През 1867-1869 г., когато Любен Каравелов живее в Белград и

...
През 1867-1869 г., когато Любен Каравелов живее в Белград и
Коментари Харесай

Любовта на Любен Каравелов и сръбкинята Ната - между революцията и предателството

През 1867-1869 година, когато Любен Каравелов живее в Белгра д и е сътрудник оттова на съветски вестници, той дели обща квартира с един сърбин – Настас Петрович, който също се интересува от литература и политика.

Двамата толкоз доста държат един на различен, че 33-годишният Каравелов взема решение да се ожени за сестрата на Настас , с цел да премине другарството им в родство. Настас обаче не е изключително вдъхновен и му разказва сестра си Наталия в прекомерно неласкава светлина – грозновата вдовица, че и по-възрастна от него, неука, а живее и на село.

„ Нищо! “, отвръща му Каравелов и упорства на своето. И един прелестен ден двамата другари идват в село Макац, Пожаревацка околия, с цел да видят Наталия. Сварват я да меси самун на двора – висока, суха, със сурови черти, с черни като смола коси. Къщата ѝ е дребна, само че свети от непорочност и във всяка стая ухае на билки.

 Любен Каравелов wikipedia.org

Посреща ги сърдечно, небрежно поставя трапезата, наточва им домашно алено вино и приказката потръгва. „ Ето, това е жена за мен! “ – възкликва Каравелов и двамата доста скоро подвигат женитба. Заедно са 12 години, до гибелта на писателя през януари 1879.

Съвременници настояват, че без тази жена Каравелов надали би съумял да разгърне толкоз обширна активност като публицист, публицист, печатар, държавник и бунтовник. В Букурещ, където двамата се реалокират да живеят, Ната или Каравелица, както всички я назовават, по през целия ден върти колелото на машината, която печата „ Свобода “ и „ Независимост “, лепи адресите на пратките с вестници и ги носи в пощата, като по едно и също време с това пазари, готви (майсторица е на люти гювечи), пере, чисти, и то освен на мъжа си, само че и на печатарите, които живеят вкъщи им. На всичко от горната страна прибира майката на Каравелов и едно роднинско сираче, защото в България няма кой да се грижи за тях.

Двамата нямат свое дете. Благодарение на Наталия Каравелов съумява да вземе заем от една сръбска банка и да купи печатарската машина. Наталия бди над мъжа си като орлица и люто се кара с всеки бежанец, който се пробва да му губи времето и да му пречи да написа. Затова мнозина от сътрудниците и съратниците на Каравелов изпитват злост към нея – не са привикнали жена да се меси в политическите им каузи. А печатарите се оплакват на мъжа ѝ, че нищо не схваща от печатарство, само че непрестанно им дава ум. Ната дори се пробва да разпорежда кому какъв брой да се заплати, като мери с лакът подредените букви.

 Екатерина Лора Наталия Каравелова wikipedia.org

На фотографията горе: Екатерина Каравелова с щерка си Лора на посетители на Наталия Каравелова и втория ѝ брачен партньор Авксентий Авксентиев, Белград, 1901

Като чува един път гневния скандал, който сприхавата сръбкиня подвига на мъжа си, Левски му предлага на подбив да му даде стрихнин, та да я токсини и да се отърве от нея. А Каравелов, по какъв начин се усеща той? Той цялостен живот назовава Ната „ блага “ и не разрешава и прашинка да падне върху нея. Заради Ната влиза в пикантен спор с приятеля си Ботев, със Стефан Стамболов и с Никола Обретенов. Заради нея Стамболов назовава Каравелов „ сръбски разузнавач “.

Когато турците обесват Левски, в българското революционно придвижване настава дълбока рецесия. Събуждат се старите четнически настроения, още веднъж се възраждат упования за помощ извън. Книжовник и интелектуалец по предопределение, Любен Каравелов губи вяра, че българският въпрос може бързо да се реши с оръжие в ръка, и се заема да търси други пътища, с цел да служи на отечеството – посредством просвещение, познание, просвета. Той прекратява издаването на вестник „ Независимост “ – знамето на въоръжената битка, и се захваща с научнопопулярното списание „ Знание “. Хъшовете са смаяни – по какъв начин може да ги съобщи индивидът, който доскоро е проповядвал, че „ свободата не ще Екзарх, желае Караджата “! И по какъв начин може, без знанието на Ботев, да моли сръбското държавно управление да му отпусне 150 жълтици помощ за в. „ Знаме “?

Заклеймяват го като „ изменник “, „ сръбски разузнавач “ и „ съдружник на дявола “. Най-яростни са Стамболов и Ботев. Поетът, който в стихотворението си „ Делба “ възпява идейното и персоналното си приятелство с Каравелов, не може да му елементарни измяната. Нещо повече: и двамата със Стамболов са уверени, че наказването за измяна на концепциите е единствено едно – гибел. Изпълнението е предоставено на младия Георги Бенковски, само че за благополучие той не намира у себе си сили да го направи.

Но да се върнем на Наталия. Когато турците залавят Димитър Общи и той издава освен Левски, а и Каравелов като ръководител на революционния комитет в Букурещ, Каравелов бяга в Белград, а Наталия изнася част от архива и го укрива в дома на сънародника си Васа Живанович в сръбското консулство в Румъния. Но неговият зет докопва архива и го продава на един турски разузнавач в Букурещ. Причината за това изменничество са многочислените тежки задължения, насъбрани от Джуро на комар.

 Наталия Каравелова wikipedia.org

Като научава това, Стамболов изпада в бяс и по-късно, след гибелта на Каравелов и след присъединяване на Ната в протеста на русофилите през 1886 година, към този момент в качеството си на министър-председател той екстрадира вдовицата от България и стопира пенсията ѝ от 50 лв..
 Новото измерение на щастието - La vie est belle Silk Hair Mist Edna предлага Новото измерение на щастието - La vie est belle Silk Hair Mist
Защо архивът е у Ната? Не е ли безотговорна постъпката на Каравелов, един професионален бунтовник, да го остави в ръцете на жена си? Безотговорна е, несъмнено. Левски е наказан и обесен тъкмо поради уликите, които турците намират против него в този списък. Когато се основава Вторият революционен комитет, Ботев влиза в люта свада с Каравелов поради изчезналия списък. По този мотив той написа на своя другар Драсов: „ Този списък може да отиде в ръцете на турците. “

Не инцидентно и Левски в едно от своите писма се оплаква: „ Каравелов може да ме съобщи един ден! “ След гибелта на Каравелов през 1879 година Ната го погребва до гроба на Стефан Караджа и до края на живота си приказва с голямо почитание за него. Заедно със Захари Стоянов тя издава цялостните му съчинения в 8 тома.

Междувременно се захваща с търговия в Русе. Началният ѝ капитал е единствено 60 дуката, само че тя живее извънредно непретенциозно – по този начин, както е привикнала измежду хъшовете в Букурещ. По-голямата част от благосъстоянието си тя завещава на племенниците си Лора и Виола – дъщери на премиера Петко Каравелов. Умира през 1915 година в чешкия курорт Мариенбад , където е на лекуване.

Из „ Големите любови на българските поети и писатели “, Венелин Митев
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР