През 1932 г. е създадена Общинска курортна дирекция във Варна.

...
През 1932 г. е създадена Общинска курортна дирекция във Варна.
Коментари Харесай

Стара Варна: Посрещаме „летовници от странство”

През 1932 година е основана Общинска курортна дирекция във Варна. Под неин надзор са морските бани, курортното бюро, парковете, заведенията за хранене и магазините. Създаден е и курортен съвет, отпред с кмета на града, споделя Регионална библиотека " Пенчо Славейков " - Варна.

В хрониката на на вестник „ Варненска поща ” от 1933 година добиваме визия с какъв възторг се посреща летния сезон в града:

В последния ден на месец май се организира значима конференция за улеснение на задграничните курортисти във Варна, на която са взети решения по валутни проблеми за туристите от Австрия и Румъния.

В началото на юни Лигата за курорта Варна стартира подготовка за посрещането на първата огромна група американски туристи – 800 души, която се чака да дойде с първокласния океански параход „ Президент Джонсън ” през август.

На 2 август началникът на курортно бюро посреща с цветя и поздравява на френски език групата от 35 унгарци, идващи във Варна на отмора.

„ Нашето море е студено. В него могат да се къпят единствено младежи. Затова ние се нуждаем от топло море. Такова до момента поляците търсеха повече по крайбрежията на Далмация. Сега те го търсят във Варна. Тук ще бъде основното място за летуване и морелечение на поляците. ”
Публикувана е и статистика на „ летовниците от странство ”. От началото на сезона до 17 август 1933 година са пристигнали и регистрирани във Варна: от Австрия – 577 души, Чехия – 627, Унгария – 327, Германия – 118, Полша – 67, Турция – 86, Швейцария – 4, всякакви – 138, или общо – 1961 задгранични посетители.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР