През 1892 г. един сприхав даскал по френски в Мъжката

...
През 1892 г. един сприхав даскал по френски в Мъжката
Коментари Харесай

Как двама даскали сътвориха възхитителния Химн на Кирил и Методий

През 1892 година един раздразним даскал по френски в Мъжката гимназия в Русе, Стоян Михайловски, написа стихотворение от четиринайсет куплета. Някакъв даскал, ще кажат някои неумни. Да, но самият Стоян Михайловски!
През 1902 година различен ловешки даскал по музика получава задача да напише химн за светите братя Кирил и Методий. Пак някакъв даскал, ще кажат ония! Да, но Панайот Пипков! И даскалът има задача да напише химн! Кой им ги е правил на тия даскали стратегиите, не знам. Хубаво, но даскал Панайот не намирал подобаващ текст, очевидно, нямало е и кой служител да му го спусне от горната страна. И все отлагал, та до девети май. А празникът - на единайсти! И на девети господин Пипков вижда, че един възпитаник, вместо да слуша урока, чете лирика. Пореден потрес! ЧЕТЕ ПОЕЗИЯ! Представяте ли си кое тогава се е смятало за нарушаване на образователната дисциплинираност? Защото, очевидно и за поезията си е имало време, планувано в проекта образователен.
И тръгнал даскалът Панайот към ученика непокорен, само че преди по най-консервативен метод да му издърпа ушаците, погледнал въпреки всичко какво чете тоз негодяй поетичен. И не запомнил за ушите. Взел стихосбирката и налудничаво може би за учениците, затананикал си полунаум, полунаглас.  И сграбчил тебешира, и ноти почнал да написа. И по този начин, тананикайки, пишейки и бришейки, сътворил шедьовър. Учениците на даскал Панайот от Ловеч запели химна, написан по стиховете на даскал Стоян от Русе още преди часът да е приключил. На единайсти май хорът на учебното заведение го изпял пред жителите на Ловеч. През 1902 година. А през 1903 година, това към този момент бил " Химнът на св. и св. Кирил и Методий " в рамките на Българското Царство. Панайот Пипков, даскал в Ловеч, роден в Пловдив, и Стоян Михайловски, роден в Елена, учил в Галатасарай, приключил право в Екс ан Прованс, даскал по френски в Русе, основават тази божествена ария. И тя става химн на славянската книжовност и просвета! 
Сполай ви, даскали, от мъничките селски учебни заведения, до най-реномираните международни университети! Бъдете химнописци во веки веков! Боже, дай просвета на България и запази я в бъднините!
Поклон пред светлоносците!
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР