През 1849г. се провеждат първата международно призната регата. Тя е

...
През 1849г. се провеждат първата международно призната регата. Тя е
Коментари Харесай

На този ден: Меснер и Хабелер изкачват за първи път Еверест без кислороден апарат

През 1849г. се организират първата интернационално приета регата . Тя е извоювана от яхтата " Перлата на Бермуда ".

През 1886г. фармацевтът Джон Пембъртън основава газирана напитка, която по-късно става известна като Coca-Cola . В момента напитката продължава да е измежду най-известните и търсени в целия свят.

През 1898г. се организират се първите мачове от Италианската футболна лига - Серия А. Първият първенец е съставът на Дженоа. Първенството е измежду петте най-популярни в света.

През 1945 година по-голяма част от въоръжените сили на Нацистка Германия приключват дейни военни дейности , по отношение на подписаната безусловна капитулация на страната от Алфред Йодл предходния ден. Втората международна война продължава до 2 септември, когато капитулира Япония.


Капитулацията на Германия

През 1978г. именитият планинар Райнхолд Меснер и Петер Хабелер стават първите хора, които изкачват най-високия връх в света - Еверест без кислороден уред . Меснер е първият планинар, който изкачва всички 14 осемхилядници сред 1970 и 1986. Носител на премията „ Златен пикел “ за повсеместен принос (Piolet d`or Carrière) – 2010 година, най-голямата интернационална премия за достижения в алпинизма.

Четири години след протеста на Съединени американски щати и множеството западни страни от Европа на Олимпийските игри в Москва през 1984г. Съюз на съветските социалистически републики също афишира протест на игрите . Това се случва на днешната дата през 1984г. Представителите на Съюз на съветските социалистически републики и страните от Варшавския контракт не участват на Летните олимпийски игри в Лос Анджелис. Това пък лишава на България сериозна численост медали, които нашите спортисти щяха да завоюват, в случай че страната ни беше взела присъединяване на игрите.

Рожден ден чества италианската футболна легенда Франко Барези , който е някогашен капитан на Милан и троент притежател на Шампионската лига с Милан. Барези е и международен първенец от 1982г. с Италия. Рожден ден чества и испанският артист Енрике Иглесиас .


Васил Петлешков

През 1876г. се самоубива българският бунтовник Васил Петлешков . Петлешков е един от уредниците и ръководители на Априлското въстание. Става един от първите членове на локалния революционен комитет, учреден от Георги Бенковски, и има огромен принос за положителната организация на въстаническите сили. Присъства на историческото заседание в местността Оборище (14 – 16 април 1876), където е определен е за ръководител на комисията, натоварена със задачата да създаде военния проект на въстанието в ІV революционен окръг и да напише възванието към народа. Предаден е на турците от локални чорбаджии и е малтретиран. Самоубива се, откакто гълтам отрова по пътя към Пловдив, където е воден от турските управляващи, с цел да бъде съден.

През 1982г. в Гран при на Белгия на пистата СПА се случва една от най-тежките злополука във Формула 1 . Канадският водач на Ферари Жил Вилньов умира при случаят, като защитните колани се скъсват и той изхвърча от колата. Вилньов умира в болничното заведение няколко часа по-късно без да пристигна в схващане. Жил Вилньов е татко на Жак Вилньов, който става международен първенец през 1997г. във Формула 1 и посвещава купата на татко си.

Днес се отбелязва Международният ден на Червения кръст и Червеният полумесец. За първи път 8 май е маркиран като Световен ден на Червения кръст и Червения полумесец през 1953 година. Тогава се навършват 125 години от рождението на Анри Дюнан – идеолога и основателя на Международното червенокръстко придвижване.


Жил Вилньов

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР