През 1857 г. отваря първото си фотографско ателие в Цариград.

...
През 1857 г. отваря първото си фотографско ателие в Цариград.
Коментари Харесай

Снимка от 1871 г. лъже: Показва владиците ни в бароков лукс

През 1857 година отваря първото си фотографско ателие в Цариград. Успешният му бизнес разрешава през 1873 година да отвори и второ студио – в Кайро. От 1884 до 1885 година приема французина Поликрап Жоайе за сътрудник и компанията става „ Себах и Жоайе “ (Sebah & Joaillier). Двамата основават богата изложба от облици.

 

Паскал е майсторът фотограф, увековечил участниците в Първия български църковно-народен събор на 24 юли 1871 година фотографията е развъдена като фотосите са били продавани за облага в интерес на Българското благодетелно приятелство „ Просвещение “, наело фотографа.

 

От едно ревю на братството излиза наяве, че от продажбите към 1.10.1873 година Себах е осъществил доход от 3556 гроша и 17 пари. Както отбелязва проф. Христо Темелски и Тошо Пейков, фотографът е направил ловък монтаж – снимал е делегатите в двора на Екзархийския дом, а е сложил групата върху рисуван декор, създаващ илюзията, че позиращите са подредени в луксозен заседателен салон в бароков жанр.

 

Макар да не пресъздава достоверната атмосфера, фотографията е скъпо писмено удостоверение за един от най-важните епизоди в историята на Българската православна черква. Със сигурност това е един от първите опити за фотомонтаж – нещо, което в днешни дни се реализира извънредно елементарно, само че преди време не било по този начин.

Източник: Уикенд

Източник: razkritia.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР