През 1908 г. Ashton Valve Company построява фабрика на ъгъла

...
Коментари Харесай

Американските биотехнологии процъфтяват

През 1908 година Ashton Valve Company построява фабрика на ъгъла на Binney Street и First Street в Кеймбридж, Масачузетс. Специализирайки се във високотехнологичната промишленост на деня, компанията прави измервателни уреди, клапани, свирки, часовници и други съоръжения, които оказват помощ на парните котли да са по-малко податливи на взривяване и вследствие на това понижават смъртните случаи. Малко над 100 години по-късно, през 2010 година, различен снабдител на животоспасяваща технология се реалокира в от дълго време изоставените пространства на Ashton - Moderna.

През миналата година биотехнологичният любим стана синоним на битката с ковид-19. Неговата гениална иРНК ваксина, сходна на друга, създадена от американския колос за медикаменти Pfizer и BioNTech, немска започваща компания, избави милиони животи. Успехът на Moderna също притегли вниманието към биотехнологичната промишленост на Америка, огромна част от която е съсредоточена в Кеймбридж. Харвардският университет и Масачузетският софтуерен институт са най-близкото до Силициевата котловина, което биотехнологичният бизнес има сега.
Сериозни вложения
И промишлеността процъфтява. От 2010 година показателят Nasdaq на биотехнологичните компании, котирани на борсата, се е нараснал четирикратно (виж графиката), а броят на фирмите в него се е удвоил до 269. Между 2011 година и 2020 година парите, които биотехнологичните стартъп компании са събрали при първичните си обществени предлагания (IPO) в Съединени американски щати, са се нараснали от 4 милиарда $ до 65 милиарда $. Засега през тази година рисковите капиталисти са вложили повече от 20 милиарда $ във фармацевтични и биотехнологични компании, което не е доста надалеч от върха за предходната година - 27 милиарда $.

В момента Кеймбридж е изпълнен с кранове и нови здания, скучни извън, само че изпълнени с вълнуваща просвета от вътрешната страна. В прилежащия Бостън се появяват нови лаборатории към обновеното пристанище. Съобщава се, че цените на лабораторните площи доближават 160 $ на квадратен фут (1 кв. фут = 0.09 кв.м), може би най-скъпите търговски парцели в Америка, които не са на равнището на улицата.
Всички се надпреварват да бъдат идната Moderna, чиято пазарна капитализация скочи от 5 милиарда до 156 милиарда $.
Темповете на разширение на промишлеността биха били немислими преди 10 - 15 години, удивлява се Жан-Франсоа Формела от компанията за рисков капитал (VC) Atlas Venture. Бизнеси се появяват отвред, в това число по коридора пред офиса на Формела. Flagship Pioneering, компания за VC, която насочва бизнесмените от обещаваща концепция към бизнес, който може да притегли външни вложители, е извела до триумф 26 компании от 2013 година насам. Нейният създател, Нубар Афеян (който е и ръководител на Moderna), се надява да извежда до 10 на година оттук насетне.
Капитал - брой 33 Няколко аргументи за взрива
За взрива има няколко аргументи. Тим Хейнс, ръководител на Abingworth, основан в Лондон управител на активи, фокусиран върху науките за живота, отбелязва, че доста вложители са били обзети от концепцията за " хуманитарен капитализъм " - печелене на пари от артикули, които биха могли да бъдат от изгода за обществото. Други аргументи са по-практични. Според изчисленията на Хейнс 64% от медикаментите в късен стадий на създаване са основани от млади биотехнологични компании, построени към нова технология, а не от огромни фармацевтични компании като Pfizer (които постоянно се сплотяват с по-малки биотехнологични компании като BioNTech или ги получават, с цел да подсилят създаването на продукти).

Много от тези технологии сами по себе си са резултат от неотдавнашния прогрес в клетъчната и генната терапия, в методите за тяхното снабдяване и в установяването за кои пациенти ще има най-голяма изгода. Нови пари се вливат във компании, разработващи лекувания за рак, болести на имунната система или мозъка и даже инфекциозни болести. Всички се надпреварват да бъдат идната Moderna, чиято пазарна капитализация скочи от 5 милиарда $, когато стана обществена в края на 2018 година, до 156 милиарда $. Мнозина се надяват да подражават на компанията, като преминат от създаване на лечения към тяхното произвеждане.

Минавайки около централата на Moderna, тъкмо до оживената улица Binney Street, е елементарно да се подценен рисковете. Хората с докторска степен по биология и управнически усет са рядка порода. За разлика от брейнсторминга за създаване на идващото мобилно приложение, науката за живота не може да се прави в Zoom. Много умни хрумвания в никакъв случай не се реализират. Тези, които се трансфорат в лечения, постоянно костват доста, което от ден на ден ядосва както демократите, по този начин и републиканците в Конгреса и докара до апели за надзор на цените.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР