През 1895 г. един будител - Алеко Константинов, написва, за

...
През 1895 г. един будител - Алеко Константинов, написва, за
Коментари Харесай

Николай Денков: Кой избор ще направим - на будителите или на бай Ганьо и Андрешко?

" През 1895 година един будител - Алеко Константинов, написва, за жалост своята към момента настояща творба, " Бай Ганьо прави избори ". Бъдещето на България зависи от това кой избор ще създадем - дали ще следваме образеца на нашите будители, или образеца на Бай Ганьо и Андрешко. Много се надявам да създадем верния избор ".

Това съобщи при започване на днешното държавно съвещание министър-председателят Николай Денков във връзка идните балотажи.

Докато Бай Ганьо еднопосочно се приема като отрицателен облик, то възприемането на Андрешко - основен воин в роман на Елин Пелин - не е толкоз едностранчиво. Според някой той е селски шмекер, който оказва помощ на собствен съселянин да не си заплати налозите. Според други обаче той е съчувствен към своя съселянин, който в случай че си заплати налозите ще гладува.

Премиерът отправи поздрави за празника на националните будители.

" Празник, който ни сплотява посредством имената на Св. Иван Рилски, Кирил и Методий, Патриарх Евтимий, нашите герои от Възраждането и Освобождението ", сподели Денков.

По думите му това е ден, който сплотява всички българи и би трябвало да преклоним глава пред тези хора.

" Това, което сме ние българите, значително се дължи на техните каузи. Трябва да благодарим и на един министър на просвещението, който преди 101 години е видял какъв брой е значима ролята на тези знаци, образци, които ние би трябвало да носим в душите си - министърът на просвещението Стоян Омарчевски, който е предложил на Народното събрание това да стане формален народен празник на България ".

Това сподели още министър-председателят.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР