През 1922 Русия прокужда най-добрите си умове. Сега пак се

...
През 1922 Русия прокужда най-добрите си умове. Сега пак се
Коментари Харесай

Тотално обезумяване: как Русия сама се кастрира


През 1922 Русия прокужда най-хубавите си мозъци. Сега отново се " прочиства ": поради войната мнозина избягаха. Русия се кастрира сама. Тя или ще се разпадне, или би трябвало да се обърне към свободния разум и да признае виновността си.

Кадър от военния церемониал в москва на 9 май 1922

Преди 100 години Русия прокужда най-хубавите си учени, философи, издатели и журналисти. Германският параход " Oberbürgermeister Haken " отпътува от Петроград към Германия с неповторим метафизичен товар - сред пасажерите са философите Николай Бердяев и Сергей Булгаков, страстно антисъветски настроеният Иван Илин, харесван доста от поради неговия шовинизъм, философът Сергей Франк.

В годините на перестройката този незаконен акт на болшевиките бива наименуван " философският параход ". А той не е единствено един - през есента на 1922 година депортират съветските мислители с разнообразни влакове и параходи през Балтийско и Черно море. С трен към балтийските страни изпращат да вземем за пример социолога Питирим Сорокин, който става научна звезда в Америка и е учител на Джон Кенеди в университета.
Редакцията предлага
" Да почистим Русия трайно "

Обект на заличаване е обаче освен съветската мисъл - зад граница през Черно море са откарани последователите на самостоятелна Украйна. В Прага ги посрещат извънредно общително, което вбесява болшевиките, по отношение на което останалите украински сепаратисти към този момент са изпратени непосредствено в Сибир. Резултатът: Русия обеднява откъм мозъци и в никакъв случай повече не доближава умственото си многообразие от дореволюционната ера.

Впрочем - болшевиките показват отпращането като акт на неприсъщия на пролетарската тирания хуманизъм. Троцки написа: " Отпратихме тези хора заради това, че нямаше мотив да бъдат разстреляни, а нямаше по какъв начин да бъдат търпяни ". Всъщност Ленин няма нищо срещу учените да бъдат изпратени в отдалечените региони на страната или даже да бъдат разстреляни, само че вземат решение въпреки всичко да ги изпратят в емиграция. В писмо до Сталин от лятото на 1922 година Ленин споделя своите съображения: "...трябва няколкостотин такива господа безмилостно да бъдат изпратени зад граница. Да почистим Русия трайно ".

Все отново в последните десетилетия Русия съумява още веднъж да се зареди с мозъци - на правозащитници, дисиденти, протестни писатели като Солженицин и велики учени като Сахаров.

И ето, че очевидно.

Този път това съответства и с войната. В края на февруари 2022 година путинова Русия, без да мисли за следствията,. Де факто тя се кастрира. И това е окончателно. Но бе единствено началото., които биха могли да бъдат призовани, хукнаха накъдето им видят очите - само и единствено да е отвън Русия.

Русия или ще се разпадне, или...

Руската държавна власт е поредна в желанията си да прокуди мозъците от страната - тази форма на нейното безумство е причина за хроничното ѝ изоставане от европейската цивилизация. Това е нейно същинско историческо клеймо: да унищожаваш мозъците, подчинявайки се на личния си идиотизъм.

Виктор Ерофеев

Но разрушението на страната има лимити. През 21-и век унищожаването на свободния разум заплашва страната с разпад. В емиграция Бердяев се популяризира с книгата си " Новото Средновековие ", в която разказва " чудесата "  на руската власт. Сега отново ни изпращат в " Ново Средновековие ", само че това ще бъде последното средновековие за страната. След " философския параход ", ГУЛАГ, застоя от времето на Брежнев, в този момент напряко излизаме на финалната права. Страната или ще се разпадне, или ще се обърне към свободния разум, ще върне бежанците, ще признае виновността си. Другояче не става.

Виктор Ерофеев е публицист, литературовед, ефирен водещ, създател на голям брой книги, джентълмен на френския Орден на почетния легион.

***
Вижте и това видео от нашия списък:
" По-добре в наказателна колония в сравнение с война "
Разгледайте и тази фотогалерия:

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР