През 1933 Сталин осъжда на глад милиони украинци заради абсурдните

...
През 1933 Сталин осъжда на глад милиони украинци заради абсурдните
Коментари Харесай

Мистър Джоунс - журналистът, който разкри истината за страшния глад в Украйна


През 1933 Сталин осъжда на апетит милиони украинци поради неуместните си хрумвания за индустриализация. Западът научава за тази страшна покруса от един публицист - „ Мистър Джоунс “ е воин на филм, показан на „ Берлинале “.

Първите фрагменти на кино лентата " Мистър Джоунс " демонстрират клетка с мляскащи свине - някъде из безкрайните житни поля на Украйна. Сцената символизира изобилното изобилие на едновремешна Украйна. През 1932 и 1933 година обаче картината се трансформира. Украйна е обзета от невъобразим всеобщ апетит, милиони хора умират от гладна гибел.

Сталин трансформира Украйна в житница на Съюз на съветските социалистически републики и употребява нейните запаси, с цел да финансира амбициозните си планове за индустриализация на страната. От това време е и понятието " гладомор " - комбиниране от двете украински думи за „ апетит “ и „ заличаване “.

Премиерната прожекция на " Мистър Джонс " на полската режисьорка Агнешка Холанд се състоя в неделя на тазгодишното Берлинале. Холанд портретира журналиста Гарет Джоунс, който осведоми западния свят за провокирания от Сталин апетит.

Журналистът, който се прочу по целия свят

Младият уелски кореспондент още преди време става прочут. Той е първият задграничен публицист, който интервюира Адолф Хитлер през февруари 1933 година, след назначението му за райхсканцлер.

По-късно Гарет Джоунс отпътува за Съветския съюз, с цел да изследва по какъв начин Сталин съумява да финансира и модернизира страната по време на международната икономическа рецесия.

Джоунс влиза в контакт с кореспондента на " Ню Йорк Таймс " в Москва Уолтър Дюранти, който през 1932 година написа поредност от материали за Съюз на съветските социалистически републики, за която печели премията „ Пулицър “.

Джоунс отпътува скрито за Украйна и става директен очевидец на страшни подиуми и отблъскващ апетит. Наблюденията си той разгласява в края на март 1933 година. Репортажите му се появяват в разнообразни вестници по целия свят. Малко по-късно Уолтър Дюранти опровергава информациите на Джоунс и написа, че " руснаците са гладни, само че не измират от апетит ".

Режисьорката Агнешка Холанд

На конференцията за международната премиера на кино лентата в Берлин режисьорката Агнешка Холанд съобщи, че е желала да " избегне порнографията на насилието ", само че да остане вярна на действителността. Във кино лентата тя се базира освен на текстовете на Гарет Джоунс, само че и на редица други документи и свидетелства на очевидци. В една от сцените режисьорката демонстрира по какъв начин трупът на една майка, дружно с към момента живото ѝ бебе, се хвърлят при другите трупове на една шейна. Дядото на Андреа Халупа - авторка на сюжета на „ Мистър Джоунс “ - персонално е претърпял тази страшна сцена. Той е един от оживелите от " гладомора " в региона на Донбас. Агнешка Холанд документира и ширещия се по това време канибализъм.

Украйна приказва за геноцид

Под натиска на Кремъл западните репортери отхвърлят съществуването на апетит и жестокости. И до през днешния ден " гладоморът " е тематика с огромен политически заряд. Има разнообразни догатки за броя на починалите от гладна гибел. В декларация на Организация на обединените нации от 2003 година се твърди, че техният брой е сред 7 до 10 милиона. Украйна окачествява въпросните събития като геноцид, също както и 17 други страни.

Заглавието на кино лентата прави отпратка и към популярната антисталинска новела на Джордж Оруел " Фермата на животните ". Селянинът там също се споделя " мистър Джоунс ". И самият Оруел се появява като воин във кино лентата на Агнешка Холанд. Сцените, в които Оруел написа алегоричната си история против Сталин, основават рамката на повествованието във кино лентата на полската режисьорка.

„ В наши дни има премного образци на подкупни конформисти и егоисти, само че липсват почтени и смели хора като Оруел и Джоунс. Затова те се появяват в нашия филм ", споделя режисьорката Агнешка Холанд. Тя е позната и като авторка на редица наградени творби, отдадени на Холокоста и историята на 20-ти век, да вземем за пример „ Хитлерюгенд Саломон “ (1991 г.) и „ Следата “ (2017 г.). Била е асистентка на огромните режисьори Анджей Вайда и Кшищоф Зануси. Родената през 1948 година Агнешка Холанд е режисьор на редица серии от американските кино поредици „ The Wire “ („ Наркомрежа “) и „ House of Cards “(„ Къща от карти “).
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР