпреки това до реализирането на това предложение по този начин и не се стига.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР