През 1916 г. САЩ започват да принуждават мексиканците, които преминават

...
През 1916 г. САЩ започват да принуждават мексиканците, които преминават
Коментари Харесай

През 1916 г. САЩ започнаха да принуждават мексиканците, пресичащи южната граница, да се къпят с керосин. Тази тактика по-късно е проучена от нацистите.

През 1916 година Съединени американски щати стартират да принуждават мексиканците, които минават границата, да се къпят в примес от керосин и оцет. По-късно това се разшири, с цел да включи и пестициди.

Американски чиновници се опасяваха, че мексиканците могат да донесат тиф и туберкулоза в страната.

Нацистите използваха някои от същите химикали, употребявани в баните по време на Холокоста.

До 20-те години на предишния век прекосяването на южната граница не е било мощно лимитирано и не се е считало за нелегално. Домашни служащи и селскостопански служащи постоянно си проправяха път сред Мексико и Съединените щати.

Но Мексиканската гражданска война — която стартира през 1910 година и продължи до 1917 година — докара до фрапантно увеличение на имиграцията в Съединени американски щати на границата. < /p>

Това предизвика усеща на неприязън и ксенофобия измежду някои бели американци, които живееха по границата, засилени от възходящата просвета на национализъм и параноя заради Първата международна война.

В Ел Пасо, Тексас — постоянно именуван Югозападният остров Елис, защото е входна врата за доста мексикански имигранти — напрежението беше изключително високо.

Новоизбраният кмет на града Томас Калоуей Леа младши разпали расистки страхове за „ мръсни lousey небогати мексиканци ", пренасяйки тиф и други заболявания в града и през 1916 година настоя да бъде сложена карантина.

Въпреки че локалният чиновник по публично опазване на здравето доктор Б. Дж. Лойд твърди, че рискът от разпространяване на заболяването е ниско и се противопоставяше на карантинните лагери, Лойд и американски чиновници се съгласиха да стартират да основават дезинфекционни станции в Ел Пасо, където мексиканските гранични преминаващи ще бъдат принудени да се изправят под инспекция, откакто бъдат съблечени голи, движимостите им ще бъдат третирани с пара и ще бъдат подложени на химически баня, което означаваше изпръскване с керосин, сапун, вода и в някои случаи токсични пестициди. Ако се подозира, че жена има въшки, косата й също се налива с оцет и керосин. Тези станции за стерилизация в последна сметка започнаха да се появяват по дължината на границата сред Съединени американски щати и Мексико.

Слуховете за процеса на стерилизация се разпространиха из Мексико. Някои мигранти се опасяваха, че хората ще бъдат изгорени до гибел в керосиновата баня, изключително откакто минимум 25 къпещи се починаха, когато някой възпламени кибрит в дезинфекционна станция. Жените също се опасяваха да бъдат снимани голи във ваните.

След като чу тези истории, 17-годишната Кармелита Торес отхвърли да се изкъпе. Когато чиновниците не я оставиха да продължи и не й върнаха цената за тролей, с цел да се върне, тя стартира да стачкува. Други дами се причислиха към Торес в нейния митинг, като в последна сметка привлякоха навалица от няколко хиляди, които се събраха да следят спора.

Протестите, в този момент наричани Бунтовете в Бат, продължиха три дни. Въпреки смелия акт на опозиция на Торес, нейното завещание е съвсем изгубено в историята.

Само месец след нейните митинги държавното управление на Съединени американски щати приложи нов закон, който изисква от имигрантите да преодолеят голям брой бариери, преди да влязат в страната, в това число тест за просветеност, налог върху главата и паспорт.

Перрозиновите бани и станциите за стерилизация се трансфораха в опора на граничния надзор през 50-те години и се разшириха, с цел да употребяват пестициди, в това число DDT.

Що се отнася до Торес, полицията я арестува по време на митингите. От арестуването й тя е в неизвестност; до ден сегашен не е изцяло известно какво се е случило с нея.

Расистката засегнатост „ Мръсен мексиканец “ датира от десетилетия

Като кмет, Леа предприе някои дейности, които потиснаха мексиканските гласове. През март 1916 година Леа подреди прекъсването на четири испаноезични ежедневника, оповестени в Ел Пасо, написа историкът Дейвид Ромо в книгата си „ Сяда край кръга за гражданска война “. Леа също по-късно продължи да прекарва къс престой като член на Ку Клукс Клан. (Институтът Том Леа твърди, че Леа по-късно осъди Клана).

„ Той е представител на някои от могъщите бели хора по границата “, доктор Йоланда Чавес Левия, доцент по история в Университета на Тексас в Ел Пасо, сподели Insider. „ Той не харесваше изключително бедните мексиканци. Беше доста изплашен, че мексиканските имигранти ще донесат микроби и заболявания. Все още чувате огромна част от реториката. “

В началото на 1900 година имаше боязън, че мексиканците, пресичащи границата, ще пренесат тиф. В същото време туберкулозата върлуваше в Съединени американски щати, убивайки към 450 американци дневно. Смята се, че Ел Пасо има идеалния изсъхнал, топъл климат за битка с туберкулозата и по тази причина в града са издигнати голям брой санаториуми. Левия сподели, че въпреки Леа да предизвиква американците с туберкулоза да посетят Ел Пасо, с цел да потърсят лекуване в града, той разпали боязън от мексиканците, които носят микроби и заболявания.

„ Така че не се опитваше да притегли туристи, само че пробвайки се да доведат краткотрайни гости и по-късно обвинявайки мексиканците, че са донесли туберкулозата, когато това в действителност са американци от разнообразни елементи на Съединени американски щати “, сподели Левя.

В депеша от 1916 година до Главния хирург на Съединени американски щати, Леа настоя за използване на карантина за „ стотиците мръсни небогати мексиканци, идващи в Ел Пасо всеки ден “. Той се надяваше да сътвори карантинни лагери, където мексиканските граничари да бъдат арестувани за 10-14 дни.

Д-р. Лойд, локалният здравен чиновник, отговори на генералния хирург на Съединени американски щати, който се опълчи на концепцията за карантина, като сподели: „ Тифът не е в този момент и евентуално в никакъв случай няма да бъде сериозна опасност за нашето цивилно население в Съединените щати. “ Въпреки това, Лойд сподели, че въпреки всичко ще поддържа обеззаразяващите станции, повтаряйки същия расистки език, който Леа употребява преди този момент, казвайки, че би бил подготвен да „ изкъпе и дезинфекцира всички мръсни, скапани хора, които идват в тази страна от Мексико. “

Ваните бяха ориентирани към хора въз основа на тяхната класа и загар на кожата

Когато за първи път стартира потреблението на бани с керосин, мъжете, дамите и децата бяха разграничени и принудени да се съблекат голи, а облеклата им бяха изпрани в огромни шайби.

Процесът беше позорен заради редица аргументи, сподели Левя. Хората от страна на Съединени американски щати можеха неотложно да разпознават къпещите се въз основа на техните набръчкани и развалени облекла. Съобщава се също, че някои дами са били снимани голи от мъже-офицери.

Левия сподели, че майка й, която е пристигнала в Съединени американски щати през 1921 година, твърди, че не всеки е бил заставен да вземе тези бензинови бани. Тъй като майката на Левия произхождаше от междинната класа, тя беше освободена.

„ Тя сподели: „ Бяхме толкоз щастливи, тъй като знаеха, че сме положителни хора и не ни караха да се къпем, “, сподели Левия, имайки поради майка си. „ Никога не съм мислил за баните по отношение на нея, само че това в действителност ме утвърждаваше, че баните се основават на класа и външен тип. Ако си безпаричен, в случай че си мрачен, тогава те считат за по-потенциално рисков. “

„ Холокостът в пандиза “ беше резултат от керосиновите бани

През 1916 и 1917 година баните предизвикаха редица произшествия.

През 1916 година десетки от пандизчиите бяха убити, откакто някой възпламени кибрит в една от дезинфекционните станции. Събитието в този момент се назовава " холокост в пандиза " в Ел Пасо.

В резултат на това мексиканците и мексиканските американци, които живееха по границата, развиха бездънен боязън от баните, сподели Левя.

< p> Разочарованието набъбна, достигайки кулминационна точка с протестите, водени от Торес, мексиканска домашна помощница, която пътуваше с тролейбуса през границата всеки ден. Колеги мексиканки, които също бяха непрекъснато подлагани на бани, до момента в който пресичаха границата за работа, се причислиха към Торес в нейната опозиция. С повишаването на митингите доста бунтовници – в това число Торес – бяха задържани и границата сред Съединени американски щати и Мексико беше затворена за няколко дни.

„ Вече имаше толкоз доста боязън и яд за този развой, че хората се причислиха Стотици хора се причислиха незабавно “, сподели Левя. След ареста си Торес изчезна.

Един месец след митингите държавното управление на Съединени американски щати приложи Закона за имиграцията от 1917 година Известният закон сътвори „ неразрешена “ зона, не позволявайки на никого, живеещ в зоната от Близкия изток до Югоизточна Азия, с цел да влезе в Съединени американски щати. Той също по този начин изключи редица други хора, в това число „ идиоти, малоумници, слабоумни хора “, „ проститутки “, „ хора с продължителен алкохолизъм “, „ хора, страдащи от туберкулоза “ и „ служащи на контракт “.

Но когато Съединени американски щати навлязоха в Първата международна война, потребността от служащи на контракт се усили, защото американците напуснаха работната мощ, с цел да се причислят към военните старания. По този метод държавното управление на Съединени американски щати подписа договорка с Мексико, с цел да разреши на краткосрочните служащи да минават границата и баните продължиха през 50-те години.

Смята се, че държавното управление е изкъпало общо 127 123 мексиканци в моста сред Хуарес и Ел Пасо.

Как баните въодушевяват нацистките учени

През 20-те години на предишния век Службата за публично здраве на Съединени американски щати стартира да употребява дребни количества Zyklon B в баните. Циановодородната киселина се употребява като фумигиращ сътрудник в центровете за стерилизация в Ел Пасо. По-силна версия на химикала нормално се употребява за заличаване на паразити, като мишки и плъхове. Здравните чиновници смятаха, че това ще помогне да се убият въшките, които придвижват тиф.

Известно е, че Zyklon B е съдбовен, когато се всмуква през кожата във високи концентрации. Все още не е ясно какво трайно влияние върху здравето са предизвикали тези бани на мексиканците, които трябваше да ги изтърпят.

През 1938 година немски академик на име доктор Герхард Петерс написа публикация, включваща фотоси на бани в Ел Пасо призовавайки същата тактичност да се употребява в личните камери за стерилизация на нацистка Германия, известни като Desinfektionskammern.

Питърс става ръководещ шеф на компанията, която доставя Zyklon B на концентрационните лагери, и химикалът стартира да се употребява в Нацистките газови камери стартират през 1941 година В последна сметка той е наказан за военни закононарушения в Нюрнберг, макар че е съден наново през 1955 година и е приет за почтен.

„ Циклон Б е употребен в баните, само че в доста умерени количества в съпоставяне на нацистите ", сподели Левя. „ Но нацистите са научили за потреблението му тук, на границата. Така че те несъмнено са изучавали Съединените щати. Те са гледали по какъв начин законите се занимават с расата. Те са вземали доста образци от Съединените щати. “

Прочетете истинската публикация в Business Insider

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР