През 1888 г. е основан Софийският университет Св. Климент Охридски

...
През 1888 г. е основан Софийският университет Св. Климент Охридски
Коментари Харесай

Отпускат на Софийския университет 10 млн. лева и сграда

През 1888 година е учреден Софийският университет Св. " Климент Охридски " и това ни дава мотив да протегнем още веднъж ръка и да отпуснем значителен запас - към 10 млн. лева за спомагателни вложения в инфраструктурата, която СУ употребява. Това сподели министърът на финансите Владислав Горанов пред публицисти след среща с ректорското управление и със съвета на деканите на СУ, на която участва и министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

Вълчев заяви, че СУ ще получи за студентите си от Медицинския факултет постройката на Професионалната гимназия по облекло на бул. " Черни връх ", а учебното заведение ще се реалокира в друга постройка в кв. " Лозенец ".

Ректорът на Софийския университет проф. Анастас Герджиков сподели, че висшето учебно заведение няма да стачкува след днешната среща с двамата министри. " От самото начало бяхме уверени, че евентуално ще се разберем с държавното управление доста елементарно, тъй като последните две държавни управления на Бойко Борисов са в основата на промяната, която движи висшето обучение за първи път в вярна посока - за повишение на качеството му ", разяснява ректорът.

Сумата за СУ е ясна, приказваме за 10 млн. лв., а съответното систематизиране ще бъде написано в акт, който министър Вълчев ще показа на съвещанието на държавното управление в сряда, сподели министър Горанов. Той означи, че съответните капиталови планове са показани от Софийския университет и добави, че постройката на Професионалната гимназия по облекло е свободна и може незабавно да бъде предоставена на СУ.

През 2018 година се навършват 130 години от основаването на Софийския университет, който е най-старото българско висше учебно заведение.

Министерството на образованието и науката ще открие процедура по реда на Закона за публичните поръчки за обезпечаване на достъп до научните бази данни, предоставени от издателство " Елзевир ", заяви министър Вълчев. Той добави, че има подобен контракт към този момент с друго огромно издателство.

Работим с представители на управлението на СУ за смяна в правилника за наблюдаване и оценка на научната активност, сподели просветителният министър. По думите му тази нова оценка ще бъде въз основата на справедливи индикатори. Тя ще се употребява и за диференциране на финансирането за докторанти и за техните стипендии, както и за финансиране на висшите учебни заведения и научните организации - за осъществяването на националните научни стратегии през 2018 година

Реформата във висшето обучение е дълга тематика и доста дълго време е отлагана, разяснява министърът на финансите. Горанов съобщи, че в СУ се намира една от най-ефективните научни структури и тя може да се употребява като пример за търсене на решения за останалите висши държавни учебни заведения, които са много на брой на фона на демографските процеси в страната.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР