През 1941г. американската база Пърл Харбър е атакувана от японският

...
През 1941г. американската база Пърл Харбър е атакувана от японският
Коментари Харесай

На този ден: Атаката над Пърл Харбър, случва се трагедията край Бяла

През 1941г. американската база Пърл Харбър е атакувана от японският имперски флот. Нападението със самолети на японския флот е изненадващо и довежда до гибелта на над 2300 американци в базата. Това довежда до решението на Съединени американски щати да влез във Втората международна война, откакто афишира война на Япония. 
Прочетете още
През 1965г. се поставя завършек на разделянето сред църквите от 1054г. Папа Павел VI и Патриарх Атинагор по едно и също време анулират взаимните анатеми, които са наложени през 1054г.

През 1972г. е изстреляна последната лунна пилотирана задача на Аполо - Аполо 17. След това от НАСА поставят завършек на програмата Аполо.

През 1988г. Арменското земетресение с магниту от 6.8 по Рихтер лишава живота на близо 25 000 души, а 15 000 са ранени. 400 000 остават без дом.



Ясер Арафат признава правото на Израел да съществува като страна също на 7 декември 1988г.

В България през 1989г. е учредената обединението Съюз на демократичните сили - Съюз на демократичните сили. Под това име партията дава един министър председател и един президент - Филип Димитров и Жельо Желев - първият демократично определен президент на България. От 1996г. името на Съюз на демократичните сили е променено на ОДС. Следват доста различия и през годините партиите в обединението се отделят и се разделят. 

През 2006 година край Бяла, Русенско ще случват една от най-големите произшествия в България. 18 души умират и 14 са ранени при една от най-големите пътни произшествия в страната. Камион блъска рейса и той пада от 15-метра височина на брега на река Янтра. В България 10-ти декември е разгласен ден на народен печал поради нещастието.



Организация на обединените нации отбелязва интернационалния ден на гражданската авиация. 

Роден е владетелят на Трансилвания Влад Цепеш, който е прочут със своята свирепост да убива съперниците си като ги хвърля върху прът. Той е прототип на граф Дракула и считан от многозина поради разнообразни митове за върколак. На днешната дата е роден и огромният български стихотворец Никола Вапцаров. Един от героите от Съединени американски щати 94 футболистът Петър Александров също чества рожден ден през днешния ден.

Умират българският публицист Антон Страшимиров и някогашният български министър председател Любен Беров.

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР